Λυγαριά η γυναικεία σύμμαχος

Ποτέ δε μπορούσα να φανταστώ πως αυτό το φυτό που το πρωταντίκρυσα στην Παλαιόπολη της Σαμοθράκης έχει χαρακτηριστεί ως το γυναικείο βότανο.

Στην Παλαιόπολη κοντά στον αρχαιολογικό χώρο θα τη συναντήσετε μ' αυτό το εκπληκτικό μενεξεδί χρώμα. Στο νότο θα τη δείτε και λευκή.

Ήξερα πως επειδή είναι ευλύγιστη την χρησιμοποιούν για την κατασκευή κοφινιών. Ακούστε όμως και κάποια άλλα της μυστικά.





Κατ' αρχάς στην Ελλάδα θα την ακούσετε να την λένε λυγνιά, αγνιά, καναπίτσα.
Το "αγνιά" της έμεινε από τα αρχαία χρόνια.  Απ' το άγνος, επειδή οι γυναίκες που παρέμεναν αγνές κατά τα Θεσμοφόρια, την χρησιμοποιούσαν ως στρώμα.
Η ονομασία "λυγαριά" επειδή τα κλαδιά της είναι ευλύγιστα.

Θα τη συναντήσετε κυρίως στις ακροποταμιές. Στις όχθες χειμάρρων και ρυακιών. 

Πάντως αυτό το μεσογειακό βότανο συγκαταλέγεται στα κορυφαία φυτά της γυναικείας γονιμότητας.

Η δρ. Μέριλιν Γκλένιβιλ χορήγησε την λυγαριά σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που είχαν ενδείξεις πως η εμμηνόπαυση πλησιάζει και είχαν κριθεί ακατάλληλες για εξωσωματική γονιμοποίηση. Η λυγαριά μείωσε τις τιμές αυτής της ορμόνης -ωοθυλακοτρόπου ορμόνης -, κι έτσι αυτές οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ισχυρίζονται δε πως η γονιμότητα των γυναικών που υποφέρουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη λήψη του βοτάνου της λυγαριάς.
Φυσικά μετά από καθοδήγηση του γιατρού σας!!!
Σε μια έρευνα στην οποία μετείχαν σαράντα οκτώ γυναίκες με πρόβλημα γονιμότητας τους χορηγήθηκε το βότανο της λυγαριά επί τρεις μήνες.
Οι επτά έμειναν έγκυες, ενώ οι είκοσι πέντε από αυτές εμφάνισαν φυσιολογικές τιμές προγεστερόνης, που είναι απαραίτητες για να λάβει χώρα η σύλληψη.
Φυσικά επειδή είναι φυσικό προϊόν ενδέχεται να χρειαστούν τρεις μήνες προτού γίνει εμφανής η δράση του.

Bοηθάει στην θεραπεία των ημικρανιών και στον πονοκέφαλο από μέθη.
"Οι τρυφεροί βλαστοί και τα άνθη της λυγαριάς αναμεμιγμένα με λάδι τριανταφυλλιάς aπομακρύνουν τον πονοκέφαλο τον προερχόμενο από μέθη"έλεγε ο Πλίνιος....

Βοηθά στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως εφιδρώσεις, κόπωση, αϋπνία, εξάψεις, κολπική ξηρότητα.

Στην ακατάσχετη περίοδο και ακούστε το καλύτερο "είναι ένα ίαμα το οποίο βοηθάει τον οργανισμό που έχει ταλαιπωρηθεί και νοσεί να επανέλθει στην πρότερή του υγιή κατάσταση. Τον βοηθάει να βρει πάλι την ισορροπία του. Θα επιτρέψει να συμβεί ότι είναι καλύτερο!" 
  
Για τον ανδρικό πληθυσμό τα νέα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Κυριολεκτικά "κρεμάει" τη στύση του. 

Η λατινική ονομασία του βοτάνου (Vitex agnus-castus) προέρχεται από το γεγονός ότι οι μοναχοί το λάμβαναν ως αντιαφροδισιακό, για να θέσουν υπό έλεγχο τη λίμπιντό τους, προκειμένου να στρέψουν τις σκέψεις τους σε πιο πνευματικές ενασχολήσεις.
Ορισμένοι Άγγλοι βοτανοθεραπευτές αποκαλούν το βότανο με την παραδοσιακή του ονομασία, «monk’s pepper» (πιπέρι του μοναχού)...

Πηγές αυτού του άρθρου είναι δύο πάρα πολύ καλά και κατατοπιστικά sites. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες διαβάζοντάς τα. 
Πηγή:www.ftiaxno.gr
         botanologia.blogspot.gr

Σχόλια

  1. Πολυ θα μ'αρεσε στο παρτερι μου, αλλα εδω στο Νοτο μαλλον δεν θα'ναι μωβ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου