Το βότανο Λουίζα Lemonscented Verbena και οι χρήσεις της

Aloysia citrodora Palảu

Lippia triphylla, Lippia citrodora

Η προέλευσή της λουίζας είναι από τη Νότια Αμερική. Τι τα θες, τι τα γυρεύεις χρόνια ολόκληρα πια, ζει σε πολλά νησιά μας.

Τα φύλλα της συλλέγονται το καλοκαίρι. Καλύτερα πριν η ίδια ανθίσει. Πάντως μαζεύουμε και τα άνθη της, γιατί μας είναι κι αυτά απαραίτητα σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν ξεχνάμε να τ' αποξηραίνουμε σε σκιερό μέρος. Τα φυλάμε σε πάνινες τσάντες σε ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος. 

Χρήσεις του βοτάνου

Αέρια του πεπτικού συστήματος : Βοηθήστε να ξεπεραστεί αυτό το άσχημο συναίσθημα πίνοντας έγχυμα που θα το φτιάξετε από μια κουταλιά αποξηραμένα φύλλα λουίζας σ' ένα φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό. Προτεινόμενη δοσολογία 2 φλιτζάνια τσαγιού ημερησίως.

Προβληματικό Στομάχι : Πόνοι, δυσπεψία. Έγχυμα από μια κουταλιά αποξηραμένα φύλλα λουίζας σ' ένα φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό. Προτεινόμενη δοσολογία 3 φλιτζανάκια του καφέ την ημέρα μετά από γεύματα.

Κακή αναπνοή : Φτιάχνουμε στοματικό διάλυμα κάνοντας έγχυμα με μια κουταλιά αποξηραμένα φύλλα και άνθη λουίζας σε κάθε φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό. Φτιάξτε 1 λίτρο να το έχετε στο ψυγείο και να το χρησιμοποιείτε καθημερινά μέχρι να ελαττωθούν τα συμπτώματα.

Αποχρεμπτικό : Ως έγχυμα με μια κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα λουίζας σ' ένα φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό βοηθά στην καταπολέμηση του βήχα και στις βλέννες.

Χαλαρωτικό : Φτιάχνοντας έγχυμα από τα φύλλα και τ' άνθη της και πίνοντας ένα φλιτζάνι του τσαγιού πριν κοιμηθείτε, σας βοηθά να απολαύσετε τον ύπνο σας. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα φύλλα του βοτάνου για ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

Καίει τα περιττά λίπη : Χρησιμοποιείστε την συμπληρωματικά με την προτεινόμενη δίαιτα που σας έχει συστηθεί για να κάψει τα περιττά λίπη του οργανισμού σας. 

Μαγειρική : Χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να δώσει γεύση σε ψάρια, κοτόπουλο, σαλάτες, γλυκά, σε σορμπέ  ή κρύα ποτά. Το προσθέτουμε 5 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος γιατί θα πικρίσει το φαγητό μας.

Βιομηχανία : Το αιθέριο έλαιο της λουίζας λόγω του αρώματός του και των ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται στα προϊόντα ειδών καθαρισμού, στα σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και καλλυντικά. 

  • Άτομα που τους πέφτει η πίεση και φυσικά οι εγκυμονούσες δεν τη χρησιμοποιούν.
  • Δεν τη χρησιμοποιούν άτομα που κάνουν παράλληλη χρήση φαρμάκων και δεν έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους.
  • Το αιθέριο έλαιο δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα. Είναι φωτοευαίσθητο βότανο. Αυτό σημαίνει πως δεν το βάζουμε στο δέρμα μας και βγαίνουμε μετά στον ήλιο !

Έγχυμα. Σ΄ένα φλιτζάνι του τσαγιού ρίχνουμε βραστό νερό. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του τσαγιού αποξηραμένο βότανο. Το σκεπάζουμε και αφήνουμε το βότανο να βγάλει τ' αρώματά του για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το βότανο και πίνουμε.


Τόσο ψηλή έγινε μέσα σ' ένα χρόνο από τη στιγμή που μπήκε στο χώμα

Παρατηρείστε τα φύλλα της


Το φύλλο της από πιο κοντινή άποψη.
Αν το πιάσετε θα κολλήσει το δάκτυλό σας
πάνω του


Θαυμάστε την.
Κρίμα που δεν μπορείτε να τη μυρίσετε

Σχόλια