Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών




Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών

Δεν σημαίνει πως είναι ποδόσφαιρο και δεν ασχολούμαστε. Όχι είναι αθλητικό γεγονός και μας ενδιαφέρει.
Τις πληροφορίες τις βρήκα στο www.sansimera.gr, αν θέλετε να μάθετε για τις τιμές των εισιτηρίων θα τις βρείτε με ανάλυση στο: www.viagogo.gr
Σας βρήκα και την πολυπόθητη φωτογραφία της Μπράντι Τσαστέιν για να μην ψαχνόσαστε.

Η φωτογραφία αυτή ήταν η αιτία κι αφορμή της ανάρτησης που ακολουθεί με τον τίτλο:
"Τα σουτιέν που έγραψαν ιστορία".



Η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη σε επίπεδο εθνικών ομάδων γυναικών, που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα της FIFA.
Ήταν μια ιδέα του 7ου προέδρου της FIFA Ζοάο Χαβελάνζε (1974-1998), που υλοποιήθηκε το 1991 με την διεξαγωγή του Α΄ Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στην Κίνα. Συμμετείχαν 12 ομάδες με νικήτρια την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 1999 οι ομάδες της τελικής φάσης αυξήθηκαν σε 16 και από την φετινή διοργάνωση στα γήπεδα του Καναδά (6 Ιουνίου - 5 Ιουλίου 2015) σε 24. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι εθνικές ομάδες των χωρών - μελών της FIFA, οι οποίες δίνουν σειρά προκριματικών αγώνων για να περάσουν στην τελική φάση και να διεκδικήσουν το  βαρύτιμο τρόπαιο.
Μεγάλες δυνάμεις του γυναικείου ποδοσφαίρου είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Στην Ελλάδα και την Κύπρο το γυναικείο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση. Η Εθνική Ελλάδας (68η στην κατάταξη της FIFA) συμμετέχει ανελλιπώς στις προκριματικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων από το 1995 χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο, ενώ η Εθνική Κύπρου (104η στην κατάταξη της FIFA) δεν έχει καμία συμμετοχή σε προκριματική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πάντως στην φετινή διοργάνωση του Καναδά το ελληνικό ποδόσφαιρο θα εκπροσωπηθεί από τις διαιτητίνες Θάλεια Μήτση (Ελλάδα), Χρυσούλα Κουρομπύλια (Ελλάδα) και Αγγέλα Κυριάκου (Κύπρος).

Αξιοσημείωτα γεγονότα

  • Μόλις έβαλε το νικητήριο πέναλτι κόντρα στην Κίνα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1999, η Αμερικανίδα αμυντικός Μπράντι Τσαστέιν έβγαλε την φανέλα της και την ανέμιζε όπως οι άνδρες συνάδελφοί της, θέτοντας σε κοινή θέα τον στηθόθεσμο και το καλογραμμωμένο σώμα της. Τελικά γονάτισε ουρλιάζοντας από χαρά. Η φωτογραφία με τον «ανδρικό» πανηγυρισμό της δημοσιεύτηκε στα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου και έκτοτε θεωρείται κλασική. 
  • Τον τελικό ΗΠΑ - Κίνας το 1999 στο Ρόουζ Μπόουλ της Πασαντίνα παρακολούθησαν 90.185 θεατές, ρεκόρ για γυναικείο αθλητικό γεγονός.
  • Η διοργάνωση του 2003, που επρόκειτο να γίνει στην Κίνα, διεξήχθη τελικά στις ΗΠΑ, λόγω της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας (SARS), που έπληττε την ασιατική χώρα. Ως αντιστάθμισμα προκρίθηκε άνευ αγώνων στην τελική φάση του 2003 και της ανατέθηκε από την ΦΙΦΑ η διοργάνωση του 2007.

Σχόλια