Κοτόσουπα για γιατροσόφι

Σ' αυτό το site θα βρείτε με επιστημονική ανάλυση γιατί η γνωστή σε όλους μας κοτόσουπα θεωρείται, αλλά και είναι, γιατροσόφι.

http://www.ftiaxno.gr/2015/02/kotosoupa-to-palio-elliniko-giatrosofi-gia-to-kriologima.html

Να σας γράψω κι εγώ μια συνταγή κοτόσουπας. Είναι πολύ απλή αλλά εύγευστη και θαυματουργή. Ιδιαίτερα αυτές τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Σούπα Κοτόπουλου με αυγολέμονο (για 2 άτομα)
Υλικά
1 μπούτι & 1 στήθος (ανάλογα τι τρώει ο καθένας σας)
1 Κνορ κοτόπουλου (εκτός κι αν είστε αυστηρά οικολόγοι και δεν χρησιμοποιείτε τέτοια αισχρά                                          αντικείμενα)
4 κουταλιές της σούπας κοφτές ρύζι για σούπα. Δεν θα γίνει πηχτή.
Αλάτι λίγο, πιπέρι όσο θέλετε, μοσχοκάρυδο (μην το παρακάνετε)
2 λεμόνια (είναι ξυνούτσικη)
1 κρόκο αυγού
Λίγο γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Βάζω νερό να βράσει και ξαφρίζω το κοτόπουλο για 10' λεπτά.
Μετράω το νερό που απέμεινε μετά το βράσιμο και πρέπει να είναι τέσσερα βαθιά πιάτα.
Ρίχνω την κνορ, τ' αλάτι,το πιπέρι και συνεχίζω το βράσιμο του κοτόπουλου για 25' λεπτά στο 2. Η δική μου κουζίνα έχει από το 1-3 διαβάθμιση θερμοκρασίας. Κανονίστε τη δική σας.
Η κατσαρόλα να είναι μισοσκεπασμένη. Αν θέλετε ρίξτε για τους λάτρεις της υγείας μια κουταλιά ελαιόλαδο, για τους υπόλοιπους μια κουταλιά βούτυρο.
Δοκιμάστε  το κοτόπουλο με πιρούνι για να δείτε αν είναι έτοιμο.
Μόλις ετοιμαστεί ρίξτε το ρύζι κι αφήστε το να βράσει για 20' λεπτά.
Δοκιμάστε το γιατί μπορεί να το θέλετε πιο al dente.
Σ' ένα βαθύ πιάτο έχω τον κρόκο του αυγού και σιγά σιγά ρίχνω το λεμόνι. Συνεχίζω με το ζεστό ζωμό του κοτόπουλου.
Τώρα δεν μας απασχολεί κανείς. Ανακατεύουμε συνεχώς. Σχεδόν γεμίζουμε το πιάτο με το ζωμό.
Αυτό θα βοηθήσει ώστε να μην "κόψει" τ' αυγό.
Ρίχνω μοσχοκάρυδο και ελάχιστο γάλα ή κρέμα γάλακτος.
Ρίχνω το υλικό του πιάτου στην υπόλοιπη σούπα που βρίσκεται στην κατσαρόλα και συνεχίζει να βράζει.
Ανακατεύω καλά. Αποσύρω την κατσαρόλα από τ' αναμμένο μάτι της κουζίνας. Δεν την ξεσκεπάζω. Την αφήνω άλλα 5' λεπτά να συνεχίσει το βράσιμό της και σερβίρω...

Ακόμα κι όταν έχει "παγώσει" η καρδούλα σας από εξωγενείς παράγοντες, είμαι βέβαιη πως αυτό το πιάτο θα την ζεστάνει.

Καλή όρεξη σ' όλους σας.

Υ.Γ. Αν είστε κρυωμένα, κανακέψτε τον εαυτό σας, το χρειάζεται...


Σχόλια