Εύκολα "φαγώσιμα" φυτά για τη γλάστρα σας. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Σας έλειψα; Ιδού η συνέχεια του άρθρου...

6. Ανανάς
Μπορείτε πολύ εύκολα να μεγαλώσετε αυτό το τροπικό φυτό στο σπίτι σας. Το βασικό θα είναι πως θα ξεκινήσετε και τη δίαιτα του ανανά. Θα τρώτε τα πάντα εκτός από αυτόν.
Κόβετε την κορυφή του. Με μερικά καλαμάκια τη στηρίζετε πάνω από ένα τάπερ με νερό. Τη βάζετε κοντά σε παράθυρο ώστε να τη λούζει το φως της μέρας. Αν έχει ζεστές μέρες, μμμ λέμε τώρα, τη βγάζετε έξω και το βράδυ την ξαναβάζετε μέσα. Θυμάστε ν' αλλάζετε καθημερινά νερό ή τουλάχιστον να  το συμπληρώνετε ώστε η βάση του ανανά να βρέχεται από αυτό.
Ρίζες δεν θ' αργήσουν να εμφανιστούν, ίσως "πάρει" καμιά βδομάδα, τότε θα κάνετε τη μεταφύτευση. Αν ζείτε σε κρύα μέρη μπορείτε να το αφήσετε να μεγαλώσει μέσα στο σπίτι.


7. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι πανεύκολο να μεγαλώσει και να γίνει φυτό από μια μόνο σκελίδα. Προσοχή, σκελίδα λέμε το κάθε ένα κομμάτι που απαρτίζει το σκόρδο. Αν την κάθε μια σκελίδα την μπήξετε στο χώμα, σ' ένα ηλιόλουστο  και ζεστό μέρος μέσα σε λίγες μέρες θα εμφανιστούν τα πρώτα φύλλα. Εγώ συνήθως αυτά βάζω στο φαγητό κι όχι τη σκελίδα. Όταν μεγαλώσει αρκετά και βγάλει ένα υπέροχο λουλούδι θα έχει δημιουργηθεί το σκόρδο που πάτε και αγοράζετε από το super market. Μετά το αποξηραίνετε και έχετε το πολυπόθητο σκορδάκι για να το χρησιμοποιείτε για κάθε καλό και κάθε κακό...
8. Κρεμμύδι
Αγοράζετε κοκκάρι από το super- market και το βάζετε στο χώμα. Διαφορετικά το ξερό κρεμμύδι που αγοράσατε το κόβετε 2 πόντους πάνω από τη βάση του και το βάζετε σ' ένα ποτήρι με νερό σε ηλιόλουστο μέρος, μέχρι να βγάλει ρίζες. Ή τα φρέσκα κρεμμυδάκια μόλις τα πάρετε τους αφήνετε την βάση τους - το λευκό κομμάτι - και το βάζετε σ' ένα μπολ με νερό. Μόλις δείτε να ξεπετάγεται ένα πράσινο πράγμα αυτό είναι η αρχή ενός φρέσκου κρεμμυδιού. Τι έχω μάθει η γυναίκα πέντε χρόνια στην ξενιτιά. 

9. Μάραθος ή Μάλαθρος (Σαμοθρακίτικη εκδοχή)
Θα τον βρείτε στα ψυγεία του super- market. Θ' αφήσετε τη βάση του σ' ένα τάπερ με νερό. Θα τον βάλετε δίπλα στο παράθυρο. Μόλις δείτε να μεγαλώνουν νέα φύλλα από το κέντρο του μάραθου, θα έχουν ξεπεταχτεί και οι πρώτες ρίζες, τότε τον μεταφυτεύετε.
10. Βασιλικός
Κόψτε την κορυφή του μαζί με τα δύο επόμενα φύλλα του και βάλτε τον σ' ένα ποτήρι νερό. Αφήστε το ποτήρι κοντά στο παράθυρο, όχι όμως να το κτυπάει ο ήλιος, δεν του αρέσει. Μετά από μέρες θα δείτε τις ρίζες. Αφήστε τες να γίνουν μακριές και μεταφυτέψτε. Τόσο απλά. Πού είσαι δόλια μάνα να με δεις, να μην το πιστεύεις.
11. Κόλιανδρος
Ότι ακριβώς είπαμε για το βασιλικό το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με τον κόλιανδρο. Μόνο που αυτός δεν είναι τόσο ευαίσθητος με το φως του ήλιου.
Ακόμα και δένδρα μπορείτε να φυτέψετε από τα κουκούτσια τους μόνο που θα καθυστερήσετε λίγο, μια τριετία...
Να γνωρίζετε ό,τι αγοράζετε και έχει ρίζα (π.χ. πατζάρια) μεταφυτεύεται.
Να ελέγχετε αν ένα φυτό θέλει ήλιο ή όχι.
Μπορείτε για να μη σας σαπίζει το φυτό μέχρι να βγάλει ρίζες, να το βάζετε  ν' ακουμπά πάνω σε πέτρες θαλάσσης (εγώ έτσι κάνω).
Να μη σας πάρει χαμπάρι ο μανάβης ή ο ιδιοκτήτης του super- market γιατί θα βρίσκουμε ξεριζωμένα όλα τα φυτά.
Παρακάτω σας έχω μια πολύ κατατοπιστική φωτογραφία για το μεγάλωμα του ανανά
cool-pineapple-grow-plant-house

του βασιλικού
Propagate basil
Το κόλπο με τα καλαμάκια από τα σουβλάκια
Food - Vegetables That Magically Regrow Themselves.

Σχόλια