Φτιάχνουμε φρέσκο τυρί

Αυτόν τον καιρό έχουμε συνέχεια γάλα από τα πρόβατα και τα κατσίκια. Ευκαιρία να  μάθουμε να φτιάχνουμε φρέσκο τυρί.

Ξέρω πως για πολλούς από σας, αυτό φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Πως ακούγεται δύσκολο. Εδώ στη Σαμοθράκη έμαθα πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, ακόμα και για το τυρί.

Ακολουθεί βίντεο το οποίο είναι στ' αγγλικά. Αφού σας δοθεί η μετάφραση, θα το παρακολουθήσετε και θα καταλάβετε πως πραγματικά "μόνο τού σπανού τα γένια δεν γίνονται". 
Ετοιμαστείτε, πάρτε θερμόμετρο- δεν θέλω αντιρρήσεις - τούλι, γάζα ή τσαντίλα όπως θέλετε πείτε την και ξεκινάμε, όλα τ' άλλα θα τα βρείτε στο σπίτι σας.


Α, παραλίγο να ξεχάσω το σημαντικότερο υλικό. Θα χρειαστείτε γάλα από κεχαγιά (στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «κτηνοτρόφος»). 
Για σας που δεν μπορείτε να 'χετε αυτή την πολυτέλεια και θέλετε οπωσδήποτε να προσπαθήσετε να φτιάξετε το πρώτο σας τυρί, πεταχτείτε μέχρι το super market της γειτονιάς σας κι αγοράστε φρέσκο γάλα.

Βάζουμε στοίχημα πώς από δω και πέρα θα το φτιάχνετε συχνά; Προσοχή στη χοληστερίνη.

ΥΛΙΚΑ

  • 4 λίτρα γάλα πλήρες
  • 110 ml χυμό λεμονιού ή λάιμ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικά)
  • Ύφασμα τούλι, γάζα ή τσαντίλα λευκού χρώματος ή μπεζ -τα έγχρωμα μπορεί να ξεβάψουν. Να θυμηθείτε να το βρέξετε και να το στραγγίξετε καλά προτού το χρησιμοποιήσετε. Το ύφασμα να είναι απλά νωπό!
  • Σουρωτήρι
  • Τρυπητή κουτάλα
  • Μπολ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Ρίξτε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα
  • Το ζεσταίνετε μέχρι να φτάσει στους 93°C, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέστε αλάτι απλά για τη γεύση.
  • Συνεχίζετε το ανακάτεμα.
  • Ρίχνετε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού
  • Ξανά ανακατεύετε για να μην "πιάσει"
  • Θα δείτε να έρχονται κομμάτια στην επιφάνεια του γάλακτος. Μην φοβηθείτε ότι κάτι πήγε στραβά. Εσείς συνεχίστε να ανακατεύετε.
  • Πάρτε σουρωτήρι, τοποθετείστε μέσα την τσαντίλα -δεν ξέρω γιατί την αποκαλούν έτσι- και βάλτε το δίπλα στην κατσαρόλα. Πάρτε τρυπητή κουτάλα και βγάλτε τα αιωρούμενα αντικείμενα. Βάλτε κάνα πιάτο κάτω από το σουρωτήρι γιατί θ' αρχίσουν να πέφτουν ζουμιά.
  • Διπλώστε το λευκό αυτό άγνωστο αντικείμενο, με το ύφασμα που προεξέχει. 
  • Τοποθετείστε πάνω του ένα μπολ σαν βάρος και γεμίστε το με νερό.
  • Πιέστε το λίγο.
  • Αφήστε το έτσι για 2 με 3 ώρες. Όχι 2 ώρες, με τίποτα. Κάντε 3 τις ώρες για να σιγουρέψετε το αποτέλεσμα.
  • Απλά ξεφορμάρετε το τυρί σας και τοποθετείστε το σ' ένα υπέροχο πιάτο γιατί θα θέλετε συνέχεια να το θαυμάζετε μέχρι να σιγουρευτείτε πως αυτό που φτιάξατε είναι Τ Υ Ρ Ι!
Ευκολάκι ε; Τι σας έλεγα. Άλλη φορά να μου έχετε εμπιστοσύνη. Δείτε και το βίντεο που ακολουθεί και ποιος σας πιάνει μετά.
Ψηλώσατε 5 πόντους το βλέπω εγώ. Αστέρια μου.

Υ.Γ. Μην ξεχάσετε να βρέξετε το ύφασμα γιατί αν είναι στεγνό θα κολλήσει πάνω του το τυρί και δεν θα ξεφορμαριστεί σωστά. Θα σας κόβετε. Θα σας διαλυθεί. 


Σχόλια