ΤΑΡΑΞΑΚΟ Γνωρίστε το κι αγαπήστε το.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το πρώτο χόρτο που άνθισε στον ελαιώνα είναι το γνωστό σε όλους μας ραδίκι.
Κάποιες φορές θα σας το πουν αγριοράδικο ή πικραλίδα αλλά όταν θα σας χρησιμοποιήσουν τον βαρύγδουπο τίτλο ταραξάκο, θα πάθετε μια ταραχή. 

Τ' ακούς κι εσύ φτωχέ Αθηναίε κι εσύ άνθρωπε της πόλης και λες τι φοβερό βότανο είναι αυτό. Παιδιά μην τρελαίνεστε όλα είναι θέμα εντυπωσιασμού.
Θυμάστε τον "κλέφτη" αυτό το μικρό άσπρο, χνουδωτό ιπτάμενο αντικείμενο που κυνηγάγαμε και φυσάγαμε και διαλυόταν όταν ήμασταν παιδιά; Αυτό συνήθως το βρίσκαμε στην εξοχή όταν πηγαίναμε με τους γονείς μας. Ε, αυτό είναι το εντυπωσιακό τ α ρ α ξ ά κ ο.
Ιδού κι η φωτογραφία του.

Επιστημονική ονομασία: Taraxacum Officinale
Καθημερινή ονομασία: Πικραλίδα η κοινή 
Ανήκει στην οικογένεια των μαργαριτών (Asteraceae).

Αυτό το άγριο φυτό κατάγεται από την Ευρώπη. Έχει διαδοθεί παντού κι όταν χρησιμοποιώ τη λέξη " παντού" το εννοώ, γιατί έτσι όπως πετά ως "κλέφτης" έχει βρεθεί στο πιο απομακρυσμένο μέρος του πλανήτη μας.
Δεν αποκλείεται να 'χει φτάσει και στον Άρη. Λες;

Τις ιδιότητές του που είναι πάμπολλες τις γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Άραβες.
Δείτε κάποιες εξ αυτών
- Διουρητικό. Στη Γαλλία λέγεται "Pissenlit" λόγω αυτής του της ιδιότητας. Πολλά βότανα είναι διουρητικά θα μου πείτε. Αυτό όμως δε στερεί το Κάλιο από τον οργανισμό μας, διότι είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές αυτού του μετάλλου.

Πάντως πέρα από τις διουρητικές ικανότητες αυτού του φυτού, χόρτου, βοτάνου όπως θέλετε το χαρακτηρίζετε, γι' αυτό και είναι πολύ καλό αποτοξινωτικό, έχει και αιμοκαθαρτικές ιδιότητες.

Σε διάστημα δύο εβδομάδων αν τρώτε φρέσκα φύλλα ή αν φτιάξετε τσάι ή χυμό θα δείτε μεγάλη διαφορά στα δερματικά εξανθήματα, στην πέτρα των νεφρών, και στους ρευματισμούς.

Για να φτιάξετε μια κούπα τσάι θα χρησιμοποιήσετε μια κουταλιά της σούπας ρίζες και φύλλα.

Μπορείτε να φτιάξετε και υποκατάστατο του καφέ αν ξεθάψετε τις ρίζες του την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Τις κόψετε σε πολύ μικρά κομμάτια και τις ψήσετε στον φούρνο για 10' με 15' λεπτά στους 230 - 250℃.

Θέλετε κι άλλη μια συνταγή που θα σας κάνει να αισθάνεστε ανανεωμένοι;
Βάλτε μια χούφτα από φρέσκα φύλλα πικραλίδας, ένα μήλο αφού το κόψετε μικρά κομμάτια στο μπλέντερ μαζί με τον χυμό από ένα πορτοκάλι. Ομογενοποιήστε το μείγμα. Προσθέστε 250 γρ. οποιουδήποτε χυμού ή αποβουτυρωμένο γάλα. Πίνετε ένα ποτήρι την ημέρα. Σίγουρα σε λίγο διάστημα θα είστε συνάδελφοι με τον ποπάυ.

Προσοχή : Με το μαχαίρι να κόβετε το χόρτο στην επιφάνεια του εδάφους . Μην το ξεριζώνετε και το χάσουμε γιατί χαθήκαμε. 

Θα σας αποχαιρετίσω με μερικές του ακόμα ευεργετικές ιδιότητες όπως
- μειώνει το ουρικό οξύ
- καταπολεμά την κατακράτηση υγρών στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
- καταπολεμά την υπέρταση
- καταπολεμά το σκορβούτο
- μειώνει τη χοληστερίνη
-μειώνει τα τριγλυκερίδια
-βοηθάει στην αποτοξίνωση και λειτουργία του ήπατος
- αποτοξινώνει συκώτι και χοληδόχο κύστη
- είναι λιποδυαλιτικό 
- ανακουφίζει τους πόνους του στομάχου
- αντιμετωπίζει τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης
- βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στα άτομα με διαβήτη
- απομακρύνει τις τοξίνες που μαζεύονται στην σπλήνα
- αντιμετωπίζει την ακμή
- αντιμετωπίζει τη φαγούρα
- αντιμετωπίζει τον ιό του έρπητα
- καταπολεμά την αϋπνία
- ενισχύει τη διαύγεια του νου 

Μπορείτε να πίνετε έως τρία φλιτζάνια του τσαγιού καθημερινά πριν το φαγητό ή πριν τον βραδινό ύπνο.
Φοβάμαι πως είναι τόσα πολλά τα ευεργετήματα αυτού του χόρτου που αν δεν αποφασίσω να σας αποχαιρετίσω θα συνεχίζω να γράφω για μέρες.

Να μου είσαστε όλοι σας καλά & ν' αγαπάτε τον εαυτό σας.

Πηγή ανάρτησης : Λεξικό για βότανα Εκδοτικός Οίκος ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Σχόλια