Φτιάξε το δικό σου σπρέι προστασίας φυτών.

Δεν είναι να δει κανείς καλή μέρα! Η καλοκαιρία αυτών των ημερών βοήθησε τα φυτά να ομορφύνουν και να ψηλώσουν, μόνο που όταν τα πλησιάσεις για να τα ελέγξεις θα βρεις τα πρώτα έντομα. Καμιά φορά ούτε έντομα θα δεις, αλλά τα φύλλα να έχουν μια κολλώδη ουσία ή κάτι σαν μαύρη σκόνη πάνω τους.
Ένα θα σας πω μην καθυστερείτε. Ετοιμάστε διάλυμα και επιτεθείτε οργανωμένα.
Θέλω να θυμάστε πως πριν αρχίσετε τους ψεκασμούς να δοκιμάσετε σ' ένα σημείο του φυτού το διάλυμα. Μετά από 24 ώρες ελέγξετε μήπως και έχει δείξει σημάδια εγκαύματος. Αυτό σημαίνει πως το διάλυμα ήταν ισχυρό και θα το προσαρμόσουμε στο φυτό μας κάνοντάς το πιο αραιό.

Αποτέλεσμα εικόνας για σπρέι φυτών

Αν δείτε στο σημείο που ψεκάσατε το φυτό σας να έχει ερεθιστεί ξεπλύνετέ το με μπόλικο νερό βρύσης.
Είναι κάτι αντίστοιχο με το δικό μας τεστ που κάνουμε στον καρπό για να δοκιμάσουμε αν έχουμε ευαισθησία σε κάποια βαφή!

Αιτία καψίματος του φυτού είναι το λάδι.

Αυτό το διάλυμα δεν ενδείκνυται σε:

  • κάποια είδη ντομάτας,
  • γαρδένιες
  • πελαργόνια
  • γεράνια
  • για χρωματιστά μωβ άνθη
  • μοσχομπίζελο
  • δαμασκηνιές
  • κερασιές
  • αζαλέες
  • μπιγκόνιες
Θέλω ακόμα να σας επιστήσω την προσοχή στη θερμοκρασία της ημέρας του ψεκασμού. Δεν ψεκάζουμε όταν έχει πολλή ζέστη κι όταν φυσάει. Ξέρω γι' αυτούς που τους αρέσει το χουζούρι ε, ας κάνουν μια υποχώρηση κι ας ξυπνήσουν πολύ νωρίς τη συγκεκριμένη μέρα του ψεκασμού. Αυτό γιατί θα πρέπει να ψεκάσετε και ν' αφήσετε το υλικό να δράσει για δύο ώρες. Μετά να ξεπλύνετε τα φυτά με νερό ώστε να μην κάψει τα φύλλα τους ο πρωινός ήλιος.

Ο ψεκασμός θα γίνεται και στην επιφάνεια των φύλλων μα και κάτω από αυτήν. Α, και στο κορμάκι του φυτού. Μην αφήσετε τίποτα αψέκαστο.

Μετά από 4 - 7 μέρες ξαναψεκάζετε. Δεν σταματάτε μέχρι να εξαφανιστούν οι εχθροί.

Υ Λ Ι Κ Α

4  κουταλιές της σούπας τριμμένο γνήσιο σαπούνι ελαιολάδου
2 κουταλιές της σούπας λάδι (ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο)
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
Αποσταγμένο νερό για 4λιτρο δοχείο

Αποσταγμένο νερό γιατί το σκληρό με άλατα νερό μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του σαπουνιού.

Μπορείτε βέβαια αν θέλετε να δοκιμάσετε αν επηρεάζει το δικό σας νερό το σαπούνι σας αν φτιάξετε μια μικρή ποσότητα από το προτεινόμενο σκεύασμα μέσα σ' ένα γυάλινο δοχείο.
Ανακινήστε κι αν μετά από 15 λεπτά δείτε το  μείγμα να είναι γαλακτώδες κι ομοιόμορφο τότε μπορείτε άφοβα να το χρησιμοποιήσετε στα φυτά σας. Αν έχει δημιουργηθεί αφρός θα με συγχωρήσετε αλλά θα πρέπει τελικά να χρησιμοποιήσετε αποσταγμένο ή εμφιαλωμένο νερό. 

Τις οδηγίες γι' αυτό το διάλυμα που δεν σας κρύβω είναι η πρώτη μου αντίδραση στο παραμικρό που θα βρω να ταλαιπωρεί τα φυτά μου τις πήρα από ΕΔΩ.

Σε λίγο καιρό θα βγουν κι οι τσουκνίδες οπότε τότε θα μπορέσετε να συμβουλευτείτε παλαιότερη ανάρτησή μου ΕΔΩ.



Φωτογραφία: ellinikeskotes.blogspot.com






Σχόλια