Η εξομολόγηση ενός σαπωνοποιού

Οι κατασκευαστές του παραδοσιακού σαπουνιού ελαιολάδου είμαστε μια ξεχωριστή κάστα επαγγελματιών αυτού του είδους. Συχνά αυτοδίδακτοι. Πέρα από την ανάγκη για βιοπορισμό διαλέξαμε αυτόν τον τύπο σαπουνιού, γιατί είναι ένα κομμάτι που βγαίνει καθαρά από τη γη μας.

Κάποιοι δε, έχουν και μια λόξα παραπανίσια ώστε να θέλουν να μαθαίνουν μυστικά και γι' αυτό γίνονται κάτι σαν τους Δρυΐδες. Διαβάζουν πολλές ώρες μέχρι να διεισδύσουν στα άδυτα της χημείας, της βοτανολογίας και της ορυκτολογίας. 
Κάποια απ' τα σαπούνια



Η γνώση κι η ηθική είναι καλοί σύντροφοι. Αυτές σε γεμίζουν με πίστη ότι το αποτέλεσμά σου θα είναι πιο σημαντικό από τη συνήθεια.
Θέλω να πω με απλά λόγια, πως επειδή γνωρίζουμε τις κακές συνέπειες που μπορεί να έχει ένα κακό υλικό για τον άνθρωπο, η ηθική κι η γνώση μάς αποτρέπουν από το να το χρησιμοποιήσουμε.
Ένα από τα "κακά" υλικά είναι ένα "κακό" αιθέριο έλαιο. Θα δώσει έναν ελκυστικό τόνο στο σαπούνι μια κι η πρώτη κίνηση που κάνει κάποιος σαν εσάς για να το διαλέξει, είναι να το φέρει στη μύτη του και να το μυρίσει. Να λειτουργήσει δηλαδή το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. 
Η δεύτερη κίνηση είναι να το πιάσει, να το ψάξει, να το δει. Να λειτουργήσει το αισθητήριο όργανο της όρασης.
Ύστερα θα λειτουργήσουν οι υπόλοιπες αισθήσεις σας.

Θα ήθελα να εξηγήσω πως κάποιοι απ' τους κατασκευαστές προτιμάμε να κάνουμε έγχυμα με τα βότανα που επιλέγουμε για να σας μεταφέρουμε τις ιδιότητές τους και να μη χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια γιατί απλά δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους. Άστε που έχουμε και το βίτσιο ότι αν δεν το φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι, ποτέ δεν θα είναι σωστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από σας να το "πετάτε" στην κυριολεξία μια και δεν έχει μυρωδιά.

Το παραδοσιακό σαπούνι ελαιολάδου, έχει μυρωδιά από μόνο του. Είναι η μυρωδιά της καθαριότητας, μόνο που οι μύτες μας πια, είναι εξοικειωμένες μ' άλλου είδους μυρωδιές κι αυτήν τη συγκεκριμένη δεν μπορούν να την συλλάβουν.

Θα ήθελα να προσθέσω πως το σαπούνι αυτού του είδους είναι ζωντανός οργανισμός. Θέλει τον χρόνο του, την ελευθερία του και τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρξει.

Υπάρχουν σαπούνια σαν το γάλα - μέλι που θέλει μόνο για να κατασκευαστεί πέντε ολόκληρες μέρες και για να ωριμάσει τουλάχιστον πέντε μήνες. Αν αργότερα δεν διατηρηθεί στις σωστές συνθήκες τότε θα χαλάσει.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί το παραδοσιακό σαπούνι δεν κάνει αφρό. Αφρό μπορεί να μην κάνει. Τρίζεις όμως από καθαριότητα όταν το δοκιμάσεις. 

Πολλοί φτιάχνουν σαπούνια από έτοιμη σαπουνόμαζα. Τα βάζουν σε φούρνο μικροκυμάτων και μέσα σ' ελάχιστο χρόνο γίνεται η κατασκευή τους. Έχει το χρώμα του και τ' άρωμά του. Είναι κι αυτό πολύ καλής ποιότητας. Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή κι εγώ ν' ασχοληθώ μ' αυτό, μόνο που είναι ένα άλλο σαπούνι.

Εσείς είστε αυτοί που θα επιλέξετε το σαπούνι που θέλετε. Το μόνο που ζητάμε εμείς οι σαπωνοποιοί του παραδοσιακού σαπουνιού ελαιολάδου είναι να τ' αντιμετωπίζετε με περισσότερη ευαισθησία.

Αν επέλεξα να επαναλαμβάνω τον όρο παραδοσιακό σαπούνι ελαιολάδου είναι γιατί ήθελα να γίνει κατανοητό για ποιο συγκεκριμένο σαπούνι μιλάω και αυτόματα αυτό να σας έρχεται στο νου.
κάποιες απ' τις κηραλοιφές και τα lipsticks
Στην ετικέτα "φωτογραφίες σαπουνιών" του blog μπορείτε να βρείτε κι άλλες πληροφορίες. 
                                   

Σχόλια