Πολλαπλασιασμός φυτών από μοσχεύματα - Νέα φιντάνια από σπόρο

Μην ξεχνάτε πως αυτή την περίοδο φτιάχνουμε φιντάνια από σπόρους για τα αρωματικά μας.
Ή κόβουμε τις κορφές από παλιά αρωματικά που έχουμε και δημιουργούμε νέα.

Στην Αθήνα δεν είναι και το καλύτερο να έχεις οπωροκηπευτικά σε γλάστρες. Αν και από αυτά που μαθαίνω έχει γίνει «must» τούτη η συνήθεια.

Μπορείτε πάντως  π α ν ε ύ κ ο λ α  να φτιάξετε τα δικά σας αρωματικά γλαστράκια από σπόρο.

Στο βίντεο που ακολουθεί σας δείχνει πως βάζουν σπόρους για να φτιάξουν φιντανάκια για οπωροκηπευτικά. Αυτήν ακριβώς τη διαδικασία ακολουθούμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε τον βασιλικό μας.
Παρακολουθήστε το βίντεο και μετά θα σας πω κάποιες δικές μου συμβουλές.






  • Κατ' αρχάς μπορείτε ν' αγοράσετε μικρά μαύρα πλαστικά κυπελλάκια ή τα απλά άσπρα πλαστικά ποτήρια από το super market.
  • Αγοράστε καλό φυτόχωμα.
  • Καλύτερα σε κάθε κυπελλάκι να βάζετε ένα σπόρο για να είναι εύκολη η μεταφύτεψη. Ο αρχάριος αν δεν δει πώς γίνεται αυτή η διαδικασία, δεν μπορεί να έχει την ευχέρεια του διαχωρισμού των φιντανιών. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένω να μπαίνει ένας μόνο σπόρος σε κάθε κύπελλο.
  • Αν ο σπόρος είναι «απειροελάχιστος» όπως είναι του βασιλικού απλά τοποθετήστε τον στην επιφάνεια του χώματος. Μην τον πειράξετε. Μ' ένα ψεκαστήρι ποτίστε τον. Προσοχή μην ποτίζετε τα φιντάνια με μπουκάλι γεμάτο νερό, ούτε με ποτήρι. Προτιμήστε το ψεκαστήρι έτσι δεν θα χαθεί ούτε θα μεταφερθεί ο σπόρος.
  • Κάθε σπόρο θα τον βάζετε στο κέντρο του κυπέλλου.
  • Σημασία έχει μέχρι να δείτε να ξεπετιέται η υποψία φυτού να του έχετε ζέστη κι όχι ήλιο.
  • Ίσως σας βοηθήσει στην απομνημόνευση. Όσο μέγεθος έχει ένας σπόρος τόσο να καλύπτεται από χώμα.
  • Για τους μεγαλύτερους σπόρους μπορείτε να χρησιμοποιείται ένα καλαμάκι από σουβλάκι για να τον προωθήσετε στο εσωτερικό του χώματος. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη μύτη ενός μολυβιού.
  • Μην ξεχνάτε να γράφετε απ' έξω από το κύπελλο με διάβροχο μαρκαδόρο το τι έχετε φυτέψει.
Τώρα όσον αφορά τον πολλαπλασιασμό φυτών με μοσχεύματα θα καταφέρετε να το καταλάβετε πολύ καλά αν πάτε στο youtube. Γράψετε στην αναζήτηση «πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα» και επιλέξτε το βίντεο του patlis.com.
Έχει απενεργοποιήσει ο ιδιοκτήτης την δυνατότητα να σας ενσωματώσω το βίντεό του στην ανάρτησή μου γι' αυτό και δεν μπορείτε να το παρακολουθήσετε κατευθείαν από μένα.
Είναι  όμως κατατοπιστικότατος. Εγώ από αυτόν έμαθα αρκετά κόλπα.
Ευκαιρία να τα μάθετε κι εσείς.

Με το καλό παιδιά. Αν πάλι δεν τα καταφέρετε αγοράστε μικρά φιντανάκια από τα ανθοπωλεία. Μη χάσετε τη χαρά της μυρωδιάς και της γνώσης που θα σας παρέχουν.

Σχόλια