Ξύλο κοπής πώς το καθαρίζουμε

Το ξύλο κοπής είναι ένα από τα πιο βασικά υλικά στην κουζίνα μας. Παρακάτω θα διαβάσετε οδηγίες καθαρισμού του από επαγγελματίες. Απλώς σας παρουσιάζω το κείμενό τους.
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως εγώ μετά από πάρα πολλά χρόνια μαγειρικής εμπειρίας χρησιμοποιώ δύο ξύλα κοπής. Ένα για τα λαχανικά κι ένα για τα κρέατα. Το αναφέρω μήπως και σας βολέψει κι εσάς.

Το ξύλο κοπής είναι ένα αγαπημένο εργαλείο κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία μάγειρα. Είναι εκεί σε κάθε «δύσκολη» στιγμή σας και σας βοηθά να κόψετε ή να φιλετάρετε ότι βάζει ο νους σας, προστατεύοντας ταυτόχρονα το μαχαίρι σας! 
Το μειονέκτημα της ξύλινης επιφάνειας κοπής, ίσως για κάποιους να είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να μπει στο πλυντήριο πιάτων και κατά συνέπεια ο καθαρισμός του αποτελεί πρόβλημα. Στο άρθρο αυτό θα βρείτε 5 διαφορετικούς τρόπους για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε την επιφάνεια κοπής σας εύκολα και χωρίς ειδικά προϊόντα:
1.       Ξεπλύνετε αμέσως μετά από κάθε χρήση το ξύλο σας.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το ξέπλυμα των σκευών είναι σχεδόν αρκετό για να μετριάσουν τον αριθμό των βακτηρίων σε ασφαλή επίπεδα. Αντίθετα το βύθισμα του ξύλου σας σε σαπουνόνερο αμέσως μετά την χρήση, μεταφέρει παθογόνα βακτήρια στο νερό. Επιπλέον λόγω του ότι μία ξύλινη επιφάνεια είναι πορώδης και απορροφά νερό, η βύθισή της μπορεί να προκαλέσει την φθορά της ή ακόμα και το σπάσιμό της.
2.       Απολυμάνετε την επιφάνειά σας χρησιμοποιώντας  οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2).
Ρίξτε το στην επιφάνεια και απλώστε το με τη βοήθεια ενός καθαρού πανιού.  Αφήστε για λίγα λεπτά να αφρίζει προκειμένου να σκοτώσει τα μικρόβια. Καθαρίστε το με ένα καθαρό πανί και επαναλάβετε τη διαδικασία εάν είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια ξεβγάλτε το ξύλο κοπής με νερό, σκουπίστε το και αποθηκεύστε το για την επόμενη χρήση.
3.       Αφαιρέστε τους λεκέδες με χοντρό αλάτι ή μαγειρική σόδα.
Στεγνώστε το ξύλο πολύ καλά και πασπαλίστε την επιφάνεια με χοντρό αλάτι ή μαγειρική σόδα. Τρίψτε την επιφάνεια με ένα σφουγγάρι ή μία βούρτσα με ζεστό νερό και επαναλάβετε τη διαδικασία εάν είναι απαραίτητο.
4.       Αφαιρέστε τις οσμές με λευκό ξύδι.
Βάλτε σε ένα μπουκάλι με βαποριζατέρ λευκό ξύδι και ψεκάζετε συχνά με αυτό την επιφάνεια κοπής σας. Το ξύδι θα εξουδετερώσει τις οσμές καθώς λειτουργεί σαν ένα φυσικό απολυμαντικό.
5.       Απολυμάνετε την ξύλινη επιφάνεια κοπής σας χρησιμοποιώντας χλωρίνη διαλυμένη σε νερό.
Περιστασιακά είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα βαθύ καθαρισμό στο ξύλο σας, ειδικά μετά από τη χρήση του με ωμό κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο. Σε ένα λίτρο νερού προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη και απλώστε το διάλυμα στην επιφάνεια. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και μετά ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Σκουπίστε το ξύλο κοπής με ένα πανί και αποθηκεύστε!
Τόσο γρήγορα, τόσο απλά και πάντα με ασφάλεια!

Πηγή: www.psistis.gr

Σχόλια