Κουρκουμάς, το αντιφλεγμονώδες παυσίπονο!

Μη μου πείτε πως δεν ξέρετε αυτήν την υπέροχη κίτρινη σκόνη που κυκλοφορεί ευρέως  στα super markets.
Να ξέρετε πως κι εγώ τη χρησιμοποιώ όταν θέλω να βάψω φυσικά, τα σαπούνια μου. 

Αυτή λοιπόν η θαυματουργή σκόνη, που βάφει σχεδόν ανεξίτηλα, γι' αυτό μεγάλη προσοχή όταν κι όπου την ακουμπήσετε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως παυσίπονο!

Φυσικά ποτέ δεν ακυρώνετε τις συμβουλές του γιατρού σας κι αν παίρνετε ήδη φάρμακα, μόνο κατόπιν ερωτήσεως χρησιμοποιείται τον κουρκουμά!

Τα βότανα δεν παύουν να είναι φάρμακα. Δεν παίζουμε μ' αυτά αν δεν είμαστε καλοί γνώστες των μυστικών τους!

Αν μπορούμε λοιπόν αντί για παυσίπονο, να χρησιμοποιήσουμε κουρκουμά, τότε το κάνουμε τσάι.

Συνήθως άνθρωποι με πόνους στα οστά κι ιδιαίτερα με μορφές αρθρίτιδας έχουν δει βελτίωση κι επειδή είναι φυσικό προϊόν -προσοχή γιατί νοθεύεται λόγω του χρώματός του, ν' αγοράζετε έγκυρα προϊόντα - , δε δημιουργεί τις παρενέργειες που πολλές φορές εμφανίζονται μετά από μακροχρόνια χρήση φαρμάκων.


Σας δίνω κάποιες εκδοχές τσαγιού και πραγματικά εύχομαι να σας βοηθήσουν.






Πρώτη Συνταγή
Υλικά

  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • λεμόνι ή μέλι ή και τα δύο
Οδηγίες
  • Βράζουμε τα 4 φλιτζάνια νερό
  • Προσθέτουμε τον κουρκουμά
  • Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο 1' και σιγοβράζετε για 10' λεπτά
  • Βγάζετε το σκεύος από τη φωτιά και σουρώνετε.
  • Βάλτε το έτοιμο υλικό σας σε μεγάλα φλιτζάνια και προσθέστε λεμόνι ή μέλι ή και τα δύο.
Δεύτερη Συνταγή
Υλικά
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • μερικές φλούδες πορτοκαλιού χωρίς το λευκό της σάρκας τους
  • 1 φακελάκι τσαγιού μελισσόχορτο
  • 6 κόκκους πιπεριού (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες
  • Βράζετε το νερό
  • Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο 1' και βράζετε για ένα τέταρτο της ώρας
  • Προσθέτετε ένα φακελάκι τσαγιού μελισσόχορτο και βράζετε για ακόμα 5' λεπτά.
  • Αφαιρέστε το φακελάκι τσαγιού και τις φλούδες πορτοκαλιού πριν ρίξετε το υπόλοιπο υλικό στην κούπα σας.
Είναι έντονο το αποτέλεσμα αυτής της συνταγής.

Τρίτη Συνταγή
Υλικά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα αμυγδάλου
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • Μια πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοτριμμένη ρίζα τζίντζερ
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Οδηγίες
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το γάλα αμυγδάλου
  • Ανακατεύουμε τον κουρκουμά, το πιπέρι καγιέν, τη ρίζα τζίντζερ και το μέλι.
  • Προσθέστε μια μικρή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο μείγμα που φτιάξατε με τα μπαχαρικά και το μέλι.
  • Ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσουν τα υλικά σας.
  • Ρίξτε το υπόλοιπο ζεστό γάλα.
  • Σουρώστε. Πιείτε.
  • Δεν πετάμε το σουρωμένο υλικό. Μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί γι' άλλη μια φορά.
Τέταρτη Συνταγή
Υλικά
  • 1/3 φλιτζανιού του τσαγιού μέλι
  • 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά
  • Λεμόνι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες
  • Κατ' αρχάς ανακατεύουμε το μέλι με τον κουρκουμά. Το υλικό το αποθηκεύουμε γιατί για κάθε φλιτζάνι τσαγιού που θα χρειαζόμαστε να πιούμε, θα χρησιμοποιούμε μόνο μια γενναία κουταλιά του γλυκού μέλι-κουρκουμά..
  • Ρίχνουμε ζεστό νερό (όχι καυτό και χαλάσουν οι ιδιότητες του μελιού). Προσθέτουμε, όσο αντέχουμε, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Συμπληρώνουμε με φρέσκο χυμό λεμονιού.
Πέμπτη συνταγή

Υλικά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1/8 κουταλιά της σούπας σκόνη τζίντζερ
  • 1/8 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
  • Πιπέρι καγιέν
  • Μέλι
Οδηγίες
  • Σε μια κούπα τσαγιού ανακατέψτε το λεμόνι με το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το πιπέρι.
  • Ρίξτε βραστό νερό και ανακατέψτε καλά να λιώσουν τα υλικά σας
  • Προσθέστε την ποσότητα του μελιού που θέλετε.
Πρόσθετες Προτάσεις σερβιρίσματος
  • Ο κουρκουμάς ταιριάζει με μια φέτα μήλου ή αγγουριού
  • Για πιο ήπια γεύση προσθέστε νερό στις συνταγές
  • Μπορείτε ακόμα και το καλοκαίρι να φτιάξετε τα τσάγια που σας προτείνω, βάζοντάς τα στο ψυγείο!
Τσάγια άκου τσάγια. Τέλος πάντων. Πραγματικά εύχομαι οι πόνοι σας να μαλακώσουν.Να ξέρετε πάντως, πως ο πόνος θεραπεύεται κυρίως, με καλή ψυχολογία.
Βουρ λοιπόν, μη σας πτοεί τίποτα.
Παρατηρήσεις
  • Ο κουρκουμάς περιέχει σύνθετες ουσίες που ονομάζονται κουρκουμινοειδή, το ισχυρότερο από τα οποία είναι η κουρκουμίνη. Επειδή η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα, μπορούμε να ενισχύσουμε την απορρόφησή του συνδυάζοντάς το με την πιπερίνη, το ενεργό συστατικό του μαύρου πιπεριού.
  • Η κουρκουμίνη επίσης είναι λιποδιαλυτή. Καλό είναι να συνδυάζεται μ' ένα γεύμα που περιέχει λιπαρά.
Πηγή ανάρτησης: knowledgeweighsnothing.com
                             www.onmed.gr 
Πηγή φωτογραφίας: simantro.gr









Σχόλια