Τι φυτεύουμε τον Ιούλιο

Τι να σας πω δεν ξέρω. Είναι τόσες πολλές οι βροχές που 'πεσαν στη γη που δε γνωρίζω αν ισχύουν αυτά που μέχρι σήμερα ξέραμε για τα θέματα της κηπουρικής.
Το τι δηλαδή φυτεύω & τι μπορώ να μεταφυτεύσω τον έβδομο μήνα του χρόνου.
Το ημερολόγιο του καλού κηπουρού έλεγε πως :

Ιούλιος
Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα,καρότα
Συγκομιδή: Καλαμπόκια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια, καρότα

Δεντροκομικές εργασίες 
Από δω και πέρα αυτού του είδους οι εργασίες περιορίζονται. Στους ποτιστικούς οπωροκήπους, γίνονται τα αναγκαία ποτίσματα, κυρίως σε αυτά με σαρκώδεις καρπούς. Ανάλογα ποτίσματα είναι απαραίτητα στις φιστικιές, συκιές και καρυδιές.
Συνεχίζονται τα χλωρά κλαδέματα, δηλαδή τα βλαστολογήματα, κορφολογήματα και οι αραιώσεις των φύλλων, αναλόγως των επιδιωκόμενων σκοπών.
Στα σπορεία και στα φυτώρια εξακολουθούν οι συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες και εφαρμόζονται οι ενοφθαλμισμοί των πυρηνόκαρπων, ιδίως της αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς και κερασιάς. Παράλληλα λαμβάνεται πάντοτε μέριμνα για την καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Στις μηλιές και απιδιές εκτελούνται ψεκασμοί για την καταπολέμηση της καρποκάψας και του φουσικλαδίου και στις συκιές με θειασβέστιο ή νικοτίνη για την εξόντωση του κηροπλάστου.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Βότανα: Είναι η εποχή για να μαζέψουμε ρίγανη, μυρτιά, αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξηράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπαίνουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Για σπόρο: Μαζεύουμε και αποξηραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, καρπούζια, πεπόνια και τ' αποθηκεύουμε. Το ίδιο κάνουμε με τα πράσα, κρεμμύδια, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο. - 

Εσείς πια κάνετε ότι καταλαβαίνετε κι ότι σας λέει το ένστικτό σας. Γιατί δε σας κρύβω πως η κηπουρική περικλείει επίμονη προσπάθεια για μάθηση, ώρες παρατηρητικότητας, εργατοώρες, έμπνευση και χαρά.

Ξέρετε πόσες φορές τα παράτησα και πόσες φορές ξανάρχισα ν' ασχολούμαι με τα φυτά μου;
Ξέρετε πόσες φορές ονειρεύτηκα τη λύση του προβλήματος και πετάχτηκα απ' το κρεββάτι γιατί κατάλαβα τι δεν έκανα καλά και έχασα την τριανταφυλλιά μου;
Ξέρετε πόσες φορές κάθισα και κρυφάκουσα κουβέντες μεγάλων για να μάθω μυστικά κηπουρικής που ποτέ δε σου τ' αποκαλύπτουν;

Πάντως θα δείτε πως απ' τη στιγμή που θ' αρχίσετε ν' ασχολείσθε θ' αποκτήσετε μιαν άλλη θεώρηση των πραγμάτων, μια υπομονή και μια σιγουριά πως εσείς κάνατε αυτό που έπρεπε να κάνετε και από κει και πέρα ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Ότι συμβαίνει και με την ίδια μας τη ζωή...

Καλό μήνα σε όλους σας και ψυχραιμία αδέλφια.

Πηγή: www.ftiaxno.gr


Σχόλια