Τριανταφυλλάδα

Στη Χώρα της Σαμοθράκης υπάρχει ένα μαγαζί, το επονομαζόμενο "Στενάκι". Ο ιδιοκτήτης αυτού του μαγαζιού σου φέρνει κατάλογο όπου όλα τα ροφήματά του έχουν κατάληξη σε -άδα.
Φραουλάδα, βυσσινάδα, εξού και η τριανταφυλλάδα, εξαιρούνται η μπύρα και η coca-cola. Τα ρόφηματά του είναι όντως εξαιρετικά.

Πριν από κάμποσες μέρες έφτιαξα σιρόπι από μαγιάτικα τριαντάφυλλα. Δεν είχα φανταστεί ότι μπορώ να το κάνω ρόφημα. Το είχα ονειρευτεί πάνω σε παγωτό ή σε γιαούρτι.
Αν διαλύσεις όμως τα κομματάκια του τριαντάφυλλου με την ράβδο και του βάλεις κρύο νερό και παγάκια γίνεται τριανταφυλλάδα!!!
Συνταγή για σιρόπι τριαντάφυλλου

Μαζεύετε πρωινά πέταλα μαγιάτικης τριανταφυλλιάς

Τα πλένετε καλά και τα στεγνώνετε. Θα χρειαστείτε 200γρ. πέταλα και 200 γρ. ζάχαρης με το χυμό ενός λεμονιού να τα πιέσετε απαλά με τα χέρια σας. Απαλά ίσα να βγουν τ' αρώματα.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε 600 γρ. νερό να βράσουν με 400 γρ. ζάχαρη. Τ' ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέστε το μείγμα των πετάλων και περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 104°C. 



Σας το 'χω ξαναπεί τίποτα δε μπορώ να κάνω χωρίς το θερμόμετρό μου. Εγώ κι ο Παρλιάρος.
Και το γλυκό σιρόπι σας είναι έτοιμο για πάνω από γιαούρτι ή πάνω από παγωτό.


Κάποιοι το αλείφουν και ως μαρμελάδα στο ψωμί. Προσωπικά εμένα δε μ' αρέσει. Το τριαντάφυλλο έχει μια ιδιαίτερη και λίγο βαριά γεύση που δεν σου επιτρέπει να το τρως σε μεγάλες ποσότητες, αυτό βέβαια είναι θέμα προσωπικού γούστου.

Αυτό το σιρόπι αν το πολτοποιήσετε, 2 κουταλιές της σούπας νομίζω πως είναι αρκετές, συμπληρώσετε κρύο νερό και παγάκια τότε γίνεται ένα πολύ ιδιαίτερο ρόφημα που ονομάζεται τριανταφυλλάδα.

Να ξέρετε πως τα πέταλα της μαγιάτικης τριανταφυλλιάς βοηθούν στην εξασθενισμένη μνήμη & συμπληρώνει την ανεπάρκεια της βιταμίνης C. Για περισσότερες πληροφορίες για τις ιδιότητες της άγριας τριανταφυλλιάς θα βρείτε σε παλαιότερη ανάρτησή μου εδώ.

Το σιρόπι φυλάσσεται στο ψυγείο για δύο μήνες.

Η γλυκιά αυτή συνταγή ελπίζω να φέρει γλυκά και ευοίωνα αποτελέσματα σε μια φίλη που σήμερα περνά λίγο δύσκολα. 






Σχόλια