Αγοράστε γαύρο, ευκαιρία για μεζέ!

Πάρτε γαύρο. Αυτήν την εποχή θα τον βρείτε αρκετό και φρεσκότατο. Ιδανικό μεζέ για ουζάκι, τσιπουράκι.

Ξέρω πως για πολλούς από μας,  το να καθαρίζουμε ψαράκια δεν είναι και το καλύτερό μας. Εγώ πολλά χρόνια απείχα από αυτό το σπορ. Τώρα στο νησί δεν έχω αυτές τις πολυτέλειες. Έτσι έμαθα να βρίσκω τρόπους να ξεγελώ  τη σιχαμάρα μου.

Φορώ γαντάκι μιας χρήσης. Ξέρετε το ιατρικό. Έχω ναύλον σακουλίτσα. Επί τόπου πετώ αυτά τα υπέροχα κατάλοιπα ψαριών.

Η διαδικασία καθαρίσματος είναι απλούστατη. Τα μυστικά ελάχιστα. Αν καταφέρετε και καθαρίσετε τα ψαράκια σας χωρίς λιποθυμίες, όλα τ' άλλα μετά είναι παιχνιδάκι.

Πώς γίνεται ο καθαρισμός


  1. Παίρνετε ψαλίδι κουζίνας και τ' αποστειρώνετε. Μ' αυτό θα κόψετε κατ' ευθείαν κεφάλια και ουρά. Κόβετε από το αποκεφαλισμένο ψαράκι μέχρι την υποτιθέμενη ουρά του. Αφαιρείτε όλα αυτά τα κόκκινα ηλίθια, γλοιώδη αντικείμενα που ονομάζονται εντόσθια, πετώντας τα κατ' ευθείαν στη νάιλον σακούλα. Επειδή δε μ' αρέσουν καθόλου αυτά τα ψιλά ψιλά κοκαλάκια που υπάρχουν κάτω από το κεφάλι, τα κόβω κι αυτά με το ψαλίδι.
  2. Έχει μείνει η ραχοκοκαλιά του ψαριού. Παιχνιδάκι. Όπως έχετε ανοίξει το ψάρι ξεκινήστε από πάνω, στο σημείο που ήταν το κεφάλι του ψαριού πριν το αποκεφαλίσετε, άσπλαχνοι, και βάλτε τον δείκτη σας (το δάκτυλο αυθάδειας) τον δεξί για τους δεξιόχειρες κάτω από τη ραχοκοκαλιά. Κρατώντας το ψάρι με το άλλο σας χέρι, οδηγείστε τον δείκτη σιγά σιγά από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Υποτιθέμενα κι αυτά. Πάει, έφυγε το κόκαλο, μόλις φτιάξατε το πρώτο φιλεταρισμένο σας ψάρι!
  3. Αφού τα 'χετε όλα καθαρίσει. Παίρνετε τη σακούλα τη βάζετε σε 40 άλλες σακούλες και μέχρι να την πετάξετε (το αργότερο την επόμενη μέρα πρέπει να 'χει εξαφανιστεί) τη βάζετε στο ψυγείο, πολύ καλά κλεισμένη. 
  4. Ένα ένα τα ψαράκια τα κάνετε λαμπίκο. Δε θα πρέπει να υπάρχει υποψία αίματος.
  5. Τα στεγνώνετε πάρα πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί. Ο λόγος είναι για να μη γεμίσει με νερά το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε αργότερα.
  6. Όταν καλοστεγνώσουν πάρτε ένα γυάλινο επίπεδο μικρό δοχείο. Βάλτε σε σειρές ψαράκι καθαρισμένο, αλάτι χοντρό - δεν θέλω υπερβολές, γιατί θα βάλουμε και ξύδι-. 
  7. Αφού τελειώσουν τα ψαράκια τα καλύπτουμε με λάδι ηλιέλαιο, για να μην παγώνει όταν θα το 'χουμε στο ψυγείο και ξύδι.
  8. Το ξύδι να είναι τόσο όσο φαντάζεστε πως δε θα σας χαλάσει τη γεύση.
  9. Το αλάτι και το ξύδι δε είναι ανάγκη να το βάζετε με τις χούφτες. Εξάλλου μ' αυτή τη συνταγή έχετε την ευχέρεια μετά από μια μέρα να ελέγξετε τη γεύση και να τη βελτιώσετε.
  10. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε σε ροδέλες καυτερή πιπεριά και ψιλές φετούλες σκόρδου. Εγώ δεν το συνιστώ, γιατί αυτά μπορείτε να τα συμπληρώνετε όταν θα είναι η ώρα του σερβιρίσματος μαζί με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εξάλλου, κάποιες στιγμές το θέλουμε το σκορδάκι και την πιπερίτσα και κάποιες άλλες, όχι.
  11. Βάζετε σκεπασμένο με μεμβράνη κουζίνας, το ψάρι στο ψυγείο.
  12. Την επόμενη μέρα δοκιμάζετε τη γεύση και κάνετε τις αλλαγές σας.
  13. Αποθηκεύετε τον γαύρο σας σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα. ΕΔΩ θα βρείτε οδηγίες.
  14. Τα διατηρείτε στο ψυγείο. 
  15. Σιγά μη σας κρατήσει για καιρό αυτή η συνταγή.
  16. Θα σας εντυπωσιάσει το πόσο λευκό θα γίνει το ψάρι σας.
  17. Έτσι όπως είναι ανοικτό και κατάλευκο το ψάρι, την επόμενη μέρα που το βγάζω από το ψυγείο για να κάνω τις διορθώσεις μου, το χωρίζω στη μέση. Στο δεξί κι αριστερό μέρος του. Έτσι αφαιρώ και το μικρό ελάχιστο κοκαλάκι που υπάρχει στην ένωσή τους. Μ' αυτόν τον τρόπο είναι πανεύκολο να το φάει κάποιος, χωρίς να λερωθεί και χωρίς να ταλαιπωρείτε με τις ώρες προσπαθώντας να το κόψει σε μικρότερα κομμάτια με το πιρούνι.
  18. Ξέρω πως κάποιοι δυσαρεστηθήκατε που δε σας εξήγησα την ακριβή δοσολογία των υλικών του αλατιού και του ξυδιού. Φανταστείτε πως παίρνετε ένα κουτάλι της σούπας, το 'χετε γεμίσει με αλάτι χοντρό και ρίχνετε πάνω από το ψάρι, τόσο όσο θα το αλατίζατε και με το ψιλό αλάτι. Το ξύδι όσο θα το φανταζόσαστε πως είναι για τη γεύση σας.
  19. Εξάλλου δεν πρόκειται να τη φτιάξετε αυτήν τη συνταγή μια φορά. Μπορείτε να συμπληρώσετε ξύδι κι όταν σερβίρετε τον μεζέ σας.
  20. Ξέχασα να σας πω, πως όταν σερβίρετε το ψαράκι σας θα ρίξετε από πάνω φρέσκο ελαιόλαδο.
Πραγματικά εύχομαι να την απολαύσετε αυτήν τη συνταγή κοντά σ' αγαπημένους σας ανθρώπους.

Καλή επιτυχία

Τρόπος καθαρίσματος ψαριού με φωτογραφίες ΕΔΩ
Τρόπος καθαρίσματος ψαριού με video ΕΔΩ

Μπορεί και οι δύο τρόποι να μην ταιριάζουν με τον δικό μου τρόπο καθαρίσματος ψαριού, είναι όμως συνδυαστικός και μπορεί να βολέψει κάποιον από εσάς.

Πηγή ανάρτησης είναι ο καλός μου αδελφούλης. Κάθε φορά που κάποιος δοκιμάζει τη συνταγή του τον ευγνωμονεί.

Σχόλια