Ξυλόσομπα. Πως θα την ανάψετε χωρίς φόβο και πάθος.

Ο θάνατός μου. Ξυλόσομπα; What is this; Μην φοβάστε τίποτα. Εδώ είμαι εγώ για να σας μάθω πως θα την ανάβετε.
Εγώ. Καλά που είναι και ο άντρας μου γιατί δεν θα γινότανε τίποτα...
Θα προσπαθήσω με αναλυτικό τρόπο και φωτογραφίες να σας δώσω να καταλάβετε πως μπορείτε να ανάψετε αυτό το θηρίο. Αν και δεν αποκλείεται τώρα πια οι περισσότεροι Αθηναίοι, λόγω περικοπών νά' χετε αποκτήσει γνώση και επ' αυτού του θέματος...
  1. Το βασικότερο όλων είναι η καμινάδα. Ελπίζω να καταλαβαίνετε όταν λέω καμινάδα τι εννοώ. Αυτό το πράγμα που προεξέχει από την σκεπή του σπιτιού. Αυτή λοιπόν, πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον μισό μέτρο, πάνω από το τρίγωνο της σκεπής και ει δυνατόν όχι εις την νότιαν πλευράν της οικίας σας διότι την βάψατε. Θα γίνετε κατράμι από τη καπνιά.
  2. Όταν ξεκινάμε να ανάβουμε έχουμε χωρίσει τα ξύλα μας σε τέσσερις στοίβες:
  • προσάναμμα (μικρά ψιλά κλαδάκια), φλούδες ξύλου, αποξηραμένες φλούδες μανταρινιού, πορτοκαλιού (βοηθάνε και στην ωραία μυρωδιά του χώρου). Σπάνε και την μονοτονία του καφέ χρώματος βρε παιδάκι μου (θα δείτε φωτογραφία) και μικρά ξυλαράκια πάχους δείκτη ανδρικού δακτύλου. Γι' αυτά τα μικρά ξυλαράκια δεν σας έχω βγάλει φωτογραφία.
  • μικρά ξύλα (θα δείτε φωτογραφία)
  • μεσαία ξύλα (θα δείτε φωτογραφία)
  • μεγάλα ξύλα (δεν θα δείτε φωτογραφία). Αυτά εξαρτώνται από την διάσταση της ξυλόσομπάς σας.
    3.  Αγοράζετε από super market κύβους προσανάμματος ή λουκουμάκια (στη σαμοθρακίτικη                  διάλεκτο).
    4.  Αγοράζετε φωτιστικό οινόπνευμα (το μπλε).
    5.  Αγοράζετε αναπτήρα που είναι για το γκάζι ή τα τζάκια. Ή τα μεγάλα σπίρτα.

Κάτι που είναι πολύ βασικό. Δοκιμάζετε να την ανάψετε όχι μια κρύα, βροχερή και θυελλώδη νύχτα, αλλά μια ήπια νύχτα του χειμώνα ώστε να εξοικειωθείτε με το θηρίο. 
Αφήνουμε μισάνοιχτο το παράθυρο  της τουαλέτας. Από την χαραμάδα της πόρτας της ανανεώνεται ο αέρας και αυτό αρκεί.  
Ξεκινάμε λέγοντάς της όλα τα γλυκόλογα που ξέρουμε. Όλα τα θηρία μαλακώνουν μιλώντας τους γλυκά.

Φτιάξτε ένα παραλληλόγραμμο από τέσσερα ξυλαράκια. Αυτή η βάση θα σας βοηθήσει να στηρίξετε το προσάναμμα σας και τα μικρά ξυλαράκια (που μοιάζουν με το ανδρικό ντελικάτο δάκτυλο) που έχουμε προαναφέρει. Όταν θα του βάλετε φωτιά τα ξύλα θα κουνηθούν και θα χάσουν την συνοχή τους. Εξ ου και η ανάγκη της βάσης.
Πάρτε μια γεμάτη ανδρική χούφτα προσάναμμα. Τα μικρά αυτά ξυλάκια να είναι σφιχταγκαλιασμένα. Την ποσότητα ίσως την καταλάβετε κι από την φωτογραφία.
Τα βάζουμε στην σόμπα. 
Aνάμεσά τους βάλτε μικρά λευκά προσανάμματα (λουκουμάκια) που αγοράσατε από το super market. 6-7 τεμάχια στο μέγεθος της φωτογραφίας.
Από πάνω τους βάλτε 3-4 μικρά ξύλα που τα στήνετε σαν ινδιάνικη σκηνή.
Ανοίγουμε τον αέρα τέρμα (είναι ένα έμβολο που βρίσκεται στην ξυλόσομπα). Όταν την αγοράσετε ας σας το δείξει ο κατασκευαστής.

Τα περιλούζετε με οινόπνευμα (μην το παρακάνετε) και βάλτε τους φωτιά. Να κρατάτε με το ένα σας χέρι μισάνοιχτη την πόρτα της ξυλόσομπας και όταν θα ανάψετε με τον αναπτήρα την στοίβα να είστε λίγο απομακρυσμένοι, ώστε μόλις πάρει φωτιά να κλείσετε την πόρτα.

Μπουρλοτιέρηδες μου εσείς!!!!!!!!!

Ανοίγετε και το συρταράκι που συλλέγεται η στάχτη. Μ'αυτό τον τρόπο αυξάνεται το οξυγόνο και η φωτιά μεγαλώνει και φουντώνει.

Μόλις δείτε να περνάνε 2-3 λεπτά και νά' χει αρχίσει να καίγεται το προσάναμμα βάζετε το πρώτο μικρό ξύλο. 
Θέλω να μην σκεπάζετε την φωτιά γιατί θα σβήσει. Δίνετε περιθώριο να αναπνέει. Ο αέρας και το πορτάκι που συλλέγεται η στάχτη παραμένουν ανοιχτά.

Μόλις ψιλοπάρει το πρώτο ξύλο συνεχίζεται με το δεύτερο και μόλις "πάρει" και το δεύτερο συνεχίζετε με το τρίτο. Δεν θα χρειαστεί πάνω από 1 λεπτό όλη αυτή η διαδικασία.
Μετά από 5 με 10 λεπτά βάζετε το πρώτο μεγάλο ξύλο. Δεν σκεπάζετε την φωτιά. Έχετε ακόμα ανοιχτά τον αέρα και το συρτάρι της συλλογής της στάχτης. 
Στα επόμενα 5 με 10 λεπτά ξαναβάζετε 2 μεγάλα ξύλα σταυρωτά (χωρίς να σκεπάζετε την φλόγα) και όταν ακούσετε ένα χαρακτηριστικό θόρυβο "μπαμ"  -θα πάρει κάμποσο χρόνο- παίζει ρόλο το πόσο στεγνό είναι ένα ξύλο ή αν κάνει κρύο. Μην τα παρατήσετε και σηκωθείτε και φύγετε γιατί από δω και πέρα ξεκινά το πάρτι.

Η φωτιά σας άναψε και σεις ήρεμοι πια θα μπορέσετε να κλείσετε την πόρτα που συλλέγεται η στάχτη και να χαμηλώσετε στο μισό το έμβολο.
Αυτό γίνεται γιατί χαμηλώνοντας το έμβολο δεν θα καίγεται τόσο γρήγορα το ξύλο.
Επιτέλους θα χαλαρώσετε και θ' αρχίσετε να το φχαριστιόσαστε.
Θα βάλετε και κανένα κάστανο βρε αδερφέ πάνω στο μάτι της σόμπας να καεί.
Να ζήσετε κι εσείς καημένα παιδιά της πόλης τις ξένοιαστες στιγμές της επαρχίας.

Αν έχετε φρεσκοπλυμένα ρούχα που δεν έχουν στεγνώσει βάλτε την απλώστρα δίπλα στην σόμπα και στεγνώστε τα στο πιτς φιτίλι.

Μην ξεχάσετε να ξαναβάλετε ξύλο. Την διάστασή του θα την καθορίσετε εσείς. Αυτό έγκειται στο μέγεθος της ξυλόσομπας και το τι ξύλα διαθέτει ο καθένας να βάλει.

Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα για να δείτε πως τα πάει η φωτιά. Όσο ανοιγοκλείνετε τόσο θα πέφτει η θερμοκρασία του σπιτιού και δεν πρόκειται να ζεσταθείτε ποτέ. Το βασικότερο δεν θα καταφέρετε να ανάψετε την σόμπα σας. Μόνο όσα ανοίγματα σας λέω να κάνετε.
Ξέρετε αυτό είναι το λάθος που κάνουμε συνήθως και δεν μπορούμε να ανάψουμε τη σόμπα.

Προσοχή : Όταν φυσάει μην κοιτάτε από τις χαραμάδες της πόρτας γιατί μπορεί να κάνει ένα απότομο φύσημα ο αέρας και να σας κάψει.
Να κρατάτε με γάντι προστασίας την πόρτα γιατί κάποιες καίνε πολύ και θα σας δημιουργήσει έγκαυμα.
Ακόμα κι αυτό να γίνει βουτήξτε το χέρι σας σε  ελαφρά κτυπημένο ασπράδι αυγού και την γλυτώσατε.
Κάθε μέρα να αδειάζεται το συρτάρι που συλλέγεται η στάχτη. Δεν την πετάτε γιατί έχει πολλές χρήσεις. Θα τα πούμε κι αυτά εν καιρώ...
Δεν ανάβετε απορροφητήρα όταν λειτουργεί η σόμπα.

Γενικώς προσπαθώ να σας εντοπίσω τους κινδύνους ώστε να είστε προετοιμασμένοι για όλα και όχι να σας αποτρέψω από αυτό το εγχείρημα.
Δεν είναι δύσκολο απλά σας θέλω ψύχραιμους και προσεκτικούς.

Όταν την μάθετε θα μπορείτε να φτιάχνετε υπέροχα και ανέξοδα φαγητά.

Ελπίζω να σας βοηθήσαμε ο άνδρας μου κι εγώ. Μου' κανε και το μανεκέν.
Και τώρα οι φωτογραφίες...

Ξυλόσομπα
Προσάναμμα

Κύβοι προσανάμματος ή λουκουμάκι

Μεγάλο ξύλο
Μικρό ξύλο



Προσάναμμα τοποθετημένο στην ξυλόσομπα



Συρτάρι συλλογής στάχτης



Προσθήκη λεζάντας


Σχόλια

  1. εχω μια ξυλοσομπα με φουρνο και μπορω να πω οτι σωθηκαμε απλα προσεξα οτι βγαζει λιγο καπνο πανω στο καπακι το ματι που λεμε.υπαρχει κατι που μπορω να κανω να σταματησει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε μια ιταλική σόμπα που καπνίζει από το φούρνο μας για τη είναι τρόπαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου