Παγκόσμια Ημέρα Φωνής

16 Απρίλη είναι η παγκόσμια ημέρα της Φωνής.
Τι το ιδιαίτερο μπορεί να έχει μια φωνή ώστε να γίνει η αιτία κι αφορμή για γιορτή;


Θα σας διηγηθώ ένα δικό μου περιστατικό.
Μεγάλωσα σε μια πολυμελή οικογένεια. Εγώ και άλλα τέσσερα αδέλφια, μαμά και μπαμπάς.
Μπορώ να χαρακτηρίσω την οικογένειά μου μάλλον, έντονη. Έντονη στον τρόπο που μιλούσε, έντονη στον τρόπο που γελούσε, έντονη στις χειρονομίες. Γενικώς έντονη.
Γιατί σας τα λέω τώρα αυτά; Θα καταλήξω μην βιάζεστε, έχετε να κάνετε τίποτα καλύτερο; Λοιπόν, κάποια στιγμή βράχνιασα τόσο πολύ που έκλεισε εντελώς η φωνή μου.

Η καλύτερη στιγμή για τον άντρα μου. Έτσι νόμιζε. Μέχρι τη στιγμή που επειδή έκανε πως δε με άκουγε, εγώ κτύπαγα το πόδι μου στο πάτωμα, βάραγα τα χέρια μου, τον σκούνταγα και διάφορα τέτοια. Κατάλαβε πως σωτηρία δε θα' βρισκε, οπότε άρχισε να ενδιαφέρεται.

Ξέρετε μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρό είναι κανείς, να μην έχει φωνή.
Είναι πολύ καλό να κάνεις αφωνία αν είναι από επιλογή κι όχι από ανάγκη.
Για να μη μακρηγορώ όταν πλέον, πήγα στον γιατρό, έναν εκπληκτικό άνθρωπο κι επιστήμονα, με πήρε και μ' έβαλε σ' ένα μηχάνημα. Εκεί έβλεπα το πως πάλλονται οι χορδές μας. Μου έμαθε λοιπόν πως τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν όπως οι γονείς τους.
Ιδιαίτερα οι παρορμητικοί χαρακτήρες όπως είμαι εγώ, για να πούμε γρήγορα αυτό που θέλουμε δεν παίρνουμε σωστή αναπνοή, βιαζόμαστε μ' αποτέλεσμα να "βιάζουμε" τη φωνή μας. Κάπως έτσι δημιουργούνται πολύποδες και διάφορα άλλα, πολύ πιο σοβαρά τραύματα.
Ήταν και που τραγούδαγα και επειδή δεν είχα γνώση, τραγούδαγα όσο πιο δυνατά μπορούσα κι έτσι καταστράφηκε η φωνούλα.
Το πρώτο πράγμα που μου επεσήμανε ήταν πριν μιλήσω να παίρνω αναπνοή.
Να μιλάω ήρεμα.
Να μη βιάζομαι και προπάντων να μιλώ χαμηλόφωνα.

Δεν σας κρύβω πως σιγά σιγά άρχισα να αναρρώνω. Δεν έφυγε το τρέμουλο της φωνής, βελτιώθηκε πάντως και θα σας εκμυστηρευτώ και κάτι άλλο. Αυτό το τρέμουλο μ' έκανε πολλές φορές να αισθάνομαι λίγο άβολα. Δε μου άρεσε. Ντρεπόμουν μέχρι που αποφάσισα να κόψω το τσιγάρο.
Ξέρω τι θα πείτε, μα για όλα φταίει το τσιγάρο; Όχι, αλλά για το τρέμουλο της φωνής μπορώ να σας το επιβεβαιώσω.
Η φωνή μου τώρα πια δεν έχει καμία σχέση με τη φωνή που ήξερα. Δεν μπορώ να τραγουδήσω, ευτυχώς για κάποιους, αλλά τουλάχιστον μπορώ να μιλήσω σωστά.
Κι αν κάποια φορά μέσα στα νεύρα μου ξεχαστώ και φωνάξω, τότε αμέσως κλείνει.

Όλα τα μέλη του σώματός μας έχουν ανάγκη τον απόλυτο σεβασμό μας για να μας σεβαστούν κι αυτά και να μείνουν κοντά μας αρτιμελή.

Η ελληνική εταιρεία φωνιατρικής και φωνητικών τεχνών μας συμβουλεύει:
  • Πίνετε άφθονο νερό. Η ενυδάτωση του οργανισμού κάνει καλό στη φωνή. Ο περιορισμός της έκκρισης βλέννης και σάλιου δυσχεραίνουν τη λειτουργία των φωνητικών χορδών. Η σωστή υγρασία στον λάρυγγα λειαίνει της φωνητικές χορδές και τις κάνει να αποδίδουν καλύτερα.
  • Μη ζορίζετε τις φωνητικές σας χορδές φωνάζοντας, στριγγλίζοντας, ουρλιάζοντας, ξεφωνίζοντας, διότι η βλάβη που μπορεί να υποστεί το φωνητικό όργανο μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη και να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της.
  • Προτού να ξεκινήσετε τραγούδια, ψαλμούς, παρατεταμένη ομιλία, που αναγκαστικά θα οδηγήσει σε κόπωση το φωνητικό όργανο, κάντε μια προθέρμανση της φωνής, όπως θα έκανε ο κάθε αθλητής, οποιουδήποτε αθλήματος. Η προθέρμανση μπορεί να γίνει με απλό τρόπο παράγοντας έναν ήχο που θα ξεκινάει από τους χαμηλούς τόνους και θα ανεβαίνει στους υψηλότερους, χρησιμοποιώντας διάφορους ήχους φωνηέντων με τη βοήθεια των χειλιών (π.χ. όπως κάνουν τα παιδιά, όταν μιμούνται τον ήχο μοτοποδηλάτου) ή με τη βοήθεια τις γλώσσας τριλίζoντας την.
  • Χρησιμοποιείτε σωστά την αναπνοή σας όταν μιλάτε. Η ροή του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα είναι η κινητήρια δύναμη της παραγωγής της φωνής. Πριν αρχίσετε την ομιλία σας διαθέστε χρόνο να γεμίσετε τους πνεύμονές σας με αέρα και μην περιμένετε να εκπνεύσετε τελείως προτού κάνετε την επόμενη εισπνοή που θα δώσει ισχύ στη φωνή σας.
  • Χρησιμοποιείτε πάντοτε μικρόφωνο όταν απευθύνεστε σε κοινό, διότι περιορίζετε το άσκοπο ζόρισμα της φωνής.
  • Ακούτε συχνά και προσεκτικά τη φωνή σας. Αν αισθάνεστε ότι η φωνή σας βγαίνει με δυσκολία, ή έχει αλλάξει η ποιότητά της, ή αδυνατείτε να φτάσετε τους τόνους  που καθημερινά χρησιμοποιούσατε, ή αισθάνεστε ότι κάτι εμποδίζει την παραγωγή της φωνής ή η φωνή έχει ΄΄αγριέψει΄΄ή πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια για να μιλήσετε, μη προσπαθείτε να αυξήσετε την ένταση της φωνής σας ή να ανεβάσετε τον τόνο της. Μιλάτε αργά, μαλακά σιγανότερα του συνηθισμένου και χωρίς βιασύνη. Συνήθως η ποιότητα της φωνής βελτιώνετε σύντομα. Αν όμως εμφανιστεί βράχνιασμα της φωνής, που υποχωρεί και επανέρχεται ή δεν βελτιώνεται μέσα σε μια εβδομάδα, αυτό επιβάλλει να κάνετε  ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.
  • Κάθε νόσος του λάρυγγα που ανακαλύπτεται έγκαιρα θεραπεύεται. Η αμέλεια , η καθυστέρηση της εξέτασης μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη φωνή, που δεν αποκαθίστανται εύκολα.
  • Αν καπνίζετε , η φωνή αλλοιώνεται από τη χρήση καπνού. Οι γυναίκες που καπνίζουν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μιλούν μπάσα, χάνοντας τη θηλυκότητα τους.
  • Σήμερα ξέρουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων και οι καπνιστές έχουν 75% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο λάρυγγα. Δεν συμβιβάζεται υγιής φωνή και κάπνισμα.
εδώ θα διαβάσετε κι άλλα ενδιαφέροντα από τους ίδιους τους γιατρούς.

Καλά να μου είσαστε & ν' αγαπάτε τον εαυτό σας. Μια φορά θα ζήσετε μαζί του.  



Σχόλια