Μαγιάτικη Τριανταφυλλιά

Είναι αυτό που λένε την ερωτεύτηκα απ' την πρώτη στιγμή. Σήμερα πήρα το πρώτο της τριαντάφυλλο. Το ξέρω δεν ήταν σωστό αλλά το' κοψα και το' βαλα στο βάζο για να το' χω δίπλα μου, για όσο καιρό θ' αντέξει. Δε θα το ξανακάνω. Δεν έχω πολλά εξάλλου, για να "παίζω" μαζί της.
Το άρωμά της μου' χει πάρει τα μυαλά.
Είναι μια από τις σπάνιες τριανταφυλλιές. Η ονομασία της είναι Damascus.
 Ένα κλωναράκι ήταν όταν μου την έφεραν πριν από τρία χρόνια. Τις έστελνα τις ευχές μου. Μου έλεγαν πως δεν είναι εύκολο να "πιάσει".  Όμως τίποτα δεν είναι δύσκολο να μεγαλώσει και να προκόψει σ' ένα μέρος όπως αυτή η γόνιμη Σαμοθράκη.
Αυτή η τριανταφυλλιά που στην ουσία είναι ένας πολυετής, πολύκλαδος και αγκαθωτός θάμνος φτάνει σε ύψος 1- 3 μέτρα και ανήκει στην οικογένεια των Ροδανθών.
Είναι εύκολη αν "πιάσει" μα έχει το μυστικό της.
Σας έχω πει κι άλλες φορές πως οι Σαμοθρακίτες έχουν τρέλα με τα λουλούδια. Ήταν φυσικό επακόλουθο να' χουν κι αυτήν την τριανταφυλλιά. Την "ξέκαναν" όμως από την πολύ τους την αγάπη. Αυτός ο θάμνος, δεν θέλει κλάδεμα. Ή μάλλον για να το πούμε σωστότερα δεν πρέπει να τον κλαδεύουμε έτσι όπως κλαδεύουμε τις υπόλοιπες τριανταφυλλιές. Ε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!!!
Για δύο χρόνια, αν την έχουμε πάρει από κλαδάκι,  δεν την κλαδεύουμε. Έχει τις ιδιαιτερότητές της. Γι' αυτό την ερωτεύτηκα.

Αυτήν την ποικιλία πρέπει να την αφήνουμε στην ησυχία της. Να την κλαδεύουμε ψηλά (αφήνουμε τουλάχιστον 50-100 εκ. κλαδιά από το έδαφος). Αν κλαδευτούν χαμηλά είναι πιθανόν ν' ανθίσουν ελάχιστα έως καθόλου την επόμενη άνοιξη. Ίσως αυτός είναι κι ο λόγος που την πρώτη άνοιξη μετά τη φύτευσή τους δεν ανθίζουν.

Επιμένω στο μυστικό αυτό, γιατί είναι πραγματικά κρίμα να μην καταφέρει κάποιος να τη χαρεί, μόνο και μόνο γιατί δεν γνωρίζει αυτή της την ιδιοτροπία. Και την χαίρεσαι τόσο λίγο, μόνο για τρεις βδομάδες, κι είναι αυτές μέσα στον Απρίλη με Μάη, γι' αυτό λέγεται και μαγιάτικη.

Στη Βουλγαρία καλλιεργούνται απέραντες εκτάσεις μ' αυτά τα μαγιάτικα ρόδα. Για να φτιαχτεί ένα λίτρο αιθέριο έλαιο απαιτούνται 4.000 νωπά πέταλα. Τα οποία συλλέγονται μέχρι τις 9 το πρωί. 
Κατά τ' άλλα είναι ανθεκτική στις ασθένειες. Αμ, τόσο ταξίδι κάνανε οι Σταυροφόροι για να μας τη φέρουν.
Τον 16ο αιώνα έφτιαχναν από το ροδόνερο κολλύριο. Υπό μορφή βάμματος η ιατρική το χρησιμοποιούσε για τον ερεθισμένο λαιμό μέχρι το 1930. Διαβάστε και αυτά που ακολουθούν. Τα βρήκα στα Χανιώτικα Νέα. 

Τα έλαια του ρόδου στο μπάνιο χαλαρώνουν και διώχνουν την προσωρινή κατάθλιψη που προκαλείται από το προ-εμμηνορροϊκό σύνδρομο και την εμμηνόπαυση. Το άρωμα μπορεί να ζωντανέψει την σεξουαλικότητά μας και να παραμερίσει το αίσθημα ντροπής για το σώμα μας. Οι αρωματοθεραπευτές το χρησιμοποιούν για την νευρικότητα των γυναικών, ειδικότερα για την μεταγεννετική κατάσταση και το στρες που ακολουθεί τη διάλυση μιας ερωτικής σχέσης. Το αιθέριο έλαιο της μαγιάτικης τριανταφυλλιάς διεγείρει συναισθήματα αγάπης και ζωντάνιας του πνεύματος και χρησιμοποιείται σε κρέμες για ξηρό δέρμα ή για δερματικές φλεγμονές προσθέτοντας μερικές σταγόνες ελαίου σε αυτές. Το ροδόνερο χρησιμοποιείται αρκετά σε κρέμες ή λοσιόν για το δέρμα για φλεγμονές αλλά και για εφαρμογή σε δέρματα που έχουν πρόβλημα στιγμάτων ή ακμής.. Τέλος οι κομπρέσες με ροδόνερο ανακουφίζουν από πονοκεφάλους και τα αποξηραμένα άνθη της μαγιάτικης τριανταφυλλιάς σε αφέψημα συνδυάζονται καλά με το Bai Shao Yao και το Xiang Fu για τη δυσλειτουργία του συκωτιού.
*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου (Χειρουργός οδοντίατρος) στα Χανιώτικα Νέα

Το θέμα είναι πως έχω πέσει σε βαθύ συλλογισμό. Δεν ξέρω αυτά τα πέταλα που θα πάρω, τι να τα κάνω...
Γλυκό, ροδόνερο ή ροδέλαιο. Μάλλον θα τα κάνω ροδέλαιο για να το χρησιμοποιήσω στις αλοιφές μου.  
Μόλις αποφασίσω θα σας ενημερώσω. Εξάλλου έχετε μπει για τα καλά μες τη ζωή μου.

Για σας που δεν είναι εύκολο να βρείτε παρά ένα με δύο τέτοια ρόδα, πάρτε τα πέταλά τους, αφαιρέστε το λευκό κάτω μέρος τους, γιατί πικρίζουν, ρίξτε τα μέσα σε μια κούπα από λευκή ζάχαρη και τρίψτε τα. Η ζάχαρη θ' αποκτήσει  ροζ απόχρωση και υπέροχο άρωμα. Χρησιμοποιείστε την για το τσάι σας.
Βυθιστείτε στη μυρωδιά των χεριών σας...

Το πρώτο μαγιάτικο τριαντάφυλλο του 2015



Σχόλια