Ετοιμαστείτε για μαρμελάδες. Αποστειρώστε τα βάζα τους.

Από δω και πέρα άλλη δουλειά δε θα κάνετε ή θ' αγοράζετε μαρμελάδες (αυτοί που δεν προλαβαίνουν) ή θα φτιάχνετε.
Για σας που θ' αποφασίσετε για πρώτη φορά ν' ασχοληθείτε μ' αυτό το σπορ να προετοιμαστείτε. Όπλα, μπαλάσκες και βαζάκια θα είναι τα απαραίτητα υλικά σας.
Όταν θα φτάσει η ώρα να φτιάξουμε την πρώτη καλοκαιρινή μας μαρμελάδα θα σας εξηγήσω τι σημαίνει το "όπλα, μπαλάσκες".  Προς το παρόν ας ζείτε εν ειρήνη.
Πάντως γι' αυτούς που γνωρίζουν και γι' αυτούς που δε γνωρίζουν τα βαζάκια είναι άκρως απαραίτητα.


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που είχατε κρατήσει από παλιές μαρμελάδες ή μαγιονέζες. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι ν' αγοράσετε καινούργια καπάκια. Θα τα βρείτε παντού, ακόμα και στα super market.
Μην πείτε "υπερβολές" είναι κρίμα να φτιάξετε κάτι με τόση αγάπη, φαντασία, υλικά και να σας χαλάσει για μια τόσο μικρή και πραγματικά φτηνή λεπτομέρεια.

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε.

Θυμάστε εκείνη την παμπάλαιη χύτρα που είχε η μαμά μας; 
Ναι αυτή τη θυμηθήκατε; Αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση. Διαθέτει και καλαθάκι. Είναι ότι πρέπει για αποστείρωση.


  • Αφού συγκεντρώσετε όσα βαζάκια θα χρειαστείτε και κάνα δυο ακόμα, μην τρέχουμε τελευταία στιγμή, τα πλένετε με ζεστό σαπουνόνερο αυτά και τα καπάκια τους.
  • Τοποθετούμε (βαζάκια - καπάκια) στο καλάθι της χύτρας.
  • Τα τυλίγουμε με πανάκια. Αυτά τα φθηνά πανιά που αγοράζουμε από το super market.  Τα τρία που βρίσκουμε σε μια συσκευασία. Αυτά που είναι γαλάζια, κίτρινα, ροζ. Ε, μ' αυτά αν τυλίξετε τα βάζα σας δε θα 'χετε κανένα πρόβλημα τη στιγμή του βρασμού. Διότι βρασμός θα συντελεστεί και μάλιστα υψηλός.

Μην ξεχνιόμαστε βάζετε τα τυλιγμένα βάζα στο καλάθι της χύτρας. Τόσα προαναφερθέντα
-άκια (βαζάκια, καπάκια, πανάκια) μου σπάσανε τα νευράκια.
 Τα στριμώχνετε με τέτοιον τρόπο ώστε όταν θα βράσουν να μη χτυπάνε μεταξύ τους και σπάσουν.

  • Τα καλύπτετε με νερό. Το νερό να βρίσκεται τρεις πόντους πιο πάνω απ' το στόμιο των βάζων.
  • Τα βάζουμε για βράσιμο 2' λεπτά απ' τη στιγμή που θ' αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα.    Δε βάζουμε τη μαύρη βαλβίδα αλλά την πράσινη.

Αν έχετε πιο σύγχρονη χύτρα δείτε τον χρόνο που θα χρειαστεί για ν' αποστειρωθούν τα βάζα και τα πώματά τους.

Σε περίπτωση που δεν έχετε χύτρα τότε δυστυχώς τα βάζετε σε κατσαρόλα και βράζετε για 10' λεπτά. Ο χρόνος ξεκινά να μετρά από τη στιγμή του βρασμού. Δεν ξεχνάτε να βάλετε κάτι στον πάτο της κατσαρόλας, όπως κουταλάκια ή οτιδήποτε άλλο φανταστείτε ώστε τη στιγμή του βρασμού να μη σπάσουν τα βαζάκια.

Τα βάζα δεν τα βγάζετε από το ζεστό νερό μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Αν βάλετε καυτή τη μαρμελάδα σε κρύα βάζα, αυτά με τη διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να σπάσουν.

Αν δεν σας βολεύει η χύτρα ή η κατσαρόλα μπορείτε να τα βάλετε στον φούρνο στους 120° C για 20' λεπτά. Δεν τα βγάζετε μέχρι να τα χρειαστείτε.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων, γεμίστε με νερό μέχρι τη μέση τα βάζα και μετά τοποθετείστε τα στη συσκευή,  στη μεγαλύτερη ένταση για 5' λεπτά.
Προσοχή να μην υπάρχουν μεταλλικά μέρη πάνω στα βάζα στην περίπτωση που τ' αποστειρώσετε στον φούρνο μικροκυμάτων.

Να ξέρετε πως τα γεμίζετε με την καυτή μαρμελάδα ένα πόντο πιο κάτω από το στόμιό τους. 
Βιδώνετε τα καπάκια, όχι σφιχτά, κανονικά. Τα τυλίγετε πάλι με πετσέτες. Τα τοποθετείτε πάλι στο καλάθι της χύτρας. Το νερό αυτή τη φορά θα είναι δυο με τρις πόντους πιο κάτω από το στόμιο του βάζου.
Τ' αφήνουμε να βράσουν από τη στιγμή που θ' αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα για 2' λεπτά.
Τα βγάζουμε. Πιέζουμε τα πώματα στο κέντρο τους. Δεν πρέπει να βουλιάζουν.
Αποθηκεύστε τα σε ντουλάπι για 2 χρόνια.
Αν ανοιχτούν μπορείτε να τα καταναλώσετε μέσα σ' ένα μήνα χωρίς να τα βάλετε στο ψυγείο.
Αν τοποθετηθούν στο ψυγείο κρατάνε αρκετό χρόνο.

Πηγή αυτής της ανάρτησης δεν θα σας γράψω αυτή τη φορά γιατί έχω διαβάσει άπειρα άρθρα & αφού χρησιμοποίησα πολλούς τρόπους κατέληξα σ' αυτούς που σας έγραψα.


Σχόλια