Μπριάμ Φούρνου

Σήμερα σας έχω φαγητάκι άκρως καλοκαιρινό. Δεν σας κρύβω ότι έμαθα να το φτιάχνω εδώ στη Σαμοθράκη. Ο λόγος ήταν ότι είχα σε πληθώρα φρέσκα λαχανικά από τον μπαξέ μου και ότι χρειαζόταν μια πολύ μικρή λεπτομέρεια ώστε να κάνει τη διαφορά και το φαγητό να μη μοιάζει με νερομπούρμπουλο!

Σήμερα αυτό το μυστικό θα το μοιραστώ μαζί σας.



Υλικά για 8 άτομα

(Η λίστα των λαχανικών και η ποσότητά τους μπορεί ν' αλλάξει ανάλογα τα γούστα και το τι λαχανικό διαθέτουμε κάθε φορά που φτιάχνουμε αυτό το φαγητό).
  • 5 κολοκυθάκια
  • 3 μελιτζάνες
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 4 πατάτες με το φλούδι τους
  • 3 ειδών γλυκές πιπεριές (π.χ. Φλωρίνης, Κέρατο και Πορτοκαλί)
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά 
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες (προαιρετικά, αν σας αρέσει) ή σκόνη σκόρδου.
  • Φρέσκια ρίγανη κι αποξηραμένη αν διαθέτουμε, δεν έχουμε πρόβλημα
  • 100 ml. ελαιόλαδο
  • 100 ml. λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC με αέρα.
2. Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε ως εξής:
Τα κολοκυθάκια  σε ροδέλες, περίπου 1 cm πάχους.
Τις μελιτζάνες σε ροδέλες 1 cm πάχους και μετά αυτές στα 4 ή στα 6 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος της ροδέλας.
Τα καρότα σε λεπτές ροδέλες των 2-3 mm πάχους.
Τα κρεμμύδια τα καθαρίζετε απ’ έξω, και μετά στα 4 καθέτως.
Τις πατάτες σε λεπτές φέτες των 2-3 mm πάχους. Το μαντολίνο είναι το καλύτερο εργαλείο γι' αυτή τη διαδικασία. Αφαιρούμε το κόκκινο εξάρτημά του. Μη μας βγουν οι πατάτες τσιπς.
Καυτερή πιπερίτσα βάζουμε ένα μικρό κομμάτι. Ξέρουμε πού θα την τοποθετήσουμε για να μην τη φάει κανείς καλοκαιριάτικα.
3. Ανακατεύουμε καλά όλα τα κομμένα λαχανικά στο ταψί του φούρνου. Προσθέτουμε το λάδι, το κρασί, το αλάτι και  το πιπέρι.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Σκεπάζουμε με λαχανικά μας με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. 
4. Σε 1 ώρα, ελέγχουμε το φαγητό. Δοκιμάζουμε τη γεύση του. Ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω για να μη μας λιώσουν τα λαχανικά . Όταν θα χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί το ψήσιμό τους τα ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι οι πατάτες ν' αρχίσουν να μαυρίζουν στις γωνίες τους. 
Τώρα θα προσθέσουμε τη ρίγανη.
Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο. Συνολικός χρόνος ψησίματος περίπου 2 ώρες. 
Επειδή μ' αρέσουν ξεροψημένα τα λαχανικά τα βάζω το τελευταίο πεντάλεπτο στο γκριλ. 
Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου. Περιμένουμε 15 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του φαγητού και σερβίρουμε.
Το μυστικό πιο είναι; Πως σ' αυτό το φαγητό δεν θα βάλετε σταγόνα νερού! Τα λαχανικά βγάζουν από μόνα τους πολύ ζουμί όταν ψήνονται. Αυτή τη βλακεία έκανα κι έβγαινε το φαγητό μου νερουλιασμένο.
Μια φέτα θα ήταν το καλύτερο συνοδευτικό γι' αυτήν την περίπτωση.
Καλή σας όρεξη. 

Σχόλια