Γιαούρτι φτιαγμένο από τα χέρια της Αθηναίας

Πες πως ήδη ζεις στην επαρχία κι έρχεται ο κεχαγιάς, βοσκός και σου δίνει γάλα, τι κάνεις.
Κατ' αρχάς αυτό το γάλα στο έχει φέρει σ' ένα πλαστικό μπουκάλι. Ή το βάζεις στο ψυγείο μέχρι να ηρεμήσεις και να σκεφτείς τι θα το κάνεις ή ξεκινάς κατευθείαν για να το κάνεις γιαούρτι.
Πάμε λοιπόν;;;

Ξέρετε πόσες φορές προσπάθησα να φτιάξω γιαούρτι και ενώ ακολουθούσα πιστά όλες τις απλοποιημένες εντολές που μου έδιναν, τελικά δεν κατάφερνα να το φτιάξω;
 Ήταν τέτοια η αποτυχία μου που έψαχνα να βρω μήπως ήμουν ξανθιά και δεν τό' χα καταλάβει. Να με συγχωρήσουν οι ξανθές είναι πλέον ένα κοινότυπο αστείο κι όχι η πραγματικότητα.

Τι θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό γάλα πρόβειο, φρέσκο, άβραστο για μας τους βλάχους.
  •  Θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Ειλικρινά σας λέω χωρίς αυτό δεν γίνεται δουλειά. Δεν στοιχίζει πολλά - γύρω στα 15 ευρώ - και θα σας βοηθήσει σε πολλές συνταγές που το "περίπου" δεν συγχωρείτε.
  •  γιαούρτι γνωστής, μα πάρα πολύ γνωστής μάρκας που γράφει στα συστατικά του ότι το γιαούρτι έγινε από μαγιά γιαουρτοπυτιάς. Άνευ αυτού γιαούρτι γιόκ και ξεκινάμε.
Βγάζουμε το γάλα από το ψυγείο ή κατευθείαν όπως μας το φέρανε το ρίχνουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζοντας σουρωτήρι και βαμβάκι ώστε ν' αφαιρεθούν αιωρούμενα σωματίδια.
  1. Ζεσταίνουμε το γάλα στους 90 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι να πιάσει αυτή τη θερμοκρασία εμείς ανακατεύουμε υπομονετικά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει πέτσα. Αν παρόλα αυτά δημιουργηθεί πέτσα απλά την αφαιρούμε. Ανάβω το μάτι της δικής μου κουζίνας στο 2. Αυτό σημαίνει όχι πολύ χαμηλή θερμοκρασία, όχι πολύ υψηλή. Οι διαβαθμίσεις της είναι από το 1 έως το 3.
  2. Βγάζουμε το γάλα από το μάτι της κουζίνας και περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία του στους 45 βαθμούς Κελσίου, ανακατεύοντας καμιά φορά με την ξύλινη κουτάλα αργά κι απαλά.
  3. Βάζουμε σ' ένα φλιτζάνι τσαγιού ένα κεσεδάκι των 200 γρ. από το γιαούρτι της γνωστής μάρκας που λέγαμε και τ' ανακατεύουμε μ' ένα πιρούνι ώστε να γίνει ρευστό. Προσθέτουμε σ' αυτό μερικές κουταλιές (τρεις, τέσσερις) από το βρασμένο γάλα μας. Τ' ανακατεύουμε δυνατά ώστε να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
  4. Ανάβουμε το φούρνο στους 48 βαθμούς Κελσίου. Εδώ γινόταν πάντα το λάθος. Το έβαζα λίγο πιο κάτω από τους 50 βαθμούς αλλά φαίνεται πως το έβαζα αρκετά πιο κάτω. Διαθέτω βλέπετε κουζίνα δεκαετίας Μπουμπουλίνας. Καλύτερα ν' αφήσετε το φούρνο στους 50 βαθμούς. Το γιαούρτι για να πήξει θέλει τους 48 βαθμούς του. Βρείτε έναν τρόπο ώστε να έχετε αυτή τη θερμοκρασία και αφήστε το ακούνητο, αμίλητο, αγέλαστο για 4 ώρες το λιγότερο. Το περισσότερο έξι ώρες.
  5. Αφήνουμε το γιαούρτι μας έτσι όπως είναι πηχτό να πάρει θερμοκρασία δωματίου και μετά το βάζουμε για 24 ώρες στο ψυγείο, χωρίς να το κουνήσουμε. Γενικώς θέλω οι κινήσεις σας να έχουν μια αβρότητα. Όχι βαρβαρότητες. Η μετακίνηση δηλαδή από τον εξωτερικό χώρο στο χώρο του ψυγείου να γίνει ήρεμα και ήσυχα. Κατόπιν τούτου του αλλάζουμε τα φώτα και το τρώμε εντός 15 ημερών.
    Υ.Γ. Την ίδια διαδικασία μπορείτε ν' ακολουθήσετε και με παστεριωμένο γάλα εμπορίου αν θέλετε να το μετατρέψετε σε γιαούρτι. Μόνο που θα παραλείψετε το νούμερο 1 της διαδικασίας. Θα ξεκινήσετε από το νούμερο 2 και μετά για να φτιάξετε το γιαούρτι σας!
Τι πρέπει να προσέξουμε:
  • Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι π ε ν τ α κ ά θ α ρ α!!! Η κατσαρόλα μας να είναι εμαγιέ, ανοξείδωτη ή πυρέξ.
  • Η θερμοκρασία του γάλακτος για να πήξει και να γίνει γιαούρτι πρέπει να είναι 45-50 βαθμούς Κελσίου. Η ιδανικότερη θερμοκρασία είναι 48 βαθμοί Κελσίου. Πάνω από τους 50 βαθμούς το γιαούρτι γίνεται ξινό κάτω από τους 45 σχεδόν δεν πήζει.
  • Ότι μαγιά γιαουρτιού έχουμε, τέτοια γεύση θα βγει και το γιαούρτι μας. Αν είναι δηλαδή ξινή η μαγιά, θα βγει ξινό και το γιαούρτι.
  • Μην παίζετε με τις θερμοκρασίες γιατί εδώ μιλάμε για βακτήρια. Δεν θέλω να σας κάνω την πολύξερη γι' αυτό δεν σας αναλύω κάποια πράγματα. 
  • Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε γιαούρτι δεν χρειάζεται ν' αγοράσετε μαγιά για να το φτιάξετε. Κρατώντας μια κουταλιά από το δικό σας γιαούρτι μπορείτε να φτιάξετε το επόμενο.
1 κιλό γάλα θα σας δώσει 1 κιλό γιαούρτι.

Άλλο ένα φρούριο έπεσε. Φτιάξατε γιαούρτι!!! Πάμε γι' άλλα...

Κι επειδή το blog είναι ένας ζωντανός οργανισμός μπορεί ανά πάσα στιγμή να βελτιώνεται συμπληρώνοντας ή αφαιρώντας πληροφορίες.
Έτσι πρόσφατα ανακάλυψα πως μπορώ από αγελαδινό γάλα εμπορίου, μάλιστα μακράς διάρκειας να φτιάξετε γιαούρτι.
Το πολυπόθητο μυστικό είναι η ώρα. Μόλις το γιαούρτι σας μπει στην κατσαρόλα δεν θα χρειαστεί αποστείρωση γιατί είναι απλά αποστειρωμένο! Το μόνο που θα κάνετε είναι να το φτάσετε στους 52 βαθμούς Κελσίου. Μόλις τους φτάσει κατευθείαν ρίχνετε το κεσεδάκι γιαουρτιού που το έχετε ανακατέψει με λίγο από το ζεστό σας γάλα. Το ρίχνετε. Ανακατεύετε και βάζετε στο φούρνο για 4 ώρες. Μετά μπαίνει για μια μέρα στο ψυγείο.
Απλά να ξέρετε πως αυτό το γιαούρτι είναι πιο νερωμένο.


















Σχόλια