Ρόφημα ή καραμέλες για τον βήχα

Μου 'ρθαν τα πρώτα μηνύματα. Μέχρι εδώ έφτασαν τα γκούχου γκούχου. Πριν επιδεινωθεί το κρυολόγημα ελάτε να φτιάξουμε ένα υπέροχο ρόφημα.
Κάποιοι καταφέρνουν και το κάνουν καραμέλες. 'Όσες φορές το επιχείρησα ποτέ δεν έμεινα πλήρως ικανοποιημένη, οπότε κάντε το ρόφημα να 'χετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Ξεκινάμε.

Υ Λ Ι Κ Α
  • 1 1/2 φλ. τσ. νερό *
  • 1       φλ. τσ. ζάχαρη
  • 1/3    φλ. τσ. μέλι
  • 1       κ.σ.      τζίντζερ (σκόνη)
  • 1/4    κ.γλ.    γαρύφαλλο (σκόνη)
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2       κ.σ. λεμόνι

Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η    Σ Υ Ν Τ Α Γ Η Σ

  • * Η πρώτη μας δουλειά είναι να φτιάξουμε έγχυμα από βότανα  Αυτά θα μας βοηθήσουν να επουλώσουμε τον λαιμό μας. Τέτοια βότανα μπορεί να είναι  η μολόχα, το δίκταμο, το φασκόμηλο, το φλισκούνι, το θυμάρι,  η εχινάκεια. Στο σπίτι είχα δίκταμο, φλισκούνι, φασκόμηλο. 
Οπότε έφτιαξα το έγχυμα που θα πρέπει να είναι 2 φλ.τσ. νερό με 2 κ.σ. δίκταμο, 3 κ.σ. φλισκούνι, 4 κ.σ. φασκόμηλο.
Όταν λέμε έγχυμα σημαίνει πως σε βραστό νερό βάζουμε τα βότανά μας σκεπασμένα να βγάλουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες για 10 λεπτά. Σουρώνουμε.
Από τα 2 φλιτζάνια σίγουρα θα μας περισσέψει το 1 1/2 φλιτζάνι που μας είναι απαραίτητο για τη συνταγή μας. Όσο για τη δοσολογία μπορείτε να βάλετε όποιο βότανο έχετε, απ' αυτά που αναφέρθηκαν για το θρέψιμο της πληγής του λαιμού, το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι σε 2 φλ. τσ. να βάλετε 9 κ.σ. βότανα.

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός του ξύσματος λεμονιού και το λεμόνι. Μόλις φτάσουν στο σημείο βρασμού (κοχλάζει το νερό) χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία της κουζίνας και σιγοβράζουμε για 15' - 20' λεπτά.
  • Εσείς που επιθυμείτε να το πιείτε ως ρόφημα και πιστέψτε με είναι απίστευτης γεύσης, πιείτε το χλιαρό και θα με θυμηθείτε.
  • Εσείς που θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας και να κατασκευάσετε τις πρώτες σας καραμέλες αφήστε το υλικό που σιγοβράζει στην κατσαρόλα να φτάσει στους 150 βαθμούς Κελσίου.
  • Σ' ένα ταψί έχετε στρώσει λαδόκολλα. Έχετε βάλει μπόλικη άχνη. Κάνετε λακκουβίτσες  και τις γεμίζετε με το ρευστό υλικό. το οποίο το έχετε αφήσει να γίνει χλιαρό για να ρίξετε το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό απ' το λεμόνι. Μην καταστραφεί η βιταμίνη C.
  • Περιμένετε να σταθεροποιηθεί. Θα χρειαστεί μια μέρα.
  • Μπορείτε να τις φυλάξετε σε μεταλλικό κουτί. Για να μην κολλήσει η μια καραμέλα με την άλλη να τις έχετε πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη.
  • Μπορείτε να τις φτιάξετε και σε φόρμες σιλικόνης. Μην ξεχάσετε να ρίξετε ζάχαρη άχνη στη φόρμα πριν ρίξετε το υλικό σας (ακριβώς όπως κάνουμε με το αλεύρι που πασπαλίζουμε τη φόρμα του κέικ για να ξεφορμάρετε το γλυκό μας). Όταν παγώσουν τις ξεφορμάρετε.
  • Αυτές τις καραμέλες μπορείτε να τις πιπιλάτε σιγά σιγά ή μπορείτε 3 από αυτές να τις διαλύετε σ' ένα φλ. τσ. ζεστό νερό. 
Μπορείτε τις  9 κ.σ. βot;anvnα να τις ξαναχρησιμοποιήσετε για άλλη μια φορά. Μετά τις ρίχνετε σε μια γλάστρα.

Δείτε ποιες κατηγορίες ανθρώπων δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το τζίντζερ σε παλαιότερη ανάρτηση Ε Δ Ω

Επεξήγηση σύντμησης των λέξεων: 
φλ. τσ = φλιτζάνι τσαγιού
κ.σ.     = κουταλιά της σούπας
κ.γλ.   = κουταλάκι του γλυκού   

Μην φάτε άλλο γλυκό όσο είστε άρρωστοι. 

Περαστικά σας. Αδελφούλα περαστικά.
Τις καραμέλες μου τις έβαλα σε παλιά θήκη ληγμένων φαρμάκων!
Έλα, δε θέλω σχόλια

Πηγή ανάρτησης δεν γνωρίζω. Θυμάμαι πως είχα δοκιμάσει όλες τις συνταγές που είχα βρει στο διαδίκτυο κι αυτή ήταν η καλύτερη όλων.







Σχόλια