"Ο Ντούτσε αφηγείται". Το πρώτο ελληνικό Κινούμενο Σχέδιο

Η Διεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου εορτάζεται κάθε 28 Οκτώβρη.

Καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία του 1892 στο Παρίσι, προβλήθηκε "Ο φτωχός κλόουν" του Εμίλ Ρενό, διάρκειας δεκαπέντε λεπτών. Έκτοτε, θεωρείται ως η πρώτη ταινία αυτού του είδους.

Παρακολουθείστε ένα μέρος αυτής  


Σήμερα γιορτάζουμε  το δικό μας μεγάλο ΟΧΙ. Με αυτήν την ευκαιρία μπορείτε να δείτε το πρώτο ελληνικό animation, με τίτλο "Ο Ντούτσε αφηγείται". Τυχαίνει να είναι και επετειακό!

Το ελληνικό κινούμενο σχέδιο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’40 από τον σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη. 
Η ταινία έμεινε για δεκαετίες στα αζήτητα, έως ότου παρουσιάστηκε στο κοινό τη δεκαετία του ’80. Ο Πολενάκης ξεκίνησε να φτιάχνει τα σκίτσα το 1942 και τα ολοκλήρωσε το 1945. Τρία χρόνια αργότερα, εν μέσω εμφυλίου πολέμου, έκανε τα γυρίσματα σε συνεργασία με τους Πρόδρομο Μεραβίδη και Παναγιώτη Παπαδούκα. 
Ακολουθεί το πρώτο ελληνικό κινούμενο σχέδιο.


Ο εορτασμός των κινουμένων σχεδίων καθιερώθηκε το 2002 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένου Σχεδίου (ASIFA), μιας οργάνωσης εταίρου της UNESCO.

Εδώ σας βάζω τρέιλερ ενός εκπληκτικού κινουμένου σχεδίου που με είχε καθηλώσει όταν το 'χα πρωτοδεί. Ο τίτλος του " WALTZ WITH BASHIR ". Συμμετοχή στις Κάννες το 2008.http://36dimotiko.blogspot.gr/2010/09/blog-post_02.html

Σχόλια