Ιστορία της γραβάτας

Επειδή αυτό τον καιρό "παίζει" πολύ το θέμα της γραβάτας έψαξα και βρήκα κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία και σας τα παρουσιάζω. Ελπίζω να σας κρατήσουν ευχάριστη συντροφιά.

Η γραβάτα, από τα γαλλικά και αυτή (cravate) μέσω του ιταλ. cravatta, ανάγεται στους Κροάτες! Ήταν ένα μαντίλι που φορούσαν γύρω στο λαιμό τους, μέρος της εθνικής ενδυμασίας τους. Από το γερμ. διαλεκτικό krawat πέρασε στα γαλλικά, πιθ. μέσω των γερμανών μισθοφόρων στρατιωτών. Ο Άγγελος Βλάχος (1838-1920) απέδωσε τη λ. ελληνικά με το λαιμοδέτης (1871). 

Αυτή την ερμηνεία μας δίνει ο Γ. Μπαμπινιώτης. Εγώ θα σας γράψω λίγο αναλυτικότερα την ιστορία της.

Το 1660, ένα σύνταγμα από Κροάτες στρατιώτες επισκέφτηκε το Παρίσι. Αυτό συνέβη μετά από την πανηγυρική νίκη της Κροατίας - που αποτελούσε τότε τμήμα της Αυστροουγγαρίας - επί των Τούρκων.

Οι Κροάτες θα παρουσιάζονταν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο. Αυτός είχε μια μούρλια με την καλαισθησία. Οι Κροάτες για να τον εντυπωσιάσουν, επέλεξαν οι μεν αξιωματικοί να φορέσουν γύρω από το λαιμό τους πολύχρωμα, φανταχτερά μεταξωτά μαντήλια. Οι δε απλοί στρατιώτες υφασμάτινα, κάνοντας μ' αυτόν τον τρόπο να δείχνουν πιο εκθαμβωτικές οι στολές τους.

Τα μαντήλια αυτά, θύμιζαν την ρωμαϊκή fascalia που φορούσαν οι ρήτορες για να προστατεύουν τις φωνητικές χορδές τους. Μόλις τ' αντίκρισε ο Λουδοβίκος πραγματικά εντυπωσιάστηκε.Τι να πει κανείς... Δεν άργησε να ιδρύσει το σύνταγμα των Royal Cravattes (Βασιλικών Γραβατών). Η ονομασία "cravat" προήλθε από της παράφραση της λέξης "Croat".

Η γραβάτα έγινε σήμα κατατεθέν του βασιλιά και η νέα μόδα δεν άργησε να περάσει από τη Γαλλία στην Αγγλία. Δε νοείται καλοντυμένος gentleman άνευ αυτού του αξεσουάρ.
Γραβάτες κροσσάτες (τύπου κορδονιών κουρτίνας), σκοτσέζικες (σε στυλ εσάρπας), φούντες, φιόγκοι, δαντέλες, φρου - φρου, γραβάτες κεντημένες, λινές, μεταξωτές και φυσικά πάνω από 100 τρόπους για να την δέσει κανείς.
Το σίγουρο ήταν ότι ο κόμπος έπρεπε να ήταν άψογος, γιατί η προσβολή προς έναν καθώς πρέπει κύριο, ότι η γραβάτα του είναι λάθος δεμένη, ξεπλενόταν μόνο με αίμα.
Πολλοί δε, έδεναν τη γραβάτα τόσο σφιχτά και τόσο ψηλά στο λαιμό τους, που μόλις και μετά βίας ανάσαιναν. Όσο δε πιο εκκεντρική ήταν η γραβάτα τόσο πιο μοντέρνος θεωρείτο ο κύριος που τη φορούσε.

1960
Η γραβάτα ακόμα και τώρα συνεχίζει να είναι απαραίτητο αξεσουάρ ενός καλοντυμένου άντρα. Η ανατροπή έρχεται στα μέσα της δεκαετίας του ΄60,  να' ναι καλά τα παιδιά του Μάη του '68, τότε που οι νεαροί επαναστάτες αρνούνται να τη φορέσουν "σύμβολο του κατεστημένου" ως ένδειξη κοινωνικής διαμαρτυρίας. Μια δεκαετία μετά, οι αντιδράσεις εξασθενούν και οι γραβάτες επανέρχονται στο προσκήνιο, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του '90.

1990
Τώρα πια γίνεται απαραίτητο γυναικείο αξεσουάρ μια και το κοστούμι μπαίνει δυναμικά στην γυναικεία γκαρνταρόμπα.

Η γραβάτα σήμερα
Τα τελευταία χρόνια η ιστορία της γραβάτας περνάει σε μια νέα φάση, καθώς οι εμπνεύσεις των σχεδιαστών και οι επιταγές της μόδας, δίνουν στη γραβάτα τη δυνατότητα να είναι, όχι μόνο "σοβαρή", συντηρητική και επίσημη, αλλά και μοντέρνα, νεανική και μερικές φορές επαναστατική.
Προσφέρεται σε μια τεράστια ποικιλία από χρώματα, σχέδια και εικόνες. Γραβάτες πρωτότυπες, αστείες, εκκεντρικές. Γραβάτες με cartoons, με κινηματογραφικούς ήρωες, με μουσικά συγκροτήματα, με εμβλήματα ομάδων ή με ό,τι είδους σχέδιο και εικόνα μπορείτε να φανταστείτε.
Κανονικά μια γραβάτα αποτελείται από ένα φαρδύ τετράγωνο κομμάτι μεταξωτού υφάσματος, το οποίο διπλώνεται επτά φορές για να δώσει πλούσια αίσθηση στην αφή.
Σήμερα όμως η υψηλή τιμή του μεταξιού κάνει αυτές τις γραβάτες σπάνιες και ακριβές. Οι περισσότερες γραβάτες πλέον είναι επενδυμένες με μάλλινο ύφασμα. Όσο πιο αμπιγέζ είναι το ύφασμα αυτό, τόσο το καλύτερο. Για την καλύτερη πάντως, χειροποίητη και από ιταλικό μετάξι γραβάτα, επισκεφτείτε την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, όπου μπορείτε να βρείτε χειροποίητες γραβάτες που ακολουθούν πιστά τη συνταγή της εποχής εκείνης.

Δεν θα σας γράψω για το μάκρος και το πλάτος της γραβάτας. Ούτε κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Δεν πιστεύω πως σας πολυενδιαφέρουν.  Όχι αυτό που θα σας έχω είναι ένα βίντεο για να γνωρίσετε και τρόπους δεσίματός της. Ιδιαίτερα εσείς οι Συριζέοι θα τους χρειαστείτε όταν θα υπογράψετε συμφωνία με τους δικούς σας όρους.

Πηγές http://www.costume1960-90.gr/text.php?id=7  &

το βίντεο με τα δεσίματα που σας υποσχέθηκα  http://youtu.be/Hcm-vT2KIcs


Νομίζω πως η εποχή μας ξαναψάχνει για σύμβολα. Η γραβάτα ήδη έγινε ένα απ' αυτά...














Σχόλια