Μαντζουράνα

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας της μαντζουράνας. Ένα θα σας πω, πως από τον καιρό που δοκίμασα αυτό το φυτό, σπάνια πια θα φτιάξω πατάτες στο φούρνο χωρίς να το χρησιμοποιήσω σε συνδυασμό με τη ρίγανη.
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή.Τράπεζα Φωτογραφιών - φρέσκος, μαντζουράνα. Fotosearch - Αναζήτηση φωτογραφιών, εικόνων, εκτυπώσεων και Clipart

Η μαντζουράνα μαθεύτηκε στους Έλληνες από τους Αιγύπτιους και τους Άραβες.

Για ν' αναπτυχθεί χρειάζεται ήλιο, ζέστη και υγρό έδαφος.

Ανθίζει από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβρη. Συλλέγουμε τα φύλλα του και τις ανθισμένες κορφές του.
Για την αποξήρανσή του επισκεφτείτε παλαιότερη αναλυτική ανάρτηση ΕΔΩ.

Μπορείτε να τη μεγαλώσετε σε γλάστρα αγοράζοντας φυτό από φυτώριο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους τον Μάιο όταν ζεσταθεί για τα καλά το έδαφος.

Έχει κι αυτή τα βίτσια της. Μην την κόψετε πολύ όταν κάνετε συγκομιδή γιατί μπορεί να μην ξαναμεγαλώσει.

Η μαντζουράνα είναι αδελφάκι με τη ρίγανη. Θα βρείτε και επιμιξία αυτού. Το φυτό ονομάζεται origanum x majoricum κι έχει γεύση που θυμίζει αυτήν την ένωση.
Αυτό το συγκεκριμένο είδος είναι πιο γερό από τη μαντζουράνα. Πολλαπλασιάζεται μόνο από τους σπόρους του. Στο τέλος του καλοκαιριού μπορείτε να το κλαδεύετε.

Γενικά η μαντζουράνα ως βότανο είναι πραγματικά φάρμακο για:

  • Το κρυολόγημα στο κεφάλι, αμυγδαλές και άσθμα.
  • Τοποθετώντας ζεστές κομπρέσες στο κάτω μέρος της κοιλιάς μειώνονται οι ενοχλήσεις στην κύστη και στην περιοχή των νεφρών.
  • Σταματά τον λόξιγκα.
  • Τις ξινίλες του στομάχου.
  • Συνιστάται κατά των εγκεφαλικών και νευρικών παθήσεων, της αποπληξίας, των παραλύσεων, των ιλίγγων, της επιληψίας, της απώλειας μνήμης.
  • Σταματά τον μετεωρισμό και την εμετική τάση.
  • Συνδυάζοντάς την με χαμομήλι και δυόσμο θεραπεύει φλεγμονές των ούλων και της γλώσσας.
  • Εισπνοές ζεστού αφεψήματος ανακουφίζει τον βήχα και τον κοκίτη.
  • Το έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται για επαλείψεις στις αρθρώσεις και στους ρευματικούς πόνους, στα στραμπουλήγματα, βγαλσίματα, τραυματισμούς μυών.
  • Θεραπεύει τους πόνους και το βούισμα των αυτιών.
Δεν δίνεται σε εγκύους και παιδιά. Και τι έχουμε πει. Ποτέ δεν κάνουμε κάτι αν δεν ενημερώνουμε τον καλό μας γιατρουλάκο. Τόσα χρόνια σπούδαζε ο έρμος, δεν θα τον ακυρώσουμε τώρα εμείς οι πολύξεροι!

Στη μαγειρική συνδυάζεται υπέροχα με τις πατάτες που σας έλεγα. Να την προσθέτετε στο τελευταίο δεκάλεπτο κι όχι από την αρχή του ψησίματος.
Στις σούπες, στα κρέατα, στις πίτσες και στην κατασκευή λουκάνικου.
Δοκιμάστε αρχικά μικρή ποσότητα γιατί έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά. Για κάποιους μπορεί να είναι δυσάρεστη. Αν σας αρέσει όμως, θα γίνετε πραγματικά fan της.

Πηγή ανάρτησης: Χανιώτικα Νέα
                             Λεξικό για Βότανα εκδοτικός οίκος ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ
                             
Σχόλια