Τι φυτεύω, μεταφυτεύω, συλλέγω τον Μάιο



Από το Σάββατο έχει ξεκινήσει οργασμός εργασίας στο νησί μας. Όλοι τοποθετούν φυτά στο μπαξέ τους.
Ένας φίλος επειδή δεν προλάβαινε από τις πρωινές του εργασίες πήγε το βράδυ με φακό και φύτευε. Αυτά που σας γράφω δεν έχουν δόση υπερβολής. Αν γνώριζε η καημένη κυρία Μέρκελ το τι φυτεύεται σ' έναν τόσο μικρό τόπο σίγουρα θα μας είχε υπερφορολογίσει.


Εδώ οι Σαμοθρακίτες παθαίνουν υστερία. Φυτεύουν, φυτεύουν και ξαναφυτεύουν για να 'χουν "τη χαρά" όπως λέει ένα γλυκύτατο πιτσιρίκι.
Έχουν μια ιδιαίτερη χαρά όταν σου προσφέρουν. Σε κοιτούν μες τα μάτια και περιμένουν να τους πεις πόσο καλός μπαξεβάνης είναι. Α, και για να καταλαβαινόμαστε.
Μπαξές: Ο χώρος όπου καλλιεργούνται ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια και διάφορα άλλα τέτοια αντικείμενα που τ' αγοράζουμε εμείς οι πρωτευουσιάνοι από τη λαϊκή ή το super - market.
Μπαξεβάνης: Αυτός που καλλιεργεί όλα αυτά τα αντικείμενα.

Η αλήθεια είναι πως είναι μεγάλο κόλλημα να βάζεις τον σπόρο σου και να βλέπεις να μεγαλώνει και να γίνεται φυτό και μετά να γίνεται καρπός και μετά να γίνεται σαλάτα, φαγητό ή γλυκό.
Είναι απίστευτο συναίσθημα να βγαίνεις από την πόρτα του σπιτιού σου και να κόβεις το αγγούρι σου τη στιγμή που το θέλεις.
Είχα αισθανθεί Κολόμβος, τουλάχιστον, όταν θέλοντας να μαζέψω σπόρο από ένα ώριμο κολοκύθι διαπίστωσα πως ο πασατέμπος που χρόνια ολόκληρα έπαιρνα κι έφτυνα ήταν ο σπόρος του κολοκυθιού.

Θυμάμαι πως η πρώτη κίνηση που έκανα ήταν να πάρω τηλέφωνο τον πατέρα μου και με βροντερή φωνή σαν τη Σαπφώ Νοταρά να τον ρωτήσω γεμάτη απορία γιατί δε μου είχε μάθει τόσα χρόνια πως ο πασατέμπος ήταν σπόρος κολοκυθιού.
Πόσο έξω από την πραγματικότητα ζούμε εμείς οι άνθρωποι της πόλης. Βλέπεις πως όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, έχεις μια απίστευτη χαρά και συγκίνηση όταν αγγίζεις τη γη και τα περίεργα αντικείμενα που παράγει...

Όταν πρωτοβάλαμε μπαξέ με τον άντρα μου λέγαμε πως σε καλύτερο γυμναστήριο δεν είχαμε πάει. Με μια κίνηση της τσάπας αυξάνεις τη μυική δύναμη και αντοχή σου. Και το βασικότερο όλων; Δε σκέφτεσαι βαρύγδουπες ανοησίες. Κάνεις και τσάμπα σολάριουμ. Τρία σ' ένα.

Πάντως για να μη ξεχνιόμαστε όλα αυτά σας τα έγραψα για να σας πω, πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να φυτέψετε τα οπωρολαχανικά σας εσείς που ασχολείστε με τέτοια θέματα.

Τώρα είναι η εποχή που μαζί με τα φυτά σας δε θα ξεχάσετε να βάλετε και στηρίγματα γιατί η τραμουντάνα καραδοκεί, όπως καλή ώρα σήμερα, αν αυτοί που έβαλαν τα φυτά στο χώμα δεν προνόησαν για παλούκια, σίγουρα θα τα βρούνε σπασμένα και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση.

Να μην ξεχνάτε να τους βάζετε και λίγη κοπριά. Όταν λέμε λίγη, το εννοούμε. Μια μπουκίτσα θα λέγαμε σε κάθε φυτό, διαφορετικά θα το κάψετε.
Να τα σκαλίσετε. Εδώ στη Σαμοθράκη λένε, δύο σκαλίζεις, μια ποτίζεις. Αυτοί ποτίζουν δεκαπέντε, αλλά τέλος πάντων.

Κορφολογούμε το αμπέλι. Να μην υπάρχει φυλλαράκι που ν' ακουμπά στο χώμα.
Θειαφίζουμε και ρίχνουμε χαλκό όπου υπάρχει ανάγκη. Προσοχή στις θερμοκρασίες.
Τώρα τοποθετούμε παγίδες με κατάλληλο ελκυστικό διάλυμα στο περιβόλι και στα δένδρα μας για προστασία από τα βλαβερά έντομα.

Τώρα επίσης, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μαζέψουμε χαμομήλι, λεβάντα, φασκόμηλο, μποράνγκο και να τ' αποξηράνουμε.

Αν ψάχνετε πληροφορίες για τέτοια θέματα θα βρείτε αρκετά κατατοπιστικά site. Ένα απ' αυτά που πολλές φορές μου έλυσε απορίες ήταν το www.ftiaxno.gr που τον τελευταίο καιρό μπορώ να πω πως μ' αρέσει περισσότερο.

This is ντομάτα





This is πιπεριά


This is αγγούρι ή κολοκύθι είναι της ίδιας οικογενείας
γι' αυτό μοιάζουν













This is Μελιτζάνα

Να μου προσέχετε. Κι αν φυτέψετε καλότυχα να είναι. Τρέχω να δέσω μια πραουστιά γιατί θα μου την τσακίσει ο αέρας.

Σχόλια