Αρμπαρόριζα ή Δενδρισάκι το φυσικό αντικουνουπικό μας

Και μόνο η ονομασία της σε παραπέμπει σε πειρατές;
Πάντως προέρχεται από την Αφρική. Γι' αυτό δεν αντέχει με τίποτα τον δικό μας χειμώνα.
Μια καλή λύση είναι να την έχετε ως γλάστρα και να τη μεταφέρετε στο εσωτερικό του σπιτιού σας στη βαρυχειμωνιά.

Η επιστημονική της ονομασία  Pelargonium graveolens.
Στην Ελλάδα της έχουμε δώσει διάφορες ονομασίες: Αμπερόριζα, κιούλι, μοσχομολόχα, λουκουμόχορτο κι εδώ στη Σαμοθράκη δενρισάκι.


Είναι ένα πολύ διαδεδομένο βότανο. Λένε πως έγινε γνωστό μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στα νοσοκομεία. Λόγω έλλειψης φαρμάκων η αρμπαρόριζα ήταν ιδανική  στο να προστατεύει τους ασθενείς από τα μικρόβια.

Δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Καλό πότισμα δύο φορές την εβδομάδα. Αραίωμα από τα ξερά φύλλα κι αν σας σπάσει η κορυφή της μην στεναχωριέστε, ξαναβάλτε την στο χώμα κι αυτή θα "πιάσει" αρκεί να μην έχει άνθος.

Την χρησιμοποιούν στην ζαχαροπλαστική ως αρωματικό. Ιδανική για μαρμελάδες, λικέρ, παγωτά, γρανίτες και λουκούμια (λουκουμόχορτο).
Στην μαγειρική για ν' αρωματίζουν το ξύδι και τις σαλάτες.

Την χρησιμοποιούν στην αρωματοθεραπεία. Το λάδι που εξάγεται από τα φύλλα και τα άνθη της, βοηθά στην ανακούφιση των πόνων της αρθρίτιδας.

Ως τσάι είναι κατάλληλο για τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Τονώνει το νευρικό σύστημα, γι' αυτό και ενδείκνυται σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη ή υπερένταση.
Σύμφωνα π ά ν τ α με τις οδηγίες του γιατρού. Ξέρετε αν παίρνετε φάρμακο και σεις πάρετε από μόνοι σας και κάποιο βότανο, επειδή και το βότανο έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, αν το χρησιμοποιήσετε λάθος μπορεί να σας βλάψει και μάλιστα πολύ επικίνδυνα.

Είναι επουλωτικό, προλαμβάνει τη ναυτία αν το πιείτε ως τσάι πριν ταξιδέψετε και τώρα που καλοκαιριάζει ως αντικουνουπικό !!!

Και θα μου πείτε, μα κάθομαι δίπλα του και τα κουνούπια με τσιμπάνε. Αν δεν κουνάτε τα φύλλα ώστε ν' αρχίσουν να βγάζουν την χαρακτηριστική τους μυρωδιά, δουλειά δε γίνεται. Κι επειδή κι αυτό είναι πολύ εκνευριστικό για το φυτό σας, γιατί οργανισμός είναι κι αυτό. Πόσο ν' αντέξει κούνα κούνα φτιάξτε ένα αντικουνουπικό για να γλυτώσετε κι εσείς και το φυτό σας.

Συνταγή για το αντικουνουπικό μας

50 γρ. φύλλα και άνθη
1/2 λίτρο οινόπνευμα ή βότκα 40°.

Βάζουμε τα υλικά μας σ' ένα σκοτεινό μέρος για 10-12 μέρες. Σουρώνουμε για ν' αφαιρέσουμε τα φύλλα. Αν η μυρωδιά είναι έντονη προσθέτουμε απιονισμένο νερό. Ψεκάζουμε εμάς και οποιονδήποτε μας ενοχλεί. Δεν είναι τοξικό.

Αρμπαρόριζα ή Δενδρισάκι


Άνθος συγκεκριμένου είδους αρμπαρόριζας


Αυτή είναι η κορυφή του φυτού. Θα την καταλάβετε γιατί έχει  τρία μικρά
φύλλα μαζεμένα.
Βλέπετε το τόξο, αυτός είναι ο πρώτος κόμπος, προχωρείτε προς τα κάτω
και θα βρείτε τον δεύτερο κόμπο.
Κόψτε το φυτό σ'αυτόν τον δεύτερο κόμπο και  φυτέψτε το.
Πιέστε καλά το χώμα.

Σχόλια