Πως να γίνει η ορτανσία σας μπλε

Καλά τι σας έχω απόψε. Εκεί που έψαχνα απελπισμένα να βρω στοιχεία για την ορτανσία, έπεσα πάνω σ' ένα site το οποίο είναι κατατοπιστικότατο. Δεν μας πρήζει με τα βαθυστόχαστα επιστημονικά του & φτάνει στο διά ταύτα άμεσα.
Το κυριότερο δε είναι ότι μας συμβουλεύει για το πως μπορούμε να τις κάνουμε τις απλές μας ροζ ή άσπρες ορτανσίες μπλε !!!


Ξέρετε εδώ στη Σαμοθράκη, όλες οι γυναίκες έχουν μια τρέλα με τα, λουλούδια. Είναι για το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσαν να ρίξουν την αξιοπρέπειά τους και να έρθουν να σου χτυπήσουν την πόρτα και να σου ζητήσουν...
Εδώ συνήθως δίνουν, δεν παίρνουν ποτέ... Είναι θέμα αρχής.
Κοιτούν τα λουλούδια σου λες και είναι ξερολούκουμα!!! Ο ωραιότερος άνδρας να περάσει από δίπλα τους, άμα έχουν ν' ασχοληθούν με μια σερφλέρα σιγά μη του δώσουν σημασία. Α, και δεν τελειώνουν ποτέ μ' αυτό το άθλημα. Τα θέλουν όλα, μα  Όλα!!!
Που να πάρουν χαμπάρι ότι θα μπορούν να έχουν μπλε ορτανσίες όλες τους. Γιατί ξέρετε μέχρι χθες, μπλε, μπορούσαν να έχουν μόνο οι γυναίκες των Θέρμων. Εκεί που υπάρχουν τα ιαματικά λουτρά.

Πάμε λοιπόν, να μάθουμε πως θα τις κλαδεύουμε, θα τις πολλαπλασιάζουμε και πως θα τις κάνουμε μπλε.
Δεν αλλάζω σε τίποτα το γραπτό του αρθρογράφου μια και το βρίσκω πλήρως κατανοητό και βέβηλο εκ μέρους μου να το αλλοιώσω. Μόνο τις φωτογραφίες δεν έβαλα κι αυτό γιατί δεν μπορούσαν να ανέβουν. Νομίζω πως δεν έχει και τόση σημασία. Εξάλλου στο τέλος του κειμένου θα βρείτε την πηγή του "καλού" και θα μπορείτε να περιηγηθείτε με την ησυχία σας. Αξίζει τον κόπο.

Ορτανσία, κλάδεμα και πολλαπλασιασμός

Το κλάδεμα της ορτανσίας γίνεται κόβωντας από τα κλαδιά που είχαν άνθη την περασμένη άνοιξη 2-3 «μάτια» πάνω από το έδαφος. Το κλάδεμα γίνεται το Σεπτέμβριο ή νωρίς την άνοιξη (Φεβρουάριο - Μάρτιο). 
Φθινοπωρινό κλάδεμα κάνουμε στην περίπτωση που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις ορτανσίες μας με μοσχεύματα, που θα πάρουμε απ' τα κομμένα κλαδιά. Όσο πιο βόρεια είμαστε τόσο αργεί το κλάδεμα. 

Το ανοιξιάτικο κλάδεμα το προτιμούμε σε περιοχές με χιόνια και πάγους, επειδή τα ξερά άνθη και τα κλαδιά προστατεύουν το φυτό απ' το κρύο. Όμως στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να πάρουμε μοσχεύματα. Αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις ορτανσίες μας θα πρέπει να τις διαιρέσουμε. Δηλαδή βγάζουμε το φυτό απ' τη γλάστρα και το χωρίζουμε σε δύο ή περισσότερα τμήματα που το καθένα έχει ρίζες και βλαστούς. Η διαίρεση γίνεται  όταν ακόμη το φυτό είναι σε λήθαργο, δηλαδή το χειμώνα πριν εμφανιστεί η νέα βλάστηση.

... και τον Ιανουάριο ενός ήπιου χειμώνα. 

Αν σκεφτεί κανείς ότι την ορτανσία την καλλιεργούμε κατά κανόνα σε γλάστρες και ότι είναι ένα φυτό που θέλει κάθε χρόνο μεταφύτευση σε μεγαλύτερη, τότε η διαίρεση είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού που συμφέρει περισσότερο. Αλλά και το κλάδεμα συμφέρει να γίνεται την άνοιξη αφού έτσι προστατεύουμε τα φυτά μας απ΄το κρύο. 

Μόλις κλάδεψα κάποιες απ' τις ορτανσίες μου. Πολλοί θα παρατηρήσετε ότι είναι μάλλον μικρές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα φυτά βρίσκονται σε θέση που το καλοκαίρι τα «βλέπει» ο ήλιος 8-10 ώρες τη μέρα. Για να έχει κανείς ορτανσίες στον ήλιο πρέπει να κάνει κάποιους συμβιβασμούς. Αν τις είχα σε σκιερή θέση θα γίνονταν μεγαλύτερες, αλλά δεν θα τις έβλεπα τόσο συχνά, οπότε γιατί να τις έχω; 

Μπλε ορτανσίες

Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας δεν είναι μπλε αλλά ροζ ή λευκό. Μπορούμε όμως να αποκτήσουμε μπλε ορτανσίες κάνοντας το εξής: 
Ξεκινώντας απ' την άνοιξη, δίνουμε στις ορτανσίες μας ειδικό λίπασμα που περιέχει αλουμίνιο. Αυτό μειώνει το pH του εδάφους, δηλαδή το κάνει πιο όξινο και το φυτό «αντιδρά» αλλάζοντας το χρώμα των λουλουδιών του. 
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τουλάχιστον δύο σκευάσματα που κάνουν αυτή τη δουλειά. Για να τα βρείτε ζητήστε, «λίπασμα που κάνει μπλε τα άνθη της ορτανσίας».

Εδώ σας γράφω την πηγή της σημερινής ανάρτησης                                                                               
                                                                          
 Βάλτε λίγο χρώμα στη ζωή σας. Άντε ν' αρχίσουμε να βγαίνουμε σιγά σιγά από τη βαρυχειμωνιά.





Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου