Βαζελίνη & Κηραλοιφή

Ένα λάθος του ήταν αρκετό ώστε ο Robert Chesebrough να γίνει τελικά, μεγιστάνας, που τόσο πολύ το ποθούσε κι εμείς να μάθουμε τη βαζελίνη!!!
Το 1859, στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ, οι εργάτες του έκαναν γεωτρήσεις για να εντοπίσουν πετρέλαιο. Μία κίτρινη κολλώδης ουσία, τους βούλωνε τον εξοπλισμό τους.
Ο κύριος Chesebrough πήρε την ουσία στο εργαστήριό του, την απομόνωσε από το πετρέλαιο και διαπίστωσε ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη στο να επουλώνει γρατζουνιές και κοψίματα.
Ήταν δε τόσο πεπεισμένος για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ώστε έτρωγε μια κουταλιά απ' αυτό το κολλώδες πράγμα κάθε μέρα μέχρι την ημέρα του θανάτου του. 
Καταλαβαίνετε  πως το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις έμαθα αυτή του την ιδιοτροπία, ήταν να ενημερωθώ για το πόσα χρόνια έζησε. Είμαι γνήσια κουτσομπόλα, τι να κάνουμε. 
Έμαθα λοιπόν, από το wikipedia, πως γεννήθηκε 9 Ιανουαρίου  του 1837 και πέθανε 8 Σεπτέμβρη του 1933. Μήπως; μπλιαχ...

Έκτοτε οι χρήσεις της είναι πολλές. Σας αναφέρω κάποιες από αυτές

  • Τρίζουν οι πόρτες; Βάλτε βαζελίνη σε μπατονέτα και περάστε με αυτή τους μεντεσέδες.
  • Πριν κοιμηθείτε βάλτε βαζελίνη στις φτέρνες σας. Φορέστε κάλτσες και το πρωί θα δείτε διαφορά.
  • Αν την χρησιμοποιείτε καθημερινά στα σημεία με σκληρύνσεις (αγκώνες και γόνατα), θα μαλακώσουν.
  • Βάζοντας μια μικρή ποσότητα κάτω από τα μάτια, λίγο πριν κοιμηθείτε, το πρωί θα δείτε τις λεπτές γραμμές να έχουν μειωθεί και τα μάτια σας να ακτινοβολούν.
  • Τα σκασμένα χείλη. Πολύ γρήγορα θα επουλωθούν.
  • Μπορείτε να φτιάξετε πάμφθηνα με μια μικρή ποσότητα από αυτήν και λίγη από τη σκιά των ματιών σας, ένα lip balm. Αν τα βάλετε  και τα δυο μαζί να λιώσουν στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Αν το βράδυ βάλετε πάνω στις βλεφαρίδες σας μια μικρή ποσότητα, το πρωί που θα πλυθείτε θα τις δείτε δυνατές και λαμπερές.
  • Πριν βάψετε τα μαλλιά σας, βάλτε γύρω από το πρόσωπο και πίσω από τα αυτιά. Δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσετε μήπως λερωθείτε.
  • Χρησιμοποιείστε την ως ντεμακιγιάζ.
  • Αν θέλετε να διαρκεί περισσότερο το άρωμά σας, βάλτε την στα σημεία που θα βάλετε το άρωμά σας.
  • Μπορείτε να κάνετε scrub αν βάλετε στην βαζελίνη μια μικρή ποσότητα θαλασσινό αλάτι ή μαύρη ζάχαρη. Απολέπιση και ενυδάτωση δύο σε ένα.
  • Δώσε λάμψη στα δερμάτινά σας απλώνοντας μια μικρή ποσότητα και στεγνώνοντάς την μ' ένα μαλακό πανί.

Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτές οι χρήσεις της, πάντως υπάρχουν αντιρρήσεις από κάποιους ειδικούς ως προς την αθωότητα της.
Οι παρενέργειές του προϊόντος φαίνονται μετά από αρκετό διάστημα. Λένε πως δεν επιτρέπει στην επιδερμίδα να απορροφά νερό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποβάλει τις τοξίνες του και να δημιουργούνται αλλεργίες.

Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω. Γιατρός δεν είμαι. Πάντως ξέρω πως οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούσαν μια πολύ καλή βαζελίνη που την έφτιαχναν με τα χεράκια τους κι αυτή ήταν φτιαγμένη από το λάδι της ελιάς και το κερί της μέλισσας. Η γνωστή σε όλους μας κηραλοιφή.
Σίγουρα έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σ' αυτά τα υλικά παρά στο παράγωγο του πετρελαίου. Αισθητικά τουλάχιστον...

Εμείς φτιάχνουμε κηραλοιφές και πραγματικά είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να τις φάμε χωρίς τύψεις. Δεν το έχουμε κάνει πάντως. Αναρωτιέμαι, άμα το ξεκινήσω θα ζήσω κι εγώ όσο και ο κύριος Robert;
Οι κηραλοιφές μας γίνονται από ελαιόλαδο ή ελαιόλαδο με βότανα για να καλύπτουν κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες. 
Κάποιες φορές, αν μας ζητηθεί βάζουμε και αιθέριο έλαιο. Αν και θα προτιμούσα να είμαστε λίγο προσεκτικοί στη χρήση των αιθέριων ελαίων, ιδιαίτερα όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Υπάρχει μεγάλος φόβος αλλεργίας.
Τις κηραλοιφές μας τις διαθέτουμε σε γυάλινη σκούρα συσκευασία των 30 γρ. και 50 γρ. Έχουμε φτιάξει και μια εύχρηστη συσκευασία για το σκάσιμο των χειλιών, σαν lipstick.
Η αλήθεια είναι πως ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα, όταν δικός μου άνθρωπος μου ανέφερε, πως σε δύο μέρες το πρόβλημα των "σκασμένων" χειλιών του παιδιού του, εξαφανίστηκε. 

Καλά να μου είσαστε!!! Και μη φοβάστε τίποτα και κανέναν.

Πηγές εδώ

 

 

 

 



Σχόλια