Η Φυσική αντιμετώπιση των εντόμων στα φυτά μας


Η χθεσινή ανάρτηση ήταν για να φτιάξετε ένα σπρέι για άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων για πιο συγκεκριμένα θέμα δείτε τις παρακάτω οδηγίες κι ελπίζω να σας καλύψω.



Σαλιγκάρια: Τα σαλιγκάρια, που τρέφονται με τα τρυφερά μέρη των φυτών (φύλλα, νέους βλαστούς), δημιουργούν αρκετά προβλήματα. Για να τα κρατήσετε μακριά, ρίξτε στάχτη γύρω από τα φυτά που θέλετε να προστατεύσετε. Θυμηθείτε, όμως, να την ανανεώνετε κάθε φορά που βρέχεται.

Γυμνοσάλιαγκες: Αγαπούν τόσο πολύ την μπίρα, που μπορεί να πιουν μέχρι θανάτου. Αν ρίξετε σε ένα ρηχό σκεύος 3 δάχτυλα μπίρα, έχετε μια πρώτης τάξης παγίδα για γυμνοσάλιαγκες. Αλλά και το αλάτι είναι αποτελεσματικό απωθητικό για τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια. Προσέξτε μόνο να μην το ρίξετε κοντά στα φυτά και τα ξεράνετε.

Ακρίδα:
 Oι ακρίδες είναι επίμονες, αλλά μπορείτε να τις απωθήσετε με ένα απλό καυτερό διάλυμα που θα φτιάξετε για να ψεκάσετε τα φυτά σας: Βάλτε στο μπλέντερ δύο καυτερές πιπερίτσες, μια πράσινη πιπεριά, ένα μικρό κρεμμύδι και 1/4 του λίτρου νερό. Αναμείξτε, αφήστε το μείγμα να μείνει για ένα 24ωρο και στη συνέχεια σουρώστε και ψεκάστε με το υγρό. Αλλιώτικα spinasad μην περιμένετε άδικα. Μου 'χουν κατασπαράξει όλα μου τα φυτά, ακόμα και τ' αρωματικά!

Κάμπιες:
 Το σκόρδο, το κρεμμύδι και το σχοινόπρασο βοηθούν να απωθήσουμε τις κάμπιες. Μια απλή συνταγή με σκόρδο θα κρατήσει μακριά από τα λουλούδια σας τόσο τις κάμπιες όσο και άλλες προσβολές. Πάρτε 3-4 σκελίδες σκόρδο και αφήστε τις για 24 ώρες σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σουρώστε και προσθέστε 1/2 λίτρο νερό και λίγο υγρό σαπούνι. Τοποθετήστε το διάλυμα σε γυάλινο βάζο και όποτε χρειάζεται τοποθετήστε 1 μέρος του διαλύματος σε 20 μέρη νερού και ψεκάστε τα φυτά που έχουν προσβληθεί.
Κουνούπια και μύγες: Κρατήστε τα κουνούπια και τις μύγες μακριά από τον κήπο και το μπαλκόνι σας φυτεύοντας στα παρτέρια ή στις γλάστρες σας βασιλικό, αρμπαρόριζα, δενδρολίβανο, αρτεμισία. Επίσης, το διάλυμα του σκόρδου που αναφέραμε λειτουργεί αποτελεσματικά ενάντια και στα κουνούπια.

Νηματώδεις:
 Είναι μικροοργανισμοί που προσβάλλουν τις ρίζες των φυτών. Μπορείτε να τους κρατήσετε μακριά από τον κήπο, φυτεύοντας κατιφέ, σάλβια ή ντάλια κοντά στα φυτά. Επιπλέον, τοποθετήστε στις γλάστρες σας οργανική ουσία (π.χ. κοπριά), που ενθαρρύνει την ανάπτυξη μυκήτων που καταστρέφουν τους νηματώδεις.

Τετράνυχος:
 Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν εμφανιστεί τετράνυχος (κόκκινη αράχνη) είναι να ξεπλύνουμε καλά τα φυτά μας με νερό υπό πίεση. Αν παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα παραμένει, ψεκάζουμε τα φυτά με το διάλυμα του σκόρδου ή των καυτερών πιπεριών. Επίσης, θυμηθείτε ότι οι πασχαλίτσες και οι τσουκνίδες είναι φυσικοί εχθροί του τετράνυχου, οπότε, αν έχετε μια τέτοια προσβολή, μην τις βγάζετε από το χώρο.

Μελίγκρα:
 Πιθανώς την άνοιξη κάποιο από τα φυτά να παρουσιάσει μελίγκρα, την οποία μπορείτε επίσης να απομακρύνετε επαναλαμβάνοντας για κάποιες μέρες ένα καλό πλύσιμο του φυτού με νερό. Μπορείτε, ακόμα, να μουλιάσετε στο νερό λίγο καπνό από τσιγάρα και μετά από μερικές μέρες να το σουρώσετε και να προσθέσετε στο υγρό που θα κρατήσετε λίγο σαπούνι. Με το διάλυμα αυτό ψεκάστε το φυτό σας μία ή δύο φορές τη μέρα. Τέλος, αν υπάρχουν τσουκνίδες στις γλάστρες και στα παρτέρια σας, αφήστε τις γιατί η μελίγκρα δεν τις αγαπά. Αυτή η θεραπεία να είναι για πολύ σοβαρή προσβολή φυτών. Μην τη χρησιμοποιείτε εύκολα.

Ψώρα:
 Για την ψώρα χρησιμοποιήστε διάλυμα πετρελαίου, δηλαδή διαλύστε στο νερό μερικές σταγόνες πετρέλαιο και ψεκάστε με αυτό τον κορμό και τους χοντρούς βλαστούς. Προσέξτε να μην ψεκάσετε τα τρυφερά φύλλα, γιατί μπορεί να προκαλέσετε εγκαύματα.

Ωίδιο ή στάχτωμα:
 O μύκητας αυτός, που προσβάλλει αρκετά είδη φυτών, μπορεί να καταπολεμηθεί με το θειάφι. Πασπαλίστε με ένα τουλουπάνι ή μια κάλτσα λίγη σκόνη θειάφι ή διαλύστε θειάφι στο νερό και ψεκάστε με αυτό το φυτό.


Βασιλικός, θυμάρι, γλυκάνισος, δάφνη, αρμπαρόριζα, δεντρολίβανο:
 Απωθούν μύγες, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα.

Λεβάντα, μέντα:
 Κρατούν το σκόρο μακριά από την ντουλάπα.

Δυόσμος:
 Κρατά τα μυρμήγκια μακριά.

Λεβάντα, φασκόμηλο:
 Κρατούν τα τσιμπούρια μακριά.

Πιπέρι καυτερό (καγιέν):
 Κρατά μακριά από τα φυτά μας έντομα και μικρά ζώα.

Αλάτι:
 Κρατά μακριά από τα φυτά μας τους γυμνοσάλιαγκες. Κρατήστε το όμως μακριά από το φυτό και ρίξτε το μόνο στο χώμα
Βάλτε πιπέρι στα παράσιτα!Oι κόκκινες καυτερές πιπεριές μάς βοηθούν να απαλλαγούμε από διάφορα παράσιτα. Αλέστε μερικές πιπεριές και ανακατέψτε τις με νερό και λίγο σαπούνι. Ψεκάστε με αυτό τα φυτά σας για να τα προστατεύσετε από τις αφίδες. Επίσης, φτιάξτε διάλυμα από καυτερές πιπεριές, σκόρδο και κρεμμύδι. Αφού αλέσετε τα υλικά, ρίξτε τα σε λίγο νερό και αφήστε τα να μείνουν για 24 ώρες. Σουρώστε και προσθέστε επιπλέον νερό για να ψεκάσετε τριανταφυλλιές, αζαλέες και άλλα φυτά ώστε να καταπολεμήσετε προσβολές. Το πιπέρι καγιέν είναι επίσης πολύ χρήσιμο γιατί διώχνει μακριά από τα φυτά αρκετά έντομα, αλλά και ζώα που δεν θέλετε να τα πλησιάζουν, όπως γάτες ή σκύλους. Πασπαλίστε τα φυτά σας με πιπέρι και μην ξεχνάτε να επαναλάβετε τη διαδικασία μετά από πότισμα ή βροχή.


 

Θυμηθείτε● Να παίρνετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν χρησιμοποιείτε τα διαλύματα, για να μην προκληθούν ερεθισμοί στο δέρμα ή στα μάτια σας. Να φοράτε πάντα γάντια και να μην ψεκάζετε όταν έχει αέρα.
● Ότι στην οργανική καλλιέργεια η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Παρακολουθείτε τα φυτά σας και προσπαθήστε να προλαβαίνετε τα προβλήματα στο ξεκίνημά τους.
● Να απομακρύνετε από τον κήπο ή τη βεράντα σας ξερά φύλλα, κλαδιά και χώμα που υποψιάζεστε ότι έχουν κάποια προσβολή ή που δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν έντομα και άλλοι μικροοργανισμοί.
● Να καταβρέχετε συχνά τα φυτά σας για να φεύγει η σκόνη από τα φύλλα, ώστε να μη δημιουργείται κατάλληλο περιβάλλον για ανάπτυξη ασθενειών.
● Να σκαλίζετε το χώμα συχνά, ώστε να αερίζεται επαρκώς και να μην αναπτύσσονται βλαβεροί μικροοργανισμοί.
● Να χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων ή πράσινο σαπούνι στα διαλύματά σας, για να κολλά καλύτερα το υλικό πάνω στα φυτά.
● Κρατάτε τα εργαλεία σας καθαρά, ώστε να μη μεταδίδονται μολύνσεις στα φυτά σας.

 Πηγή ανάρτησης γι' αυτές τις συμβουλές που πολλές φορές με έχουν σώσει τις έχω πάρει από ΕΔΩ

Πηγή φωτογραφίας: www.real.gr

Σχόλια