Φασολάκια λαδερά

Είναι κάποια φαγητά που μυρίζουν καλοκαίρι. Ένα απ' αυτά είναι τα φασολάκια με το φρέσκο λαδάκι τους και τη φετούλα τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαία τροφή. Αν θέλετε να μάθετε για τη διατροφική τους αξία επισκεφτείτε εδώ

Αν θέλετε όμως μια πραγματικά λαχταριστή συνταγή ακολουθήστε με.





ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό φασολάκια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια ("καρεδάκι" που λέει ο κουμπαρούλης μου)
  • 1 κουτί ντοματάκια κον κασέ (εκτός κι αν έχετε φρέσκια ντοματούλα){η φρέσκια ντοματούλα μεταφράζεται σε 3 αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες κομμένες σε μεγάλα, ακατέργαστα κομμάτια}
  • 1 ποτήρι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (εκτός κι αν έχετε φρέσκια ντοματούλα)
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο και όσο χρειαστεί για το τσιγάρισμα
  • 1 ποτήρι του νερού νερό ζεστό
  • 3 πατατούλες κομμένες σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού καλαμπόκι (προαιρετικά)
  • 2 καρότα κομμένα ροδέλες
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μπόλικος μαϊντανός και το μυστικό 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ (ούτε στο εκτελεστικό απόσπασμα να στέλναμε τη συνταγή)

Πλένουμε καλά τα φασολάκια πριν ξεκινήσουμε το καθάρισμά τους. Αυτό γίνεται γιατί μετά το καθάρισμα διαλύονται, δεν είναι εύκολο να τα τρίψουμε καλά, κυνηγάμε τα σπόρια. Τ' αφήνουμε να στεγνώσουν.

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με μισή κούπα του τσαγιού λάδι. Η λέξη "τσιγαρίζουμε" βγήκε από το "τσ" "τσ" που κάνει το κρεμμύδι όταν καίγεται στο λάδι; Άσχετο.

Δεν αφήνουμε να πολυτσιγαριστούν τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τα φασολάκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
- Τι σημαίνει τσιγαρίζονται τα φασολάκια. Απορίες κόρης προς μητέρα.
- Παίρνουν ένα πιο πράσινο χρώμα. Θα το καταλάβεις με το "μάτι".
Αυτό το "μάτι" πάντα μ' εκνεύριζε όταν μου το 'λεγε η μάνα μου.
Κι αν βάλω το "χέρι" ή το "πόδι" τι θ' αλλάξει; Τέλος πάντων συνεχίζουμε.

Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα, ρίχνοντας τα καρότα, τις πατατούλες και τα καλαμπόκια.
Καλά μη τρελαθείτε και στο τσιγάρισμα και μαυρίσει το φαγητό. Κάνα δυο "γυροβολιές" κάντε.
Ξέρω κάποιοι θα μου πείτε πως οι πατάτες αλλοιώνουν τη γεύση. Έχουμε "κρίση" το ξεχάσατε; Πρέπει να "φτουρίσει" το φαγητό.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι (προ κρίσης εκτός του μαύρου πιπεριού έριχνα και πράσινο, τώρα ότι έχετε).

Κατεβάζω τη θερμοκρασία στο 2°. Έχουμε ξαναπεί η δική μου κουζίνα είναι από τον καιρό της Μπουμπουλίνας. Ξεκινά από το 1 και φτάνει μέχρι το 3 οπότε κανονίστε εσείς τη δική σας θερμοκρασία.

Σε μισή ώρα ελέγχετε το φαγητό. Όταν θα θέλει 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ρίχνετε τον μπόλικο μαϊντανό.
Είναι έτοιμο; Κλείστε το μάτι της κουζίνας και -το δικό σας άμα θέλετε- και ρίξτε τον βασιλικό κι ένα ποτηράκι του κρασιού φρέσκο λάδι. Αυτό είναι το μυστικό που κάνει τη διαφορά σ' αυτό το πιάτο.  

Καλή σας όρεξη.

Μην αφήνετε τίποτα και κανένας να σας χαλάει τη διάθεσή σας.

Το μυστικό με τον βασιλικό, μου το 'δωσε κάποτε ο Μπαλοτέλου ο χρυσοχόος από τη Θάσο.

Αιτία της ανάρτησης είναι ο Στράτος που μου' δωσε τρία κιλά φασολάκια από τον μπαξέ του. Παναγία μου τι έχω να καθαρίσω η γυναίκα. Δεν "παίζει" θα βοηθήσει κι ο σύζυγος.

Γεια σας. 







Σχόλια