"Η νύχτα των κρυστάλλων" αιτία της Διεθνής Ημέρας κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού

Ο Φασισμός ποτέ δε θα υπάρξει αν η ίδια η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να τον δεχθεί.
Πιστεύετε πως ο Χίτλερ θα είχε ύπαρξη αν δεν υπήρχε στην εποχή του οικονομική κρίση; Ή οι "ξένοι" που έκλεβαν δουλειές;
Πιστεύετε πως δε θα 'ψαχνε γεμάτος απελπισία ο ψηφοφόρος εκείνης της εποχής, κάποιον που θα πίστευε, ότι αφού οι άλλοι δεν του 'καναν ότι υποσχέθηκαν, αφού όλοι είναι ίδιοι, γιατί να μη ψήφιζε κάτι λίγο πιο δυναμικό, λίγο πιο φωνακλάδικο, λίγο πιο δεξιό του δεξιού; Σιγά τι θα γινόταν.
Ή δε θα ψήφιζε κάτι έτσι για πλάκα; Και ν' άλλαζε η σύσταση της βουλής, σιγά τι θα γινόταν;
Κι όμως έγινε. Φτιάχτηκαν στρατόπεδα συγκέντρωσης κι απ' τη μια μέρα στην άλλη, τη μουσική που σας έβαλα ν' ακούσετε, γιατί αυτή η μουσική παιζόταν εκείνη την εποχή, παρεμπιπτόντως "swing" την έλεγαν, ούτε αυτή δε μπορούσαν ν' ακούσουν γιατί οδηγούνταν σ' ένα απ' αυτά τα στρατόπεδα.
Δε θα πω τίποτα περισσότερο. Εξάλλου ποια είμαι εγώ που θα μπορέσω ν' αλλάξω συνειδήσεις. Εξάλλου μια "ξένη" είμαι κι εγώ μέσα στη χώρα μου, για μια μερίδα ανθρώπων.




Σας αφήνω ν' απολαύσετε ένα κείμενο που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Ανήκει στον συγγραφέα - ζωγράφο Παναγιώτη Μαυρόπουλο.
Τι δεν είναι Φασισμός...
Φασισμός δεν είναι να αγαπάς την πατρίδα σου και το λαό σου. Φασισμός δεν είναι να γνωρίζεις την Ιστορία σου και να τιμάς τους Ήρωες. Φασισμός δεν είναι να ακολουθείς τα Ήθη και τα Έθιμα του τόπου σου... ούτε το να μελετάς και να προάγεις την Πολιτιστική Παράδοση του τόπου σου...
Φασισμός είναι κάθε «ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ», οικονομική - πολιτική και Πολιτιστική, που επιδιώκετε να επιβληθεί από τους «ισχυρούς» του κόσμου, πάνω στους «ασθενέστερους» λαούς! 
Φασισμός δεν είναι απλά οι Mελανοχιτώνες του Μουσολίνι, ούτε οι Έθνοσοσιαλιστές του Χίτλερ, ούτε ο Iαπωνικός επεκτατισμός στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε ο Φράγκο στην Ισπανία, ούτε ο Πινοσέτ στη Χιλή... Φασισμός δεν είναι μόνο οι σύγχρονοι Σιωνιστές, ούτε φυσικά μόνο οι Iσλαμιστές Φοντεμεταλιστές... Οι ίδιοι, αλλά και οι πρεσβευτές όλων αυτών, δεν είναι παρά άρρωστοι ηγετίσκοι, ανδρείκελα και ποταπά ανθρωπάρια, που τους χρησιμοποιούν οι «ισχυροί του κόσμου» προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όποια σχέδια τους.
Όλοι αυτοί όμως, δεν θα είχαν (ούτε θα έχουν) «λαϊκό έρεισμα» αν ο Φασισμός δεν ήταν (και δεν είναι) κρυμμένος στην σκέψη και την συμπεριφορά όλων μας.

Φασισμός στην καθημερινότητα μας
Φασισμός είναι η επιβολή της γνώμης, του τρόπου σκέψεις και τις όποια συμπεριφοράς δια της βίας, ή με υποβόλιμο τρόπο, ανάμεσα στους ανθρώπους, είτε στην οικογένεια, είτε στην εργασία, είτε στην κοινωνία γενικότερα.
Φασισμός είναι η όποια μορφή «Aνωτερότητας» είτε αυτή αφορά το «Έθνος», είτε αφορά την «Θρησκεία».
Φασισμός είναι η «πίστη» σε όποια μορφή διάκρισης ως προς το φύλο, το χρώμα, τις φυλές, την Κάστα, τις πολιτικές πεποιθήσεις αλλά και τις ερωτικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου.
Φασισμός είναι κάθε είδους διαχωριστική στάση που στηρίζετε στον όγκο, το ύψος, τις δεξιότητες, τις ικανότητες, τη μόρφωση, ή τις ασθένειας των ανθρώπων.
Ο χειρότερος Φασισμός...
Όμως, από όλα αυτά, χειρότερη μορφή Φασισμού, μου φαίνεται πως είναι η στάση που κρατάμε εμείς οι μεγαλύτεροι απέναντι στη νεότερη γενιά. Τους φορτώνουμε τα λάθη και την απογοήτευσή μας, Mη κατανοώντας ότι είμαστε πεπερασμένοι και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα... οδηγούμαστε στη μιζέρια, στην αποχαύνωση και τον μηδενισμό.
Πολλές φορές, πολλοί από εμάς, επιδεικνύουμε με πείσμα, ένα στείρο και μικροπρεπές «ΕΓΩ», επιδιώκοντας τάχα να «διδάξουμε» τη ΝΕΑ γενιά, στηριζόμενοι στα σαθρά ανόητα συμπεράσματα που τάχα έχουμε «αποκρυσταλλώσει» στη περασμένη μίζερη ζωή μας.
Ο χειρότερος Φασισμός είναι το να ευνουχίζουμε τους ΝΕΟΥΣ πολιτιστικά, πολιτικά και φιλοσοφικά.
Ο χειρότερος Φασισμός, είναι όταν καταστρέφουμε τα όνειρα και τις ελπίδες των ΝΕΩΝ λέγοντας τους πως... «τίποτα δε γίνεται».
Ο χειρότερος Φασισμός, είναι όταν τους «κόβουμε τη φόρα» λέγοντας στους ΝΕΟΥΣ πως... πριν από αυτούς δοκιμάσαμε εμείς, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο χειρότερος Φασισμός, είναι όταν τους λέμε πως... Τέχνη, Πολιτική, Επιστήμη και Φιλοσοφία... είναι «κίβδηλες έννοιες» και πως... μόνο σκοπό έχουν να αναπαράγουν το «αντιδραστικό Σύστημα».
Ο χειρότερος Φασισμός είναι όταν διαδίδουμε ότι... η Αδελφότητα, η Φιλία, η Αγάπη και ο Έρωτας δεν υπάρχουν πια στις ημέρες μας... και πως είναι ανόητος αυτός που πιστεύει και θυσιάζεται γιʼ αυτά.
Φασίστας, στην πιο απεχθή μορφή...
Φασίστας, στην πιο απεχθή μορφή, είναι αυτός που σκοτώνει στους ΝΕΟΥΣ την ΕΛΠΙΔΑ... γιατί «ΕΛΠΙΔΑ»... δεν είναι απλώς αυτή που πεθαίνει τελευταία. αλλά... «ΕΛΠΙΔΑ» είναι αυτή που αναγεννά από την αρχή τα ΠΑΝΤΑ!
Αντί λοιπόν για κοινότυπους εορτασμούς για την Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού... ας σκεφτούμε τους ΝΕΟΥΣ και ας τους δώσουμε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που τους πρέπει.
Aπαιτείτε ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ από όλους εμάς, τους μεγαλύτερους, απέναντί στη ΝΕΑ γενιά, γιατί μόνο μέσα από αυτή θα βρουν δικαίωση τα πανανθρώπινα «πιστεύω» και οι αγώνες μας.
Για να γνωρίσετε το ιστορικό γεγονός που έγινε η αιτία κι αφορμή αυτής της μαύρης επετείου, σας δίνω στοιχεία από το www.sansimera.gr
Η αποκαλούμενη «νύχτα των κρυστάλλων» αποτελεί το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Συνέβη τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας και ήταν η πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε αργότερα με το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ονομάστηκε «νύχτα των κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.
Όλα ξεκίνησαν δύο μέρες νωρίτερα, όταν ένας γερμανοεβραίος, ο Χέρσελ Γκρίσπαν, σκότωσε στο Παρίσι τον γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας Ερνστ Φον Ρατ. Ο φόνος του Γερμανού διπλωμάτη χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν εναντίον των Εβραίων σε όλη τη Γερμανία. Φαινομενικά, οι επιθέσεις αυτές ήταν αυθόρμητες, αλλά στην πραγματικότητα «ενορχηστρώθηκαν» από τη ναζιστική κυβέρνηση.
Κατά τη νύχτα των κρυστάλλων, καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές, πάνω από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα, ενώ 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο αριθμός των γερμανοεβραίων που σκοτώθηκαν είναι ασαφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται από 36 έως 200, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και αρκετοί μη Εβραίοι, που είχαν την ατυχία να μοιάζουν.
Το γεγονός προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Γερμανία.


Έκτοτε ορίστηκε αυτή η μέρα 9 Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και Αντισημιτισμού (International Day Against Fascism and Antisemitism).
Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού γιορτάζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και με πρωτοβουλία της οργάνωσης-ομπρέλα «Ενωμένοι για τη διαπολιτισμική δράση» (UNITED for Intercultural Action), που συσπειρώνει στους κόλπους της αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, τσιγγάνικες και εβραϊκές οργανώσεις απ' όλη την Ευρώπη.
Πραγματικά δε θα 'θελα να δω τ' αποτελέσματα του Φασισμού στις μέρες μου, αν και φοβάμαι πως η κοινωνία μας είναι έτοιμη να τον δεχθεί.
Πηγή αναρτήσεων : http://www.sansimera.gr/worldays/67#ixzz3qv7TNkPO
                                     http://www.sansimera.gr/articles/28#ixzz3qv73fim8
                                     http://www.mykerkyra.gr/news/item885

Σχόλια