Λαγάνα σπιτική

Κι επειδή οι υποσχέσεις όταν δίνονται θα πρέπει να πραγματοποιούνται, θα σας δώσω τη συνταγή της σπιτικής λαγάνας που φυσικά δεν είναι δική μου αλλά της μεγάλης Αγλαΐας Κρεμέζη.

Για να μη μακρηγορώ.


Υ Λ Ι Κ Α

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή περισσότερο
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι σταρένιο (κίτρινο)
  • 1/2 φλιτζάνι βιολογικό πίτουρο από σιτάρι
  • 2 κ.γλ. μαγιά στιγμής, σκόνη
  • 1 1/2 κ.γλ. αλάτι, και επιπλέον κρυσταλλικό για πασπάλισμα, αν θέλετε
  • 2-3 κ.γλ. μείγμα αλεσμένα μυρωδικά (μαχλέπι, κόκκοι κόλιανδρο και γλυκάνισο)
  • 1/2 κ. γλ. φρεσκοαλεσμένο λευκό πιπέρι (προαιρετικά)
  • 3 1/2 - 4 φλιτζάνια νερό εμφιαλωμένο, χωρίς χλώριο
  • ελαιόλαδο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η

Το πρώτο πράγμα που θέλω να σας πω είναι πως επειδή οι μέρες είναι δύσκολες και το ν' αγοράσει κανείς όλα αυτά τα διαφορετικά αλεύρια δεν είναι και οικονομικά εφικτό, ας αγοράσετε ένα αλεύρι. Αν μπορείτε προτιμήστε ν' αγοράστε το κίτρινο που φτιάχνουν πολλοί γυναικείοι συνεταιρισμοί.  Μόνο αυτό θα σας βοηθήσει να φτιάξετε περίφημα τη λαγάνα σας. 
Να φανταστείτε το ΓΑΙΑ Δήμητρα που αγοράζω εγώ και ανήκει σ' ένα συνεταιρισμό της βορείου Ελλάδας στοιχίζει το πεντάκιλο κάτω από 3 ευρώ.
Εσείς αν το ψάξετε ίσως να βρείτε και χαμηλότερη τιμή. Και ξεκινάμε.

  • Βάζουμε τ' αλεύρια (5 φλιτζάνια σε σύνολο), τη μαγιά, το αλάτι, τα μυρωδικά και το πιπέρι (αν το χρησιμοποιείτε) στη γαβάθα του μίξερ σας. Ανακατεύετε μ' ένα κουτάλι για να πάνε όλα τα υλικά σ' όλο το μείγμα.
  • Κάντε τη γνωστή λακκούβα στο μέσον του αλευριού. Βάλτε το τσιγκέλι (το ειδικό εξάρτημα που μας παρέχει το μίξερ για τις ζύμες). Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό και ξεκινάμε ν' ανακατεύουμε στη μέτρια σκάλα. Μη μας πεταχτούν και τ' αλεύρια πάνω μας!
  • Θα προσθέσουμε νερό τόσο όσο θα χρειαστεί ώστε το μείγμα μας να γίνει ομοιόμορφο. Όχι νερουλό μα ούτε σφιχτό.
  • Η ζύμη να είναι μαλακή και κολλώδες. Σε περίπτωση που κάτι μας ξέφυγε να ξέρουμε πως για τη σκληρή ζύμη βάζουμε νερό, για τη νερουλή προσθέτουμε αλεύρι. 
  • Μόλις η ζύμη πάρει την επιθυμητή μορφή τη μεταφέρουμε σε καλά αλευρωμένο πάγκο με μια σπάτουλα.
  • Πασπαλίστε τη ζύμη και τα χέρια σας με μπόλικο αλεύρι. Αρχίστε να τη διπλώνετε στη μέση, να τη φέρνετε κοντά σας και να τη σπρώχνεται μακριά σας με την παλάμη σας. Κάποια στιγμή αυτή η άμορφη ζύμη θα πάρει μορφή και θα γίνει λεία κι ελαστική.
  • Βάλτε την σ' ένα πλαστικό μεγάλο δοχείο που θα το έχετε αλείψει με 2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σημειώστε μ' ένα μολύβι εξωτερικά του σκεύους τη στάθμη της ζύμης. Σκεπάστε την με πλαστική μεμβράνη που θα την έχετε κι αυτή λαδωμένη. Ο λόγος είναι πως θα «ανέβει» η ζύμη σας κι αν ακουμπήσει τη μεμβράνη σας δεν θα μπορέσει να ξεκολλήσει αν δεν την έχετε προηγουμένως λαδωμένη.
  • Αφήστε την ήσυχη σε μια μεριά για 3 με 4 ώρες. Τόσες όσες χρειάζεται για να διπλασιαστεί (γι' αυτό σημειώσαμε τη στάθμη της ζύμης απ' έξω από τη λεκάνη μας).
  • Όπως είναι το σκεύος διπλώστε το με άλλη μια πλαστική σακούλα και βάλτε το για μια νύχτα στο ψυγείο. Θα συνεχίσει ν' ανεβαίνει αργά.
  • Την επόμενη μέρα μόλις ξυπνήσετε βγάλτε την κι αφήστε την να μείνει τουλάχιστον 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, προτού συνεχίσετε.
  • Αδειάστε την σ' αλευρωμένο πάγκο. Χωρίστε την στα δύο. Χωρίς να την πολυδουλέψετε με τα χέρια απλώστε την σε λαδόχαρτο που αυτό μετά θα τοποθετηθεί σε λαμαρίνα. 
  • Απλώστε την και κάντε της πολλές τρύπες με τα δάχτυλά σας. Προσέξτε η ζύμη να μη γίνει ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ χοντρή. Η ψιλή θα γίνει φρύγανο, η χοντρή θα γίνει ψωμί!
  • Αφήστε την ήσυχη για μισή ώρα.

ΤΑ  ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 240 βαθμούς αφήνοντας μέσα τη λαμαρίνα που θα χρησιμοποιήσετε για να κάψει.
  • Μόλις ο φούρνος σας πιάσει τους 240 βαθμούς βγάλτε τη λαμαρίνα και τοποθετήστε τη λαδόκολλα με τη λαγάνα. Ψεκάστε βιαστικά τρεις φορές με νερό.
  • Ψήστε για 3 λεπτά. Ανοίξτε το φούρνο και ξαναψεκάστε άλλες τρεις φορές. Θέλω αυτή τη διαδικασία να την επαναλάβετε ακόμα δύο φορές. 
  • Συνεχίστε για άλλα 5 λεπτά το ψήσιμο και μετά απ' αυτά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.
  • Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι η λαγάνα ν' αποκτήσει στην επιφάνειά και το κάτω μέρος της με αυτό το βαθύ καστανό χρώμα .
  • Βγάλτε την από τον φούρνο κι αφήστε την σε σχάρα να κρυώσει προτού την κόψετε.

Δεν θα έχετε φάει πιο γευστική λαγάνα στη ζωή σας. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε.
Τα συγχαρητήρια στην κυρία Αγλαΐα.

Καλή Σαρακοστή σε όλους σας!