Χρυσάνθεμα. Ήρθε η ώρα για να μάθετε κάποια μυστικά τους


Τώρα είναι η εποχή τους. Γι' αυτό τα λέμε κι αγιοδημητριάτικα. 
Θα τα ποτίζετε μόλις δείτε να ξεραίνετε η επιφάνεια του χώματός τους. Τον Οκτώβρη να τα προσέχετε ιδιαιτέρως γιατί μπορεί να έχει ζεστές μέρες και να χρειάζονται δύο φορές την εβδομάδα πότισμα.
Όταν είναι ανθισμένα δεν ξεχνάτε να κόβετε τα μαραμένα τους λουλούδια, καθώς επίσης και τα φύλλα που ακουμπούν στο έδαφος.

Να παρατηρείτε το φυτό κάτω από τ' ανθισμένα λουλούδια και στις νέες κορυφές του.  Αν δείτε πράσινα ή μαύρα μυγάκια (μελίγκρα) κατευθείαν φτιάχνετε το ακόλουθο παρασκεύασμα.

• 35 γραμμάρια πράσινο σαπούνι, ή απορρυπαντικό πιάτων
•  1 λίτρο νερό
•  10 γραμμάρια οινόπνευμα 

Εφαρμογή:


Στο νερό, διαλύστε το σαπούνι.
Προσθέστε το οινόπνευμα και ψεκάστε.
Επαναλαμβάνουμε μετά από 3 - 4 μέρες.


Κολπάκι : Τα χρυσάνθεμα τα βάζουν μπροστά απ' τ' αμπέλια γιατί καταλαβαίνετε από αυτά πότε πρέπει να τα ποτίζετε & για να τα προλάβετε από τη μελίγκρα.

Όταν θα αντιληφθείτε πως τα φυτά σάς εγκαταλείπουν, μη φοβηθείτε. Απλά κλαδέψετε τις κορυφές που μέχρι χθες είχαν λουλούδια, λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Σύντομα θα πετάξει νέα κλαδιά και αρκετές παραφυάδες.

Η φωτογραφία που ακολουθεί ανήκει στο χρυσάνθεμο το Παρθένιο
Feverfew (Παρθενούλι)
Tanacetum parthenium (χρυσάνθεμο το Παρθένιο)
 
Το χρυσάνθεμο το παρθένιο το χρησιμοποιούσαν κατά του παιδικού πυρετού και για να προκαλέσουν τους πόνους του τοκετού.
Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες, με βάση αυτό το συγκεκριμένο είδος χρυσανθέμου, για την καταπολέμηση των ημικρανιών 

Η επόμενη φωτογραφία ανήκει στο χρυσάνθεμο το βαλσαμώδες.


Πηγή φωτογραφίας:https://shop.zdravnitza.com/

Το χρυσάνθεμο το βαλσαμώδες χρησιμοποιείτο από τον 14ο αιώνα ως μπαχαρικό για σούπες και ως επουλωτικό των τραυμάτων. 
Η έντονη μυρωδιά του το κάνει ένα πολύ καλό φυσικό εντομοαπωθητικό. 
Όταν λαμβάνεται εσωτερικά, σκοτώνει τα σκουλήκια.
Βοηθάει στην ρύθμιση της εμμηνόρροιας.
Από τον 19ο αιώνα χρησιμοποιείται για να δίνει άρωμα και γεύση στα ψάρια, τα λικέρ και τα λουκάνικα.

Πού θα πάει, θα μου γίνετε βοτανολόγοι.











Σχόλια