Λευκό χνούδι στα φυτά. Πώς το θεραπεύουμε με φυσικό τρόπο.

Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη σ' όλους εσάς που αρχίσατε να καταπιάνεστε με τους μπαξέδες. Μπαξές : Χώρος όπου μεγαλώνουν τα λαχανικά. Εξού κι ο μπαξεβάνης.

Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα απ' αυτό που βγαίνεις θαυμάζεις τον κήπο σου και κει που όλα πάνε καλά και περιμένεις πως και πως να σκάσουν τα πρώτα "προϊόντα" σου ξαφνικά ανακαλύπτεις μια ασθένεια και τότε όλα καταστρέφονται.

Να είστε πολύ υποψιασμένοι μετά από βροχερές μέρες που ακολουθεί δυνατός & καυτός ήλιος.
Φυλάτε σπρέι. Θα σας χρειαστούν. Διότι το ένα φυτό θα θέλει σαπούνι με οινόπνευμα. Το άλλο θα θέλει πιπεριές καγιέν και άστα να πάνε. Είναι να μη μπλέξεις.
Σιγά σιγά όμως θα γίνουν με τη σειρά τους.

Κατ' αρχάς τι είναι το ωίδιο.


Ωίδιο Αγγουριάς - Podosphaera xanthii

Το ωίδιο είναι ασθένεια του υπέργειου τμήματος και προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού. 
Στη χώρα μας είναι γνωστό ως ασπρίλα ή χολέρα ή αλευράς και προκαλεί σημαντικές ζημιές τόσο στις θερμοκηπιακές όσο και στις υπαίθριες καλλιέργειες της αγγουριάς. Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες ξηροθερμικές ασθένειες. 




Συμπτώματα

Το ωίδιο προσβάλλει την αγγουριά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προκαλώντας ζημιές, το Φθινόπωρο και την Άνοιξη, κυρίως στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών. 
Το συγκεκριμένο παθογόνο είναι εκτοπαράσιτο και προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού. 
Σε φυτά στο σπορείο προκαλεί ζημιές στους κοτυληδόνες με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. 
Σε αναπτυγμένα φυτά, στα φύλλα της βάσης και των σκιαζόμενων μερών σχηματίζονται αρχικά μικρές, κιτρινωπές κηλίδες που γρήγορα καλύπτονται από τις πυκνές, υπόλευκες, αλευρώδεις εξανθήσεις οι οποίες όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ασθένεια μεγαλώνουν, συνενώνονται και καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια των φύλλων. 
Μερικές φορές πάνω στις εξανθήσεις εμφανίζονται μαύρα στίγματα, τα κλειστοθήκια που είναι οι εγγενείς καρποφορίες του μύκητα. 
Με τον καιρό τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και ξηραίνονται. 
Σε έντονη προσβολή οι καρποί ωριμάζουν πρώιμα και μειώνεται η αφομοιωτική τους επιφάνεια. Η προσβολή από τα ωίδια έχει επίπτωση στη μείωση της παραγωγής και στην υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών.
Αιτιολογία-Επιδημολογία
Ο μύκητας Podosphaera xanthii είναι το παθογόνο αίτιο της ασθένειας. 
Διαχειμάζει με τη μορφή μυκηλίου και κονιδίων σε φυτά στο θερμοκήπιο και στα αυτοφυή φυτά-ξενιστές είτε με τη μορφή κλειστοθηκίων στα φυτικά υπολείμματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 
Σαν εκτοπαράσιτο που είναι αναπτύσσεται στην επιφάνεια του ξενιστή και με ειδικούς μυζητήρες εισχωρεί στα επιδερμικά κύτταρα του φυτού παρασιτώντας το.
Η λευκή αλευρώδης εξάνθηση, που αναπτύσσεται στα φυτικά μέρη, αποτελείται από το μυκήλιο και τους κονιδιοφόρους οι οποίοι φέρουν στην άκρη τους υαλώδη μονοκύτταρα βαρελοειδή κονίδια σε απλές αλυσίδες. 
Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο (ξηροσπόρια) και τα έντομα προκαλώντας μολύνσεις. 
Εισχωρούν στο φύλλο από τα στόματα. 
Για την ανάπτυξη της ασθένειας δε φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο η σχετική υγρασία εφόσον η βλάστηση των κονιδίων και οι μολύνσεις των φυτών μπορούν να γίνουν ακόμη και σε χαμηλή σχετική υγρασία με θερμοκρασίες από 10-30οC καθώς και η παρουσία στρώματος νερού στις φυτικές επιφάνειες. Άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι από 20-27οC. 
Για το λόγο αυτό ζημιές προκαλούνται σε ψυχρές ή ζεστές υγρές περιοχές αλλά περισσότερο στα θερμά και ξηρά κλίματα. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με τον άνεμο και τα έντομα.
Αντιμετώπιση
 • Σε παλιές καλλιέργειες πρέπει να αποφεύγεται η άμεση εγκατάσταση νέων.
• Καταστροφή των ζιζανίων.
• Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων.
• Επεμβάσεις με εκχυλίσματα του φυτού Reynoutria sachalinensis (κυκλοφορεί με το εμπορικό όνομα Milsana στο εξωτερικό αλλά όχι στη χώρα μας) συντελούν στην καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και στην αύξηση της παραγωγής και δρούν σε κάποιο βαθμό εναντίον του ωιδίου.
• Ψεκασμοί ή σκονίσματα με θειούχα σκευάσματα που πρέπει να γίνονται πολύ νωρίς το πρωί ή νωρίς το βράδυ σε θερμοκρασία από 20-30οC περίπου (το θείο <18οC δεν είναι αποτελεσματικό και >30οC προκαλεί εγκαύματα στα φυτά).
• Προσθήκη πυριτικού καλίου, σε μικρές δόσεις, στο λιπαντικό διάλυμα.
• Καλλιέργεια ανεκτικών υβριδίων.
http://www.giantsakiplants.gr/Fyta/Asth-Extr-Trof/Astheneies/AsthenAggouriasNew.php

Άψογος ο αρθρογράφος, δεν μπορείτε να πείτε τίποτα, γι' αυτό και σας έχω και το link του αν θέλετε να πάρετε και περισσότερες πληροφορίες.
Όσο για το σύμβολο > Αυτό συμβολίζει το μεγαλύτερο και το < συμβολίζει το μικρότερο.
Φανταστείτε πως το > είναι το ανοιχτό στόμα του κροκόδειλου. 9>6. Όπου άνοιγμα συμβολίζει το μεγάλο. Ξεμπερδέψαμε και μ' αυτό; Πολλές φορές μ' έχει ταλαιπωρήσει αυτό το σύμβολο, γι' αυτό βρήκα τρόπο απομνημόνευσης. Μεγαλοκοπέλα βλέπετε. Άρχισα να ξεχνώ. Μπορεί να βοηθήσει και σας.

Το θέμα μας όμως είναι το ωίδιο.
Ο κύριος έχει δίκιο με το θειάφι επειδή όμως δε γνωρίζω τη σωστή ποσότητα αυτού, έχω βρει κάτι που φτιάχνω μόνη μου και είναι όντως αποτελεσματικό.

Σ Υ Ν Τ Α Γ Η

2 βολβοί σκόρδου (βολβοί όχι κεφάλια)
2 κούπες του νες καφέ ή του τσαγιού νερό
1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι ή των πιάτων ή από αυτά τα παραδοσιακά που φτιάχνω και που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο.
1 λίτρο απιονισμένο νερό. Ή νερό που πίνουμε απλά βράστε το για να φύγουν τ' άλατα.

Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ

Αλέθουμε βολβούς και νερό στο μούλτι.
Περνάμε το σκεύασμα από λεπτή σήτα ή γάζα, ή φίλτρο του καφέ (αυτό το βρίσκω λίγο εκνευριστικό κάποιες φορές).
To 1/4 αυτού του σκευάσματος το βάζετε σ' ένα λίτρο απιονισμένο ή καθαρό νερό.
Προσθέστε το σαπούνι.
Ανακινείτε καλά.
Το υπόλοιπο σκεύασμα το φυλάτε στο ψυγείο.
Μπορείτε να το καταψύξετε.
Ψεκάζετε μ' αυτό τα φυτά σας κάθε βδομάδα. Όταν δε φυσά κι όταν δεν έχει ήλιο. Ή πολύ πρωί ή βράδυ.

Α Π Ο Τ Ε Λ Ε Σ Μ Α Τ Α
Δεν κολλάνε τα νέα φύλλα από την ασθένεια. Τα παλιά φύλλα τ' αφαιρείτε και τα πετάτε. Δεν τα διατηρείτε στον κήπο σας γιατί μεταφέρεται η ασθένεια. Δεν τα βάζετε στο κομπόστ !!!

Το ωίδιο εμφανίζετε και στα φύλλα της τριανταφυλλιάς και στο αμπέλι. Επειδή σας έβαλα ανάρτηση με το ωίδιο της αγγουριάς δεν σημαίνει πως προσβάλει μόνο τα αγγούρια.
Κάνω όλες αυτές τις επεξηγήσεις γιατί όταν άρχισα να πρωτοασχολούμαι με την κηπουρική δε γνώριζα τίποτα κι ήθελα να μου επεξηγούν τα πάντα.

Εύχομαι να μην προσβληθούν από ωίδιο τα φυτά σας κι όλα να πάνε καλά. Αλλά και ν' αρρωστήσουν έχετε πια τη λύση.




Σχόλια