Πώς να καθαρίζουμε εύκολα & σίγουρα τις ψησταριές μας

Αυτή η ανάρτηση είναι ειδικά αφιερωμένη στον γλυκό μου γαμπρούλι. Σ' αυτό το υπέροχο πλάσμα που φαντάζομαι να τρίβει και να τρίβει ασταμάτητα πάνω από μια ψησταριά...

Επειδή από δω και πέρα οι μέρες θα φτιάξουν;! ελπίζω, και οι ψησταριές θα βγουν στην επιφάνεια, σας παρουσιάζω εδώ εύκολους τρόπους για τον καθαρισμό τους.


Ψησταριές Υγραερίου:
Στις ψησταριές υγραερίου λόγω του ότι αποτελούνται από πολλά διαφορετικά μέρη (σχάρες, καυστήρες, δοχείο συλλογής λίπους, αντιφλογιστικές σχάρες, ….) η ιδέα και μόνο του καθαρισμού σε πολλούς προκαλεί πονοκέφαλο!
Πριν προχωρήσουμε και περιγράψουμε την διαδικασία «καθαρισμού» της ψησταριάς σας, ας κάνουμε δύο σημαντικές παραδοχές…
Παραδοχή νο. 1:
Τα οποιαδήποτε είδους μικρόβια/ βακτήρια εξολοθρεύονται σε θερμοκρασία 100οC. Γι’ αυτό άλλωστε οι αποστειρωτές δουλεύουν με βραστό νερό σε αυτή τη θερμοκρασία. Από αυτή την θερμοκρασία και πάνω δε ζει ΤΙΠΟΤΑ!
Παραδοχή νο. 2:
Ο άνθρακας (κάρβουνα) είναι άοσμος, άρα αν καταφέρουμε να μετατρέψουμε τα κομματάκια ψωμιού, ψαριού, κρέατος ή οτιδήποτε έχουμε μαγειρέψει σε καρβουνισμένο φαγητό έχουμε απαλλαγεί από οσμές!
Ας καθαρίσουμε…:
Αφού λοιπόν τελειώσετε με οτιδήποτε θέλετε να ψήσετε στην ψησταριά υγραερίου σας, απομακρύνετε όλα τα φαγητά σας από το μπάρμπεκιου και τοποθετήστε όλους τους καυστήρες της ψησταριάς σας στο μέγιστο. Κλείστε το καπάκι της ψησταριάς σας και αφήστε το να κάψει ~20 λεπτά…(Ο καθαρισμός αφορά ψησταριές που είναι με γαστροειδές καπάκι και όχι αυτές με επίπεδο καπάκι φύλαξης).
Εσείς πλέον μπορείτε να ξεκινήσετε να απολαμβάνετε με την παρέα σας τις ψητές σας δημιουργίες, ενώ η ψησταριά σας αυτό-καθαρίζεται.
Επιστρέψτε στην ψησταριά σας μετά από περίπου 20 λεπτά! Θα δείτε το θερμόμετρο της ψησταριάς σας να έχει σκαρφαλώσει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ίσως και πάνω από τους 350οC. Αυτό ήταν! Έχετε σχεδόν τελειώσει με τον καθαρισμό της ψησταριάς σας!!!
Η τόσο υψηλή θερμοκρασία (>100οC) έχει σίγουρα αποστειρώσει τον χώρο ψησίματος σας και σίγουρα έχετε απαλλαγεί από οσμές, αφού οποιοδήποτε κομματάκι φαγητού βρισκόταν κολλημένο επάνω ή ανάμεσα στη σχάρα ψησίματος σας ή οπουδήποτε αλλού, με τόσο υψηλή θερμοκρασία έχει μετατραπεί σε κάρβουνο…
Κλείστε τους καυστήρες της ψησταριάς σας και επιστρέψτε στην παρέα σας!
Πλέον το μόνο που μένει αφού κρυώσει η ψησταριά σας και έχουν φύγει οι καλεσμένοι από το σπίτι σας, είναι να ξεπλύνετε το δοχείο/ ταψάκι συλλογής για τα λίπη και χρησιμοποιώντας μία μεταλλική βούρτσα καθαρισμού να τρίψετε τις σχάρες ψησίματος σας, για να ρίξετε κάτω τα καρβουνισμένα κομματάκια φαγητού.
Τώρα η ψησταριά σας είναι απαλλαγμένη από δυσάρεστες οσμές μαγειρεμένου φαγητού, άσχετα αν προηγούμενα είχατε ψήσει ακόμα και ένα κομμάτι σολομού ή οτιδήποτε άλλο και σίγουρα 100% απολυμασμένο από μικρόβια!
Συμβουλή:
Μία ή δύο ηλιόλουστες Κυριακές το χρόνο, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για την φροντίδα της ψησταριά σας βγάζοντας όλα τα αποσπώμενα μέρη και ξεπλένοντάς τα με μπόλικο νερό και ήπιο καθαριστικό σαπούνι! Φροντίστε να καθαρίσετε και τον κάδο του μπάρμπεκιου σας (κάτω από τους καυστήρες), όπου λογικά θα έχουν μαζευτεί αρκετά μικρά καρβουνάκια.
Ψησταριές Κάρβουνου:
Εδώ τα μέρη μίας ψησταριάς κάρβουνου που λερώνονται είναι λιγότερα, άρα και το τι μπορούμε να κάνουμε είναι αρκετά πιο απλό… Μία ψησταριά κάρβουνου είναι απαλλαγμένη από καυστήρες, αντιφλογιστικές σχάρες, κρυφές γωνίες κτλ που μας εμποδίζουν ή τέλος πάντων αποτελούν πονοκέφαλο στον καθαρισμό της ψησταριάς μας.
Μία ψησταριά κάρβουνου συνήθως έχει τον κάδο της, μια σχάρα ψησίματος, μια σχάρα για τα κάρβουνα μας ώστε να γίνεται η βέλτιστη καύση των κάρβουνων και προαιρετικά τον κάδο για την συλλογή της στάχτης. Όλα τα λάδια λίπη από μία ψησταριά κάρβουνου λοιπόν πέφτουν επάνω στα κάρβουνα ή και στη στάχτη.
Κάθε φορά που τελειώνουμε το ψήσιμο μας, αφήνουμε τη σχάρα ψησίματος μας, επάνω από τα κάρβουνα ώστε τα υπολείμματα φαγητού να μετατραπούν σε κάρβουνα και να είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός απλά ξύνοντας με μία μεταλλική βούρτσα.
Αν τελικά η φωτιά που έχει απομείνει στα κάρβουνα δεν καταφέρει να μετατρέψει το μαγειρεμένο φαγητό σε καρβουνιασμένο φαγητό, τότε θα χρειαστεί να πλύνουμε τη σχάρα μας με ήπιο καθαριστικό πιάτων.
Όσον αφορά την στάχτη από τα κάρβουνα, είτε την σκουπίζουμε μέσα από τον κάδο, είτε (αν η ψησταριά μας το διαθέτει) χρησιμοποιούμε το σύστημα καθαρισμού ONE-TOUCH® και με τρεις κινήσεις έχουμε απαλλαγεί από τις στάχτες.
Αυτό ήταν και για την καθαρισμό της ψησταριάς κάρβουνου!!!
Βέβαια, ότι ισχύει για μία ψησταριά υγραερίου, το ίδιο ισχύει και για μία ψησταριά κάρβουνου… Μπορούμε μία, δύο φορές το χρόνο να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο για να καθαρίσουμε κάθε ξεχωριστό κομμάτι της ψησταριάς μας σχολαστικότερα!
Γενικές Συμβουλές:
Α. Αυτό που σίγουρα πρέπει να προσέχετε κάθε φορά που καθαρίζεται την ψησταριά σας είτε είναι κάρβουνου, είτε υγραερίου, είναι να αποφύγετε να βάλετε εσωτερικά της ψησταριάς σας στο χώρο δηλαδή όπου μαγειρεύετε, σκληρά καθαριστικά. Ο λόγος είναι ότι πολύ πιθανόν να αφήσετε υπολείμματα από αυτά στην ψησταριά σας, τα οποία δυστυχώς στα επόμενα ψησίματα σας θα αναγκαστείτε να τα «φάτε».
Καθαρισμός Μαντεμένιων σκευών
Υπάρχει πάντα το ερώτημα στα μαντεμένια σκεύη… να το καθαρίσω με σαπούνι ή όχι?
Η απάντηση εξαρτάται από εσάς. Ένα απαλό καθαριστικό πιάτων (προτείνουμε το πράσινο σαπούνι) σίγουρα δεν θα βλάψει το σκεύος σας. Θα πρέπει όμως να το ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό, να το σκουπίσετε και να το αλείψετε και πάλι με λάδι.
Για να αποφασίσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ένα μαντεμένιο σκεύος στη μεσαία βαθμίδα μίας εστίας φθάνει τους 200ºC σε περίπου 4 λεπτά, ενώ η αποστείρωση του σκεύους, επιτυγχάνεται στους 100ºC. Αυτό το γεγονός κάνει τον καθένα να αναρωτηθεί αν όντως το σαπούνι είναι απαραίτητο.
Σίγουρα πάντως δεν προτείνεται να βάλετε το σκεύος σας στο πλυντήριο πιάτων, να χρησιμοποιήσετε σκληρό απορρυπαντικό ή μεταλλικό σύρμα γιατί θα χαλάσετε τη «καρύκευση»» του.
Να είναι καλά αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες μας δόθηκαν από το www.psistis.gr

Σχόλια