ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ



Το βλέπετε; Θαυμάστε το. Αν το τρίψετε θα σας μυρίσει λεμόνι.
Φανταστείτε εικόνα. Μελίσσια άτακτα, εκνευρισμένα.  Έχουν φύγει απ' τις κυψέλες τους. Ο καλός μελισσοκόμος ξέρει κι αλείφει με τα φύλλα του μελισσόχορτου το εσωτερικό της κυψέλης του. Δεν ξεχνά να τρίψει και τα χέρια του μ' αυτό το βότανο.
Τα μελίσσια ακολουθούν τα χέρια του και μπαίνουν υπάκουα στις κυψέλες.
Το βότανο αυτό το λατρεύουν οι μέλισσες, εξού και η ονομασία του.
Melissa officinalis, ή Βαλλωτή η μέλαινα. Στην Ελλάδα μας θα τ' ακούσετε να το λένε μελισσόχορτο, μελισσοβότανο, κιτρινέλλα ή κιτροβάλσαμο.


Αυτή την εποχή φυτεύεται σε σπόρους. Σ' ένα μικρό κυπελλάκι ρίχνετε ένα σπόρο. Το ποτίζετε και σε δύο βδομάδες θα' χει βγει το πρώτο φυλλαράκι. Πάντα περιμένετε τα φυλλαράκια να γίνουν τέσσερα, πέντε κι αν ο καιρός είναι ζεστός το μεταφυτεύετε.
Θέλει φωτεινό μέρος για ν' αναπτυχθεί, μπορεί εξίσου να μεγαλώσει και σε μερική σκιά. Πάντως σίγουρο είναι πως χρειάζεται προστασία από τους αέρηδες. Το έδαφος θα πρέπει να είναι πλούσιο και μαλακό.

Αν δεν τα καταφέρνετε με τους σπόρους θα' ναι ευκολότερο να αγοράσετε μικρά φυτά και να τα φυτέψετε τώρα που έχει ζεστάνει ο καιρός. Μην τα φοβηθείτε μεγαλώνουν εύκολα και γρήγορα.
Τον χειμώνα αν τα έχετε σε γλάστρα τα βάζετε μέσα μαζί σας, διαφορετικά σκεπάζετε τη ρίζα τους για να μην τα παγώσει ο βοριάς κι όλα θα πάνε καλά.
Τον τέταρτο χρόνο χάνει την παραγωγική του ικανότητα. Αυτό όμως δεν σας πολυαπασχολεί μια και από τα κλαδιά του είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε νέα φυτά.

Λένε πως αν το βάλετε σε αλοιφή βοηθά να ξεπεράσετε τον πόνο των τσιμπημάτων των εντόμων και τον έρπη.
Λένε ακόμα πως αν πίνεις ένα φλιτζάνι την ημέρα σε μορφή αφεψήματος, δεν πάει να θέλει να σε στρεσάρει το αφεντικούλι σου εσύ δεν καταλαβαίνεις Χριστό. {Τι έκφραση  κι αυτή. Αν καταλάβαινες Παναγία τι θα γινότανε, ή αν δεν καταλάβαινες γενικώς; Τέλος πάντων}.
Λένε επίσης πως βοηθά τις γυναίκες να ξεπερνούν τους πόνους της περιόδου και τις πρώτες μορφές αμνησίας. Πριν φτάσουν να σας ψάχνουν στο silver alert πίνετέ το, δεν έχετε να χάσετε και τίποτα.

Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο κάποιοι λένε μέχρι αρχές Δεκέμβρη. Πάντα παίζει ρόλο η θερμοκρασία του καιρού. Τα φύλλα συλλέγονται πριν ανθίσει το φυτό μας, με ξάστερο ουρανό κι όταν έχει περάσει το ρόδισμα της αυγής. Όταν τα φυτά μας έχουν υγρασία και κοπούν, μαυρίζουν και δυστυχώς αλλοιώνεται η θεραπευτική τους ικανότητα. Να ξέρουμε πως μέχρι τις 10 π.μ. - τωρινή ώρα Ελλάδος - μπορούμε να μαζεύουμε τα φύλλα από τα φυτά μας.

Στη μαγειρική δίνει καλύτερη γεύση στα φαγητά που χρειάζονται λεμόνι. Δε μαγειρεύεται, απλά το προσθέτετε στο τέλος του φαγητού ή στις σαλάτες.

Τα αποξηραμένα φύλλα συχνά χρησιμοποιούνται ως συστατικό των προϊόντων μπάνιου για να ενισχύσουν τη χαλάρωση.
Για το μπάνιο σας θα χρειαστείτε 60 γρ. φύλλα μέλισσας, βρασμένα σε 1/2 λίτρο νερό. Τ' αφήνετε για 10 λεπτά. Όταν κρυώσει, το προσθέτετε στο νερό της μπανιέρας σας.

Να 'στε όλοι καλά. Ποτέ να μην επαφίεσθε στις συμβουλές που σας δίνουν οι άλλοι. Είπαμε κι άλλη φορά πως ευτυχώς που υπήρξαν οι επιστήμονες ιατροί και μας γλύτωσαν από τη φυματίωση.
Το πρόβλημα είναι πως μερικές φορές δεν συναντάς επιστήμονες - ανθρώπους αλλά επιστήμονες - εμπόρους κι εκεί χάνεται το παιχνίδι.
Τα βότανα είναι φάρμακα κι αν δεν γνωρίζετε πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν καλύτερα να μην τα χρησιμοποιείτε.
Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας που το ένστικτό σας θα σας οδηγήσει να βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει.
Μεγάλη προσοχή οι εγκυμονούσες και οι άνθρωποι με  πρόβλημα στο θυρεοειδή αδένα τους.

Πηγή: ΛΕΞΙΚΟ ΓΙΑ ΒΟΤΑΝΑ Andrea Rausch - Brigitte Lotz
           Εκδοτικός Οίκος: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ
           ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
















Σχόλια