Λεκέδες στα υφάσματα. Αντιμετωπίστε τους


Λεκέδες από λάσπη: 1) Η λάσπη είναι ένας από τους ελάχιστους λεκέδες που πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει. Κι αυτό γιατί με το βούρτσισμα θα ξεκολλήσουν πιο εύκολα τα περισσότερα μόριά της. Βουρτσίστε καλά τον λεκέ και πλύνετε το ρούχο στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία, που αναγράφεται στην ετικέτα του.
2) Τρίβουμε με διάλυμα 30 ml σόδας καθαρισμού και 250 ml ζεστού νερού.

Λεκέδες από μελάνι: 1) Αν το μελάνι προήλθε από στυλό διαρκείας και το λεκιασμένο ύφασμα είναι βαμβακερό, βάλτε ένα κομματάκι βαμβάκι στην ανάποδη μεριά του λεκέ και τρίψτε τον με ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι, βουτηγμένο σε γάλα.
Αν μιλάμε για μελάνι πένας σε άσπρο ύφασμα, μουλιάστε για λίγο το ρούχο σε χλιαρό νερό με χλωρίνη και μετά ξεπλύνετε πολύ καλά.
Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, μουλιάστε το για πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλύνετε το με νερό και λεμόνι.
Αν το ύφασμα είναι συνθετικό, τρίψτε τον λεκέ με μισή λεμονόκουπα.
2) Ξεκινήστε να σκουπίζετε την περιοχή γύρω από τον λεκέ με οινόπνευμα προχωρώντας σιγά σιγά προς το κέντρο του. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον ανάποδα επάνω σε καθαρό λευκό χαρτί κουζίνας και περάστε με οινόπνευμα από το πίσω μέρος του. Αλλάζετε συχνά το χαρτί και συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να μην βγαίνει καθόλου μελάνι. Ξεβγάλετε καλά, τρίψτε την περιοχή με υγρό απορρυπαντικό και πλύνετε το ύφασμα στην υψηλότερη θερμοκρασία που αναφέρεται στην ετικέτα.
3) Μουλιάστε το ρούχο σε γάλα ή καθαρίστε με οξυζενέ και νερό.Λεκέδες από μέϊκ απ: Βρέξτε τον λεκέ με υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε να δράσει. Πλύνετε κανονικά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και υγρό ντεμακιγιάζ μη-λιπαρό.
Λεκέδες από μούχλα: 1) Μουλιάστε τα λευκά (βαμβακερά) σε διάλυμα χλωρίνης για 10 λεπτά. Πλύνετε τα λευκά ή τα χρωματιστά στην υψηλότερη επιτρεπτή θερμοκρασία. 
2) Διαλύστε σαπούνι και καλύψτε τους λεκέδες. Μετά ρίξτε αλάτι και αφήστε τα ρούχα στον ήλιο, ενώ διατηρείτε συνεχώς τα σημεία υγρά. Αν χρειαστεί, επαναλαβετε τη διαδικασία.
Λεκέδες από μπογιά: Χρησιμοποιείστε διαλυτικό παρόμοιο με αυτό που περιέχεται στη σύνθεση της μπογιάς ( αφού το δοκιμάσετε πρώτα σε μία αθέατη γωνία του υφάσματος για να βεβαιωθείτε ότι αντέχει). Αν ο λεκές έγινε από ακρυλική μπογιά, σκεπάστε τον αμέσως με στυπόχαρτο, το οποίο θα βρέξετε με άφθονο υγρό πιάτων. Αφήστε για λίγο και μετά πλύνετε κανονικά. Αν ο λεκές αφορά σε λαδομπογιά, τρίψτε το σημείο με λίγο νέφτι, μουλιάστε το ύφασμα σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετε το κανονικά.
Λεκέδες από μπύρα: Απλώστε διάλυμα απορρυπαντικού και στεγνώστε με απορροφητικό πανί. Αν ο λεκές επιμένει, χρησιμοποιήστε διάλυμα ξιδιού και αφήστε να στεγνώσει μόνο του. Ξεβγάλετε με νερό και στεγνώστε καλά.
Λεκέδες από ούρα: Ξεπλύνετε πολύ καλά με κρύο νερό και πλύνετε αμέσως κανονικά. Αν ο λεκές έχει ήδη στεγνώσει, μουλιάστε το ρούχο σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετε κανονικά. Για επίμονους λεκέδες, μουλιάστε το για λίγο σε οξυζενέ.

Λεκέδες από παγωτό: Ξεκινήστε με διάλυμα απορρυπαντικού και συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και ξιδιού. Ξεβγάλετε καλά με νερό και στεγνώστε την περιοχή.

Λεκέδες από σάλτσα ντομάτας: 1) Μουλιάστε μέσα σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης για μια ώρα. Μετά πλύνετε κανονικά.
2) Αν δεν αντιδράσετε γρήγορα, θα δυσκολευτείτε πολύ να τον εξαφανίσετε. Τρίψτε αμέσως τον λεκέ με άφθονο υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε τον για λίγο. Έπειτα, πλύνετε κανονικά το ρούχο.


Λεκέδες από σκουριά: 1) Τα σημάδια από σκουριά, αφαιρούνται δύσκολα και η χρήση οποιουδήποτε λευκαντικού αντενδείκνυται γιατί θα τα κάνει μόνιμα. Παρ' όλα αυτά, οι μικροί λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν είτε με τη χρησιμοποίηση αντισκωριακού είτε με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες με χυμό λεμονιού και αλάτι χωρίς να αφήνουμε να στεγνώσει το ύφασμα ενδιάμεσα. Ένα καλό ξέβγαλμα και πλύσιμο με υγρό απορρυπαντικό θα ολοκληρώσει τη διαδικασία.
2) Τρίβουμε με αλάτι και χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει.
Λεκέδες από σοκολάτα: 1) Αφαιρέστε όση περισσότερη σοκολάτα μπορείτε και μετά τρίψτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και πλύνετε το ρούχο κανονικά.
2) Αφαιρέστε όση ποσότητα μπορείτε με μια σπάτουλα ή με ένα μη κοφτερό μαχαίρι και στην συνέχεια απλώστε κρύο διάλυμα απορρυπαντικού. Συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και στη συνέχεια ξιδιού αν ο λεκές δεν απομακρυνθεί με το πρώτο βήμα. Τέλος, ξεβγάλετε πολύ καλά με νερό και στεγνώστε.

Λεκέδες από τσίχλα: Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κομματάκια της, που θα σπάσουν σαν γυαλί.

Λεκέδες από χυμούς φρούτων: 1) Πλύνετε με όσο ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού ενδείκνυται για το ύφασμα. Συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και μετά ξιδιού. Ανάμεσα σε κάθε διαδικασία θα πρέπει να μεσολαβεί καλό στέγνωμα με απορροφητικό πανί ή χαρτί. Στο τέλος ξεπλύνετε τον λεκέ με νερό και σκουπίστε πολύ καλά μέχρι να στεγνώσει εντελώς.
2) Ξεπλύνετε καλά τον λεκέ με κρύο νερό και μετά πλύνετε με απορρυπαντικό. Αν ο λεκές έγινε σε άσπρο ύφασμα, αφήστε το να μουλιάσει σε νερό με λίγη αμμωνία, ξεπλύνετε το πολύ καλά και βάλτε το να μουλιάσει πάλι σε νερό με χλωρίνη.
Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, τρίψτε τον λεκέ με οξυζενέ, προσθέτοντας λίγες σταγόνες αμμωνίας.

Πηγή


Σχόλια