Ταραμοσαλάτα με ψωμί ή πατάτα

Καθαρά Δευτέρα ίσον αρχή νηστείας. Ή απόψε καθαρίζουμε ότι έχει το ψυγείο, όπως έλεγε η μαμά μου κι είχε γίνει το σλόγκαν της οικογένειας.
Πάντως πέρα από το υποτιθέμενο "καθάρισμα", είχαμε και το φτιάξιμο της ταραμοσαλάτας με τα παρελκόμενα αυτής.
Πάμε να τη φτιάξουμε; Είναι πανεύκολη.


Υ Λ Ι Κ Α

100 γρ. ταραμάς
100 γρ. λάδι
100 γρ. λεμόνι
100 γρ. κρεμμύδι ξερό άτριφτο
300 γρ. μουλιασμένο και καλά στεγνωμένο μπαγιάτικο ψωμί ή
3 μέτριες βρασμένες πατάτες γι' αυτούς που την προτιμούν με πατάτα.

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η

  • Βάζουμε τον ταραμά στο μίξερ και τον κτυπώντας τον σε χαμηλή ταχύτητα. Σιγά σιγά αυξάνουμε τις στροφές. Τον κτυπάμε αλύπητα για 10 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το λάδι. Όλο. Δεν θέλω ταλαιπωρίες. Ξεκινάμε πάλι από χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά την αυξάνουμε. Μη μας πεταχτούν όλα τα λάδια πάνω μας. Μια ταραμοσαλάτα είπαμε να κάνουμε.
  • Μόλις απορροφηθεί το λάδι και αφού μαζέψουμε με τη σπάτουλα ότι υπάρχει στα ψηλότερα τοιχώματα του κάδου, {είναι πολύ αηδιαστικό να υπάρχουν κομμάτια που δεν έχουν κτυπηθεί καλά}, ρίχνουμε το λεμόνι.
  • Με τη μια κι αυτό. Ξανά το ίδιο κόλπο. Ξεκινάμε από την χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και αυξάνουμε την ένταση σταδιακά.
  • Τώρα που απορροφήθηκε και το λεμόνι βάζουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.
  • Ρίχνουμε το ψωμί σιγά σιγά και αυξάνουμε την ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Στο τέλος βάζουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε τρίψει στον λεπτό τρίφτη. Επειδή είναι λίγο επικίνδυνο να κόψει κανείς τα δάκτυλά του, αν διαθέτετε το προστατευτικό εργαλείο του μαντολίνου, αυτό που προσαρμόζετε την πατάτα, χρησιμοποιήστε το, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο. 
  • Το κρεμμύδι θα βγάλει πολύ ζουμί κι ελάχιστο υλικό. Αυτό το υλικό βάλτε το στο σουρωτήρι και βγάλτε του και το τελευταίο ζουμί που θά' χει.
  • Επιτέλους τελειώσαμε !!! Ρίχνουμε και το κρεμμυδάκι μας στο υλικό της ταραμοσαλάτας μας. Το κτυπάμε πολύ καλά και πλέον είμαστε έτοιμοι να την απολαύσουμε.

Καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε αν την φτιάξετε την προηγούμενη μέρα.

Σε περίπτωση που κάποιοι προτιμάτε την ταραμοσαλάτα με πατάτα. Τότε θα πρέπει να βράσετε τρεις μέτριες πατάτες. Να τις πολτοποιήσετε στο μηχάνημα του πουρέ, το ψιλό - όχι στο multi - γιατί θα σας γίνει μια ελαστική αηδιαστική ζύμη. Αν δεν σας ενοχλούν τα κομμάτια μπορείτε να την πολτοποιήσετε με το πιρούνι.

ΜΗΝ ΠΕΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ!!! 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας έχει 120 θερμίδες.

Καλά να μου περάσετε & μην ξεχάσετε να χορέψετε. Η οποιαδήποτε μορφή πόνου ξεπερνιέται με καλή παρέα, γέλιο και σωματική άσκηση.








Σχόλια