Βιοδυναμικό ημερολόγιο Απριλίου 2015



Υπενθυμίζω πως τα χρώματα δηλώνουν:
Το πορτοκαλoκόκκινο χρώμα  (σαν τη Μιραράκη) είναι για τα καρπώδη φυτά.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα φυτά όπως: φασόλια, μπιζέλια, φακή, σόγια, καλαμπόκι, ντομάτα, αγγούρι, κολοκύθα, αγγούρι, αρακάς, ηλιόσπορος, καρπούζι, μελιτζάνα, μπάμιες, φράουλα κ.λ.π. Επίσης θερινά και χειμερινά σιτηρά αλλά και η σπορά ελαιοπαραγωγικών φυτών.
Η συγκομιδή των καρπών γίνεται κατά προτίμηση αυτές τις μέρες γιατί ευνοείται η αποθηκευτική τους ποιότητα και αργότερα η αναπαραγωγική τους ικανότητα. 
Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για την συγκομιδή του λάχανο για τουρσί και των βοτάνων για τσάι.
Αυτά τα δύο είδη (λάχανο και αρωματικά φυτά) θα μπορείτε να τα συλλέξετε και σ' άλλες περιόδους. Μη θεωρήσετε ότι έχει γίνει τυπογραφικό λάθος.

Το ανοιχτό καφέ χρώμα είναι για τα ριζόκαρπα (βολβοί, κόνδυλοι, σαρκόριζα).
Όλα τα βολβώδη και οι λοιποί ριζόκαρποι όπως ρεπάνι, τεύτλα, παντζάρια, σέλινο, καρότο, πατάτες, κρεμμύδια, πράσσο, σκόρδο  κ.α. κατατάσσονται σ' αυτήν την ομάδα.

Συνεχίζω με το κίτρινο χρώμα που είναι για τα άνθη.
Άνθη είναι φυτά όπως : η καλεντούλα, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λουλούδια, το μπρόκολο, το χαμομήλι.
Αυτές οι μέρες είναι ευνοϊκές για σπορά και φροντίδα όλων των ανθόφυτων αλλά και για σκάλισμα και ράντισμα με χαλαζία στα ελαιοπαραγωγά φυτά όπως λινάρι, αγριοκράμβη - ελαιολάχανο, ηλίανθος, κ.α. 
Τα λουλούδια ευωδιάζουν πιο έντονα αυτές τις μέρες στο βάζο. Παραμένουν περισσότερο φρέσκα και τα φυτά τους βγάζουν πολλά νέα βλαστάρια. 
Τ' άνθη που μαζεύτηκαν αυτές τις μέρες με σκοπό την αποξήρανσή τους, κρατούν όλη τη φωτεινότητα των χρωμάτων τους. Σε αντίθεση με την συλλογή τους σ'άλλες μέρες που χάνουν τελείως το χρώμα τους (ξεθωριάζουν).
Οι ελαιώδεις καρποί μαζεύονται κι αυτοί κατά προτίμηση αυτές τις μέρες. Τα μπρόκολα συλλέγονται τώρα.
Έχουμε τις καλύτερες αποδόσεις λαδιού όταν οι εργασίες φροντίδας γίνονται σε ημέρες άνθους.
Το λάχανο που θα γίνει τουρσί και τα αρωματικά φυτά που θα γίνουν τσάι συλλέγονται και αυτές τις ημέρες καθώς επίσης και την περίοδο με το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.

Με το πράσινο χρώμα είναι για τα φυτά που χρησιμοποιούμε το φύλλωμά τους όπως: αρμπαρόριζα, άνηθος, αντίδια, λάπατα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μάραθος, μαρούλι, μελισσόχορτο, μηδική, ραδίκι ήμερο, ρίγανη, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τριφύλλι έρπον, τσάι.

Το γκρι χρώμα τζιζ κακό. Δε φυτεύουμε, δε μεταφυτεύουμε κάνουμε άλλες δουλειές στον κήπο ή πάμε για τσίπουρα.

Μην ξεχνάτε πως αυτό το μήνα καλό είναι να θυμηθούμε πως κάποιες μέρες είναι μόνο για   διακοπές. Ας έρθουμε πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους. Οι δουλειές μπορούν να περιμένουν.
Προτιμήστε να δώσετε την αγκαλιά σας και τα φιλιά σας.


Πηγή για το βιοδυναμικό ημερολόγιο εδώ

Σχόλια