Το Limoncello της υπομονής

Αυτήν την εποχή τα λεμόνια τα βρίσκουμε σε αφθονία. Ευκαιρία να φτιάξουμε λιμοντσέλο απ' τα χεράκια μας.
Είναι λίγο ακριβό, μιας και περιέχει δυο ποτά: οινόπνευμα και βότκα. Θέλει υπομονή μιας και η παρασκευή του διαρκεί 80 μέρες, όμως η προσπάθεια μας θα ανταμειφθεί γιατί έχει σίγουρη επιτυχία και είναι αρκετό σε ποσότητα ώστε να μας κρατήσει για πάρα πολύ καιρό.

Υλικά

1 μπουκάλι των (750 ml), καθαρό οινόπνευμα (95% οινόπνευμα 190 proof)
1 μπουκάλι των (750 ml ) vodka (40% οινόπνευμα 80 Proof) 
15 μεγάλα χοντρόφλουδα, λαμπερά κίτρινα λεμόνια, (αν είναι δυνατόν χωρίς σημάδια ή στίγματα) και ακέρωτα.

750 ml (περίπου 3 κούπες) εμφιαλωμένο νερό. 
4 κούπες αγνή, καθαρή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου. Είναι η καστανή ζάχαρη, όχι η μελάσα.


Εργαλεία

- Ένα πολύ καθαρό και αποστειρωμένο γυάλινο σκεύος των 4.5 λίτρων, με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς.


- Αρκετή ποσότητα χάρτινων φίλτρων του γαλλικού καφέ, (τα μισά σε μέγεθος Νο. 2 και τα άλλα μισά μεγέθους Νο. 4. Τα νούμερα «2» και «4», δείχνουν την πυκνότητα του φίλτρου. Το φίλτρο Νο. 2 είναι πιο πυκνό από το φίλτρο Νο. 4.
- 22 αποστειρωμένα μπουκάλια των 100ml που κλείνουν αεροστεγώς. (Τα πιο κατάλληλα είναι κάτι μικρά γυάλινα μπουκάλια που κλείνουν από πάνω μ' ένα πορσελάνινο πώμα και στην επαφή τους με το μπουκάλι έχουν ένα λαστιχένιο δακτύλιο. 

- Ένα δεύτερο μεγάλο γυάλινο βάζο των 4.5 λίτρων για την μετάγγιση. 

- Μία γυάλινη μεζούρα, σε μετρικό σύστημα.

- Δύο σουρωτήρια για καφέ φίλτρου.

- Δύο χωνιά με στόμιο μίας ίντσας, στο ένα θα χρησιμοποιηθούν τα μεγάλα χάρτινα φίλτρα του καφέ και στο άλλο τα μικρά φίλτρα. 

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ

1η ΗΜΕΡΑ

Ρίξτε το οινόπνευμα και τη βότκα στο μεγάλο γυάλινο δοχείο. 

Πλύνετε πολύ καλά τα λεμόνια και προσπαθήστε να μη μείνει πάνω τους κανένα χημικό κατάλοιπο ή κερί. Στεγνώστε τα καλά. 
Χρησιμοποιείστε το ειδικό εργαλείο που αφαιρεί τη φλούδα της πατάτας και αφαιρέστε τις φλούδες από τα λεμόνια. Προσοχή ΜΟΝΟ το κίτρινο μέρος από τη φλούδα των λεμονιών χρειαζόμαστε, να μην υπάρχει καθόλου λευκή σάρκα. 
Προσπαθήστε να είναι όσο το δυνατόν φαρδιά και μεγάλα τα κομμάτια της φλούδας που θα καθαρίσετε. 

Προσθέστε τις στο δοχείο με το αλκοόλ και ανακατέψτε ελαφρά.

Σκεπάστε το γυάλινο σκεύος ερμητικά και τοποθετήστε το σε ένα δροσερό - όχι κρύο - και σκοτεινό μέρος.

8η, 22η, & 36η μέρα.

Ανακατέψτε ελαφρά τις λεμονόφλουδες και ξαναβάλτε το σκεύος πίσω στο ίδιο μέρος.

43η Ημέρα

Ανακατέψτε ελαφρά και με προσοχή τις λεμονόφλουδες
Τραβήξτε έξω μία, από τις πιο μεγάλες φλούδες και εξετάστε την ελαστικότητά της. Αν σπάσει, (όπως σπάει ένα πατατάκι από τα τσιπς, τότε προχωράμε στο δεύτερο βήμα. Αν η φλούδα παραμένει ακόμα ελαστική και λυγίζει χωρίς να σπάει, τότε επιστρέψτε στο σκοτεινό μέρος το σκεύος και δοκιμάστε πάλι σε μια βδομάδα. 

ΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Ημέρα 1η

Διαλύστε τη ζάχαρη μέσα στο νερό και βράστε το μείγμα σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.

Κατεβάστε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Να πάρει θερμοκρασία δωματίου πριν το προσθέσετε στο δοχείο.

Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι και με προσοχή, απαλά, αφαιρέστε τις λεμονόφλουδες από το δοχείο. Να μη μείνει το παραμικρό ίχνος από αυτές. 

Χρησιμοποιώντας το μεγάλο χωνί, και το χάρτινο φίλτρο Νο. 4, σιγά σιγά μεταφέρετε το μείγμα του αλκοόλ και της vodka στο άλλο δοχείο για τη μετάγγιση.
 
Θα έλεγα πως είναι μια διαδικασία υπομονής γιατί τα φίλτρα θα φράζουν πολύ γρήγορα. Είναι αλήθεια πως θα χρειαστείτε πολλά από αυτά. Ίσως δυο πακέτα.

Πλύνετε καλά το δοχείο και στεγνώστε το. 

Κάντε την ίδια διαδικασία του φιλτραρίσματος για δεύτερη φορά πάλι με χάρτινα φίλτρα Νο. 4 και προσθέστε το ΚΡΥΟ σιρόπι. 

Ξανατοποθετήστε το δοχείο, ερμητικά κλεισμένο, πίσω στο δροσερό και σκοτεινό μέρος που το είχατε και αφήστε το για άλλες 40 ημέρες έως ότου δημιουργηθεί το Limoncello. 

40η Ημέρα

Σημείωση: Να βρέξετε ελαφρά τα χάρτινα φίλτρα, πριν το φιλτράρισμα. Μ' αυτόν τον τρόπο δεν θα σπαταλήσετε λικέρ κατά την ώρα του φιλτραρίσματος.

Αρχίστε να φιλτράρετε το Limoncello. Χρησιμοποιείστε το μικρό χωνί για να βάζετε μικρές ποσότητες από το φίλτρο μέσα στη γυάλινη μεζούρα.

Γεμίζετε τη μεζούρα ανά 100 ml. Μη βιάζεστε ήδη φτάσατε πολύ κοντά στο τέλος. 

Χρησιμοποιείστε το μικρό χωνί και τα μικρά φίλτρα Νο.2, φιλτράρετε το λικέρ σας για μια φορά ακόμα βάζοντάς το στα μπουκάλια των 100 ml.

Μ’ αυτόν τον τρόπο έχετε φιλτράρει το ποτό σας συνολικά 4 φορές.

Σφραγίστε τα μπουκάλια πολύ σφικτά.
 Λίγα μυστικά ακόμα :
Να θυμάστε ότι, εάν χρησιμοποιήσετε μπουκάλια με φελλό θα πρέπει τότε μετά την τοποθέτηση του φελλού να σφραγίσετε το πώμα με κερί, αρκετές φορές γιατί ο φελλός «αναπνέει» με αποτέλεσμα να χαλάσει το ποτό.

Το Limoncello σερβίρεται κατ’ ευθείαν από το ψυγείο.

Το Λικέρ αυτό όσο πιο πολύ χρόνο παραμένει στο μπουκάλι, τόσο πιο καλό γίνεται.

Εάν θέλετε το ποτό σας να είναι πιο παχύρρευστο μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή 1-2 φλιτζάνια ζάχαρη.

Πηγή συνταγής

Σχόλια