Γνήσιο ή νοθευμένο μέλι;

Σε λίγο καιρό θα ετοιμαστείτε για διακοπές. Σ΄όλους μας αρέσει ν' αγοράζουμε ντόπια προϊόντα. Το μέλι είναι ένα απ' αυτά.
Η Σαμοθράκη διαθέτει από τα ωραιότερα και ανόθευτα μέλια. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας αν μας επισκεφτείτε. Πάντως όπου και να βρεθείτε από δω και πέρα θα μπορείτε πολύ εύκολα να διαπιστώνετε αν ένα μέλι που αγοράζετε είναι γνήσιο ή όχι.
Ακολουθούν 10 κόλπα που θα σας βοηθήσουν να τ' αντιληφθείτε.


1. Διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος που αγοράζουμε
Το ν' αναφέρεται τ΄ όνομα του παραγωγού. Η ημερομηνία παραγωγής του μελιού. Ο τόπος και από ποια ποικιλία είναι το μέλι που αγοράζετε είναι κάτι που δίνει από μόνο του μια φερεγγυότητα.
2. Το ανόθευτο μέλι δεν κολλάει στα δάκτυλα
Απλά πάρτε μια μικρή ποσότητα μελιού και τρίψτε την στα δάκτυλά σας. Το νοθευμένο μέλι κολλάει κι αυτό οφείλεται στη ζάχαρη που περιέχει. Το ανόθευτο μέλι σχεδόν απορροφάται.
3. Καραμελώνει το γνήσιο μέλι στις υψηλές θερμοκρασίες
Αν έχετε την ψυχή και βάλετε μερικές κουταλιές μελιού στο φούρνο μικροκυμάτων, θα δείτε πως το γνήσιο μέλι γίνεται καραμέλα ενώ το νοθευμένο αφρίζει.
4. Το κόλπο με το χαρτί
Ρίξτε μερικές σταγόνες μελιού σε χαρτί. Μετά από μερικά λεπτά θα ανακαλύψετε πως το πραγματικό μέλι έχει παραμείνει στο χαρτί ενώ το νοθευμένο έχει απορροφηθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί το νοθευμένο μέλι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού.
5. Το κόλπο με τα μυρμήγκια
Τώρα πώς μου ήρθε ότι εσείς θα δοκιμάσετε το μέλι σας στα μυρμήγκια, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Πάντως ας το γνωρίζετε κι αυτό το κόλπο ποτέ δεν ξέρετε. Το πραγματικό μέλι ούτε που θέλουν να το δουν στα μάτια τους τα μυρμήγκια σ' αντίθεση με το νοθευμένο που το λατρεύουν.
6. Το κόλπο με το νερό
Είναι ίσως ο πιο σίγουρος και ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσετε την ποιότητα του μελιού σας. Το πραγματικό μέλι αναπηδά για λίγο  στην επιφάνεια του νερού και μετά πέφτει στον πάτο του ποτηριού. Το νοθευμένο λιώνει.
7. Το κόλπο με τη γλώσσα
Το γνήσιο μέλι σχεδόν τσούζει τη γλώσσα, το νοθευμένο δεν έχει σχεδόν καμία επίδραση στον ουρανίσκο.
8. Το κόλπο με το ψωμί
Το μέλι όταν το αλείφουμε σε μια φέτα ψωμιού κι αυτή παραμένει όπως είναι, ή μπορεί και να σκληρύνει λίγο το ψωμί μας τότε το μέλι είναι αγνό. Αν το ψωμί μαλακώσει τότε το μέλι είναι νοθευμένο και οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει.
9. Το κόλπο με τον κρόκο αυγού
Βάλτε έναν κρόκο αυγού σ' ένα πιάτο και ρίξτε λίγο μέλι πάνω του. Όταν ανακατέψουμε το μείγμα και ο κρόκος φαίνεται σαν να είναι μαγειρεμένος τότε το μέλι είναι γνήσιο.
10. Κρυσταλλώνει
Το γνήσιο μέλι  μετά από λίγο καιρό κρυσταλλώνει, ξέρω αυτό θα στεναχωρήσει πολλούς, ενώ το νοθευμένο παραμένει πάντα παχύρρευστο  και υπέροχο σαν σιρόπι.

Να ξέρετε πως εμείς φτιάχνουμε σαπούνια με μέλι από ντόπιους παραγωγούς. Αυτό μας εξασφαλίζει ένα καλύτερο πάντρεμα με το ντόπιο λάδι που χρησιμοποιούμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Να ξέρετε πως είναι ένα σαπούνι ιδανικό για όλες τις επιδερμίδες.
Το μέλι λόγω της ιδιότητάς του ν' απορροφά και να διατηρεί το υγρό στα μόριά του προστίθεται στα καλλυντικά προϊόντα για να προσφέρει υγρασία στο δέρμα και να το διατηρεί δροσερό.
Το μέλι επειδή προέρχεται από τη γύρη των λουλουδιών, η οποία είναι ισχυρότατο αλλεργιογόνο μπορεί να δράσει ως επικίνδυνη ουσία για άτομα που έχουν τάση στις αλλεργίες. 
Είναι κατάλληλο για απαλό καθαρισμό προσώπου και σώματος. Είναι κατάλληλο ακόμα και για χρήση στην ευαίσθητη περιοχή.

Σχόλια