Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά

Δε σας κρύβω πως πάρα πολλά θέματα πάνω στη χρήση του υπολογιστή τα 'μαθα μόνη μου. Τώρα δε, που χρειάστηκε να στήσω, το blog μου, καταλαβαίνετε πόσες απορίες είχα.
Όποιον έβρισκα τον ρώταγα. Τις περισσότερες φορές ξενύχταγα πάνω απ' τον υπολογιστή μέχρι να βρω τις πολυπόθητες απαντήσεις.
Ένα από τα site που πραγματικά μου έλυσαν εύκολα κι απλά τις απορίες μου, ήταν του Angelos Kyritsis -PCsteps.gr.

Πλέον έχω γίνει συνδρομήτριά του και κάθε βδομάδα, μου στέλνει μέσω e-mail ό,τι κείμενο καινούργιο έχει γράψει πάνω σε θέματα του Η/Υ.

Αυτήν τη βδομάδα βρήκα ένα άρθρο του που πιστεύω πως θα διευκολύνει αρκετούς από σας.
Είναι το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης στα Ελληνικά.

Το έψαξα πριν σας το προτείνω κι είναι αρκετά καλό και κατανοητό. Όποιος ήθελε να μάθει πληκτρολόγηση και μέχρι σήμερα δεν το 'κανε, μην περιμένει άλλο, ας ξεκινήσει από τώρα.
Σας βάζω το άρθρο του Κυρίτση κι εσείς πράξετε κατά βούλησιν. 
Πάντως αν θέλετε τη γνώμη μου θα σας λύσει τα χέρια το τυφλό σύστημα.


 Όλοι χρειάζεται να γράφουμε στον υπολογιστή, έστω και για απλά facebook updates ή Tweets. Γνωρίζοντας το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης, όχι μόνο θα γράφουμε πιο γρήγορα και με λιγότερα λάθη, αλλά θα γράφουμε επίσης και πιο ξεκούραστα. Τώρα, μια ιστοσελίδα επιτρέπει να μάθουμε το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης στα Ελληνικά, εντελώς δωρεάν.

Τι είναι το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης

Όλοι όσοι πρωτοξεκινάμε να γράφουμε στον υπολογιστή, αναγκαζόμαστε να κοιτάζουμε στο πληκτρολόγιο για να γράψουμε, συχνά πατώντας ένα-ένα τα γράμματα με ένα δάχτυλο του ενός χεριού, ή το πολύ με ένα δάχτυλο από κάθε χέρι.
τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης δακτυλογράφησης στα ελληνικά δωρεάν 01
Αυτή η μέθοδος, εκτός από πολύ αργή, είναι και ιδιαίτερα κουραστική, γιατί χρειάζεται να κινούμε τα χέρια μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πληκτρολογίου.
Επιπλέον, με το να μην κοιτάμε την οθόνη, ένα απλό λάθος όπως το να έχουμε τη γλώσσα στα Αγγλικά αλλά να γράφουμε στα Ελληνικά s;igoyra ua ;exei katastrofik;a apotel;esmata sto ke;imen;o maw.
Ή και το αντίθετο, για όσους προσπαθούν να μπουν στο ςςς.φαψεβοοκ.ψομ.
Μαθαίνοντας το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης, πλέον θα χρησιμοποιούμε και τα δέκα δάχτυλα για τη δακτυλογράφηση.
τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης δακτυλογράφησης στα ελληνικά δωρεάν 18
Με αυτό τον τρόπο θα χρειάζεται να κάνουμε πολύ λιγότερες κινήσεις, θα πληκτρολογούμε ταχύτερα, πιο ξεκούραστα, και με λιγότερα λάθη, καθώς θα κοιτάμε την οθόνη και όχι το πληκτρολόγιο.
τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης δακτυλογράφησης στα ελληνικά δωρεάν 02
Προφανώς αυτό δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια μέχρι να αποκτήσουμε την αίσθηση του πληκτρολογίου, χρησιμοποιώντας τα σωστά δάχτυλα για τα σωστά πλήκτρα.
Ευτυχώς, μια ιστοσελίδα μας βοηθάει να μάθουμε το τυφλό σύστημα, με μια μέθοδο επιστημονική και αλληλεπιδραστική, που κάνει την εκμάθηση απλή για τον καθένα.

Πώς θα μάθω τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης στα Ελληνικά

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες αφιερωμένες στο να μάθουμε το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης. Πολλές από αυτές, όμως, απευθύνονται σε άτομα του εξωτερικού, έχοντας τις ασκήσεις στα Αγγλικά ή σε άλλες ξένες γλώσσες.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 01

Οι βασικές οδηγίες για την εκμάθηση τυφλού συστήματος

Πριν ξεκινήσουμε τα μαθήματα, καλό είναι πρώτα να διαβάσουμε τις οδηγίες που περιλαμβάνει η σελίδα σχετικά με το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης
Στις οδηγίες αυτές θα βρούμε τη σωστή αρχική τοποθέτηση των δακτύλων στο πληκτρολόγιο, καθώς και χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά τα μαθήματα.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 02

Ξεκινώντας τα μαθήματα

Για να ξεκινήσουμε την εκμάθηση, αρκεί να μπούμε σε αυτή τη σελίδα και να επιλέξουμε το πρώτο από τα μαθήματα.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 03
Στα αρχικά μαθήματα θα μας ζητηθεί να γράφουμε συγκεκριμένα γράμματα, όχι πλήρεις λέξεις, προκειμένου να αρχίζουμε να συνηθίζουμε την τοποθέτηση των δακτύλων, καθώς και τα γράμματα που αναλαμβάνει το καθένα.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 04
Αν κάνουμε οποιοδήποτε λάθος, θα ακουστεί ένας ήχος, και το πρόγραμμα θα μας δείξει ποιο ήταν το σωστό γράμμα και με ποιο δάχτυλο έπρεπε να το πατήσουμε.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 05
Το πρώτο μάθημα εστιάζεται αποκλειστικά στο Φ και το Ξ με τους δείκτες του αριστερού και του δεξιού χεριού.
Αυτά τα δύο πλήκτρα είναι τα βασικά πλήκτρα όσον αφορά το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης. Αυτός είναι και ο λόγος που όλα τα πληκτρολόγια διεθνώς διαθέτουν εξογκώματα σε αυτά τα δύο πλήκτρα, για να τοποθετούμε τους δείκτες μας εκεί χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξουμε.
τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης δακτυλογράφησης στα ελληνικά δωρεάν 08
Στο 2ο μάθημα μπαίνουν επίσης το Κ και το Δ στο παιχνίδι, ενώ σταδιακά καλύπτεται όλη η μεσαία σειρά. Μέχρι το 17ο μάθημα θα έχουμε καλύψει όλο το βασικό αλφάβητο, μαζί με τους τόνους και τα σημεία στίξης
Στα δεξιά του κάθε μαθήματος βλέπουμε τα στατιστικά μας.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 06
Στο 18ο και τελευταίο από τα έτοιμα μαθήματα, πλέον καλούμαστε να γράψουμε με ολοκληρωμένες προτάσεις, και επί τη ευκαιρία να μάθουμε και μερικές χρήσιμες συμβουλές για την πιο σωστή και αποτελεσματική αξιοποίηση του προγράμματος.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 07

Συνεχής εξάσκηση

Τα 18 αυτά μαθήματα θα μας καθοδηγήσουν στα βασικά και στο να συνηθίσουν τα δάχτυλά μας τους νέους τους ρόλους.
Αν όμως θέλουμε να γίνουμε πραγματικά καλοί στο τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης, θα χρειαστεί αρκετή εξάσκηση.
Για το σκοπό αυτό, στην κεντρική σελίδα των μαθημάτων υπάρχει η επιλογή "Το κείμενό μου", στην οποία μπορούμε να επικολλήσουμε ένα κείμενο της επιλογής μας για να εξασκηθούμε.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 08
Επίσης, η σελίδα μας δίνει τη δυνατότητα να εξασκηθούμε με βάση τις ειδήσεις του Google, με επιλογή ανάμεσα σε αθλητικές, επιστημονικές, πολιτιστικές και επιχειρηματικές ειδήσεις.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 09
Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια αστείρευτη πηγή από κείμενο που θα έχει ενδιαφέρον, προκειμένου να εξασκήσουμε το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 10

Νέες ενότητες στη σελίδα sense-lange.org

Από την τελευταία φορά που παρουσιάσαμε την ιστοσελίδα sense-lange.org, στα μέσα του 2014, η σελίδα έχει δεχθεί ριζική ανανέωση, και έχει προσθέσει επιπλέον ενότητες.
Ανάμεσά τους θα βρούμε την ενότητα "Τεστ δακτυλογράφησης" για να δούμε πόσο γρήγορα γράφουμε και να παρακολουθήσουμε την πρόοδό μας καθώς μαθαίνουμε το τυφλό σύστημα.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 11
Έχει προστεθεί επίσης μια ενότητα με παιχνίδια δακτυλογράφησης, που δίνουν άλλο ενδιαφέρον στη διαδικασία εκμάθησης.
Πώς να Μάθω Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης στα Ελληνικά Δωρεάν 12
Τέλος, αν γράφουμε συχνά στο αριθμητικό πληκτρολόγιο, θα βρούμε μια ενότητα ειδική για το τυφλό σύστημα σε αυτό.

Αξίζει το να μάθουμε το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης?

Έχω μια εξομολόγηση: Ποτέ δεν έμαθα και δεν σκοπεύω να μάθω το πλήρες τυφλό σύστημα.
Αυτό δεν σημαίνει πως κοιτάζω το πληκτρολόγιο για να γράφω. Όμως δεν χρησιμοποιώ και τα 10 δάχτυλα. Ουσιαστικά δίδαξα τον εαυτό μου μια μορφή τυφλού συστήματος και χρησιμοποιώ τρία δάχτυλα από το κάθε χέρι.
Βέβαια, αυτό μου πήρε αρκετό χρόνο, κι αν υπήρχε η παραπάνω ιστοσελίδα όταν μάθαινα να γράφω, το πιθανότερο είναι πως θα είχα μάθει από την αρχή σωστά το τυφλό σύστημα.
τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης δακτυλογράφησης στα ελληνικά δωρεάν 17
Αυτό που θέλω να πως, όμως, είναι πως αν ήδη μπορείτε να γράφετε χωρίς να κοιτάζετε την οθόνη, και είστε ικανοποιημένοι με τη μέθοδο που γράφετε, ακόμα κι αν δεν αξιοποιείτε και τα 10 δάχτυλα, δεν υπάρχει λόγος να πιεστείτε για να μάθετε το τυφλό σύστημα.

Σκοπεύετε να μάθετε το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης?

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε το τυφλό σύστημα, ή αν είχατε οποιαδήποτε δυσκολία με τη σελίδα, γράψτε μας στα σχόλια.

"Γράψτε μας τα σχόλια" αφορούν τον κύριο Κυρίτση κι όχι εμένα! Αν έχετε απορίες διαβάστε τα σχόλια. Πολλές φορές μέσα απ' αυτά, λύνονται γρηγορότερα τα ερωτήματα που μας δημιουργούνται.
Αν μάθετε το ελληνικό πληκτρολόγιο είναι παιχνιδάκι το αγγλικό. Παρατηρήστε όπου "φ" "f" όπου "δ" "d"  κ.λ.π. εκτός από κάποιες διαφορές που θα τις βρείτε κι αυτές.
Πηγή ανάρτησης Εδώ

Σχόλια