Σελινόριζα ως τσιπουρομεζές & οδηγίες μεταφύτευσής της.



Σήμερα θα σας πω έναν πανεύκολο τρόπο, του πως μπορείτε από μια σελινόριζα, που θ’ αγοράσετε από το super market της γειτονιάς σας, να φτιάξετε το πρώτο σας φαγώσιμο φυτό. Ε, ρε χαρές που θα πάρετε.

Έτσι και το πάρει χαμπάρι ο μαγαζάτορας ότι κάνω τέτοια δουλειά, ίσα που θα βρίσκω όλα τα σέλινα κομμένα από τη ρίζα. Ο σπαγκοραμμένος !!!

Λοιπόν, αγοράζετε σέλινο, αυτό που έχει κάτι σαν πατάτα από κάτω.
Κόβετε όλα του τα φύλλα μ’ ένα μαχαίρι. Προσοχή τα φύλλα τα κόβουμε 5 πόντους πάνω από την πατάτα.
Τα βάζετε σ’ ένα τάπερ. Αν έχετε πετρούλες βάλτε τες ως βάση στο εσωτερικό του τάπερ.
Αυτό το κάνουμε για να μη μουλιάσει η ρίζα (πατάτα).
Αν δεν έχουμε πετρούλες δε χάλασε κι ο κόσμος. Απλά θα παρακολουθούμε πιο συχνά τη στάθμη του νερού.
Ακουμπάμε την πατάτα - ρίζα πάνω στις πέτρες. Μέχρι εκεί να είναι και η στάθμη του νερού. Το τάπερ το βάζουμε κοντά στον πάγκο της κουζίνας δίπλα σε φως του ήλιου. Ή τέλος πάντων  δίπλα σ’ ένα παράθυρο εκεί που μπαίνει ο ήλιος και μας λέει καλημέρα.
Μετά από μερικές μέρες θα δούμε στο κέντρο των κομμένων φύλλων να ξεπετάγονται κάποια φυλλαράκια. Καλά το τι χαρά θα κάνετε δε λέγεται. Εγώ προσωπικά την πρώτη φορά που το είδα χοροπήδαγα.
Όταν τα φυλλαράκια θα γίνουν τέσσερα - πέντε μπορείτε να μεταφυτέψετε τη σελινόριζα στον μπαξέ σας. Εσείς οι Αθηναίοι στις γλάστρες σας, έτσι για τη χαρά.
Θα χετε σέλινο όποτε το θέλετε και βασικά όσο θέλετε !!!

Και επειδή είστε καλά και πονεμένα παιδιά. Τόση κρίση έχετε φάει στο κεφάλι, θα σας πω έναν τσιπουρομεζέ.
Αυτή τη σελινόριζα, πες πως έχεις μπόλικες βρε παιδάκι μου και δε θες όλες να τις κάνεις μεταφύτεψη. Τι κάνουμε;
Την καθαρίζουμε όπως ακριβώς καθαρίζουμε και τις πατάτες από την φλούδα τους, με το ειδικό εργαλείο ή με το μαχαίρι.
Την κόβουμε όπως ακριβώς και την πατάτα για να την κάνουμε τηγανητές πατάτες. Τις αλατίζουμε και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με το λάδι, έτσι ακριβώς όπως θα κάναμε και με τις τηγανητές πατάτες μας.
Όταν θα πάρουν την μορφή της έτοιμης τηγανητής πατάτας την βγάζουμε από το τηγάνι και τις τρώμε. Εσείς που παρακολουθείτε την κυτταρίτιδα σαν τρελοί, βάλτε τα λάδια σ’ απορροφητικό χαρτί, οι υπόλοιποι τη τρώτε κατευθείαν. Εξάλλου μέχρι το καλοκαίρι ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. … Έχω και σαπουνάκια έτοιμα για την περίσταση.

Και για να επανέλθουμε είναι ένας πιπεράτος, ιδιαίτερος μεζές. Κάτι διαφορετικό ρε παιδάκι μου.

Στην υγειά σας.

Υ.Γ. Επειδή έχετε σιχαθεί όλα αυτά που γράφονται για τις ιδιότητες του σέλινου απλά θα σας πω επιγραμματικά ότι το σέλινο περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη.
είναι 
  • Πολύτιμο για τον διαβήτη
  • Κατά των ρευματισμών, αρθριτικών
  • Κατά της λιθίασης
  • Μειώνει την υδρωπικία
  • Μειώνει το ουρικό οξύ
  • Θεραπεύει τις χιονίστρες
  • Ευεργετικό για τη μαστίτιδα.  
  • Βοηθά στα συμπτώματα των εξάψεων στην εμμηνόπαυση


 

Τα πρώτα φυλλαράκια της σελινόριζας























Οι σελινόριζες στο τάπερ με τις πέτρες και η στάθμη του νερού
Όταν βγουν τα πρώτα φύλλα, στην πατάτα θα βγουν οι ρίζες































Προστασία σελινόριζας από το χιόνι






































































Σχόλια