Περιοδοντίτιδα και σπαθόλαδο

Φρίκη με πιάνει στο άκουσμα της λέξης περιοδοντίτιδα. Μια καινούργια, δύσκολη λέξη. Εμφανίζεται κατά κόρον σε άτομα άνω των σαράντα... Κουνάει στα καλά καθούμενα ένα πεντακάθαρο, γερό δόντι !!!
Η οδοντίατρός μου λέει πως φταίει με σειρά σπουδαιότητας 
  1. Το άγχος (σφίγγουμε ή κτυπάμε τα δόντια στον ύπνο μας)
  2. Η κληρονομικότητα
  3. Η κακή στοματική υγιεινή και
  4. Το κάπνισμα απλά την βοηθά να εξαπλωθεί
Ξέρετε σκέφτηκα γιατί ακούω πάρα πολλούς ανθρώπους να είναι δέσμιοι αυτής της νέας ασθένειας και είπα πως αν θέλουμε να πούμε την πλήρη αλήθεια στον εαυτό μας θα πρέπει να παραδεχθούμε πως τα άτομα άνω των 40 δεν είχαμε ποτέ εκπαιδευτεί σε μια σωστή στοματική υγιεινή όπως γίνεται επιτέλους, στη σημερινή γενιά.

Κάτι άλλο που θέλω να σας εξομολογηθώ είναι πως, να μην λέμε ψέματα, τουλάχιστον στον εαυτό μας. Όταν πηγαίναμε στο δημοτικό, σηκωνόμασταν το πρωί, βουρτσίζαμε όπως τα βουρτσίζαμε τα δοντάκια μας, πίναμε το γαλατάκι μας και φεύγαμε για το σχολειό. Μέχρι την επόμενη μέρα δεν είχαν ξαναβουρτσιστεί τα έρμα.
Μεγάλοι  πια, όταν βρίσκαμε τον έρωτα της ζωής μας και ετοιμαζόμαστε να βγούμε για ραντεβού ξαναρίχναμε ένα βουρτσισματάκι έτσι απλά για να μοσχομυρίσουμε.

Ε, τι να σου κάνουν τα καημένα τα δοντάκια μας. Χρόνια ολόκληρα ζητούσαν μια καλύτερη αντιμετώπιση που εμείς δεν τους την χαρίζαμε, αλλά και οι οδοντίατροι δεν γνώριζαν κι εκείνοι να μας την μεταδώσουν.
Φίλοι οδοντίατροι ισχυρίστηκαν πως έμαθαν το σωστό βούρτσισμα φοιτητές πια της ιατρικής.

Θα σας να πω ένα απλό κόλπο που αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στην υποψία για έλεγχο από περιοδοντολόγο πριν εμφανιστεί!!!
Η μυρωδιά του στόματος ακόμα κι αν το έχετε βουρτσίσει. Πολλές φορές δεν είναι από το στομάχι. Αν σας μυρίζει κάτι σαν " σκοτωμένο αίμα" τότε σίγουρα υπάρχει περιοδοντολογικό πρόβλημα που ένας απλός οδοντίατρος αν δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά, δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει και να το ελέγξει. Κανείς άλλος δεν θα μπορεί να μυρίσει αυτό που μυρίζεται εσείς.
 
Θα σας πω ότι ο σωστός τρόπος για να βουρτσίζουμε τα δοντάκια μας είναι να χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσα σαν κατσαβίδι. 
Βουρτσίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά την οδοντοστοιχία μας. Δις. Ναι,ναι δύο φορές. Βάλτε ένα τραγούδι να παίζει. Ή μουρμουρίστε εσείς ένα σκοπό για να ξεχνιέστε.
Υπάρχει δε, ένα  κόκκινο υγρό. Το ονομάζω χαφιέ. Αυτό όταν το βάζετε, βλέπετε σε ποια σημεία δεν έχει γίνει σωστό βούρτσισμα.
Θα ανακαλύψετε πως αυτά τα σημεία είναι πάρα πολλά!!!

Λοιπόν πάμε τώρα για την χρήση του σπαθόλαδου στην περιοδοντίτιδα.

Όταν τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ή την περίοδο που υποψιαζόμαστε ότι έχουμε περιοδοντίτιδα, το βραδάκι αφού θα έχετε βουρτσίσει τα δοντάκια σας. θα βάλετε ένα κουταλάκι του τσαγιού απ' αυτό το θαυματουργό λαδάκι στο στόμα σας. 
Θα κάνετε μπούκωμα που έλεγε η γιαγιά μας,  μετρώντας μέχρι το 30. Όχι γρήγορα, όπως ακριβώς πάνε τα δευτερόλεπτα. Να πάει σ' όλο το στόμα και τη γλώσσα. Το φτύνετε.

Πολύ σύντομα θα δείτε τα ευεργετικά αποτελέσματα του.
Την επόμενη φορά που θα πάτε για καθαρισμό στον οδοντίατρο θα σας πει πως τα ούλα σας είναι υπέροχα.
Αν έχετε περιοδοντίτιδα να ξέρετε πως ο καθαρισμός στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται κάθε τρεις μήνες. Δε συμφέρει αυτές τις εποχές...

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο το βρίσκεται στη Σαμοθράκη. Εμείς ελπίζουμε πως θα γεμίσει το κτήμα μας το φετινό καλοκαίρι  από αυτό το θαυματουργό βότανο που λέγεται σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο και θα μπορούμε να σας  το προμηθεύουμε.

Α, και κάτι άλλο. Ότι λέμε κι ότι γράφουμε δεν είναι νόμος. Κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει την επιστημονική άποψη των γιατρών.
Ένα βότανο μπορεί να βοηθήσει, όμως αν δεν υπάρχει και η σύμφωνη άποψη του γιατρού μας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.
Ευτυχώς που υπήρχαν οι επιστήμονες και ανακάλυψαν την πενικιλίνη αλλιώτικα ακόμα θα θρηνούσαμε θύματα.

Στην επιστήμη δεν αρέσει το σκοτάδι, ούτε ο φόβος, άρα εμείς είμαστε μαζί της.



 

Σχόλια