Βιοδυναμικό ημερολόγιο Οκτωβρίου

Βιοδυναμικό ημερολόγιο Οκτώβριος-2015

Για σας που πρώτη φορά αντικρίζετε βιοδυναμικό ημερολόγιο, σας πληροφορώ πως βασίζεται στην κίνηση της σελήνης. Θεωρείτε ότι βάση αυτής της κίνησης κάποιες μέρες είναι καλύτερα να φυτεύονται κάποια είδη και κάποιες όχι.  
Για περισσότερη ανάλυση του θέματος, μπορείτε να επισκεφτείτε παλαιότερη ανάρτηση μου ΕΔΩ


Επεξήγηση χρωμάτων για τους νεοφώτιστους.

Φυτών - Ανθέων με κίτρινο χρώμα: λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, χαμομήλι, καλεντούλα, λουλούδια.

Καρπού με πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα: σιτάρι, κριθάρι, ηλιόσπορος, καλαμπόκια (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ-κορν), φασόλια, κουκιά, αρακάς, αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθια (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμιες, πεπόνι, φράουλα.

Ρίζας με ανοιχτό καφέ: πατάτα, παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο.

Φυλλώματος με πράσινο χρώμα: μηδική , άνηθος, αντίδια, λάπατο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, ραδίκι ήμερο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τσάι, μελισσόχορτο, ρίγανη, μαντζουράνα, αρμπαρόριζα, τριφύλλι έρπον.

Σκούρο γκρι: είναι οι δυσμενείς ημέρες όπου δεν κάνουμε καμιά σπορά ή μεταφύτευση. 
Αυτήν την ημέρα μπορείτε είτε ν' ασχοληθείτε με την καθαριότητα του κτήματος είτε με  την ομορφιά της φύσης πίνοντας τσιπουράκι.

Για τις πληροφορίες αυτές συμβουλευτήκαμε το www.ftiaxno.gr ΕΔΩ

Τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε τον Οκτώβρη

Σπέρνουμε:  Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καυκαλήθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζάρια ραπανάκια,, καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα
Μεταφυτεύουμε:  Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες,καρότα
Συγκομιδή: Καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λωτούς, κυδώνια, αχλάδια,καρότα

Για τις πληροφορίες αυτές συμβουλευτήκαμε το www.bioprasino.gr

Οι δενδροκομικές εργασίες για τον μήνα Οκτώβριο περιγράφονται σε μια ξεχασμένη, για κάποιους, γλώσσα. Σας αφήνω ατόφιο το κείμενο για ευνόητους λόγους.

Οκτώβριος
Οι δενδροκομικές εργασίες αρχίζουν να λαμβάνουν περισσότερη ζωηρότητα. Στους οπωροκήπους εκτελείται ένα βαθύ όργωμα ή περιλάκωση των δέντρων, κατά το οποίο γίνεται και η παράχωση του χρησιμοποιούμενου λιπάσματος. Το όργωμα αυτό συντελεί συνάμα και στην καταστροφή των διαφόρων βλαπτικών εντόμων που καταφεύγουν στο έδαφος για διαχείμανση.
Στους ξερούς τόπους γίνονται μεταφυτεύσεις των αειθαλών και των πρωίμων φυλλοβολούντων οπωροφόρων όπως π.χ. των αμυγδαλιών, δαμασκηνιών, κερασιών κλπ. Ενεργούνται καθαρίσματα των δένδρων από τους ξηρούς και τους περιττούς βλαστούς και προπάντων από τους παραμένοντας τυχόν μουμιοποιημένους καρπούς, οι οποίοι περικλείουν συνήθως έντομα και σπόρια διαφόρων παρασίτων
Στα σπορεία και φυτώρια γίνονται οι αναγκαίες προετοιμασίες, εκσκαφές και λιπάνσεις των βραγιών για τις μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων και παραφυάδων. Παράλληλα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την έγκαιρο προμήθεια των απαιτούμενων σπόρων. Υπό ευνοϊκές συνθήκες εξακολουθούν επίσης οι ενοφθαλμισμοί των γιγαρτοκάρπων και των καστανιών και σε θερμότερους τόπους και οι εγκεντρισμοί των άγριων αχλαδιών (γκορτσιών) και κερασιών.
Για το σκοπό της καταπολέμησης των διαφόρων εχθρών των δέντρων, την εποχή αυτή, πρέπει να αποξύωνται οι κορμοί και οι κλάδοι αυτών από το χοντρό και ξηρό φλοιό τους, τα δε προκύπτοντα υπολείμματα πρέπει να καίγονται αμέσως. Στη συνέχεια επαλείφονται από τα γυμνά σταυρώματα μέχρι την βάση τους με ασβεστόγαλα από 8-10 οκάδες άσβεστου και 1 οκά θεϊκού χαλκού ή θεϊκού σιδήρου σε 100 οκάδες νερού.
Επίσης, συμπληρωματικός τοποθετούνται χορτοπαγίδες, οι οποίες καίονται βραδύτερα, στις δε κερασιές προσαρμόζονται επί των κορμών κολλητικές ταινίες.

Τις πληροφορίες τις πήραμε από: hkoinoniamas.blogspot.gr

Πανσέληνο  θα έχουμε στις 27 Οκτώβρη (περίπου στις 1:48 μ.μ)



Από δω και πέρα θ' αφήνω, ελεύθερα,  να μπορεί κάποιος ν' αντιγράφει  τα γραφόμενά μου. Ελπίζοντας πως κάποιοι θα διευκολυνθούν παίρνοντας κάποια στοιχεία - πληροφορίες.
Θα παρακαλούσα να ανακοινώνεται η προέλευση - πηγή αυτών των στοιχείων.




Σχόλια