ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΦΥΤΕΜΑΤΑ - ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ & Πανσέληνος ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Βιοδυναμικό ημερολόγιο Απριλίου 2016

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Κίτρινο χρώμα φυτεύουμε άνθη όπως : Καλέντουλες, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, λουλούδια, χαμομήλι.
Πορτοκαλί χρώμα φυτεύουμε καρπούς όπως: Στάρι, κριθάρι, ηλιόσπορος, καλαμπόκι, φασόλια, κουκιά, αρακάς, αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθια, ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμιες, πεπόνι, φράουλα.
Πράσινο χρώμα αφορά τα φυλλώδη όπως: Αρμπαρόριζα, άνηθος, αντίδια, λάπατα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μαρούλι, μελισσόχορτο, μηδική, ραδίκι, ρίγανη, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τριφύλλι. 
Ανοιχτό Καφέ αφορά ότι έχει σχέση με βολβούς, κονδύλους, σαρκόριζα όπως: Πατάτα, παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο.
Γκρι : Μόνο καθαρίζουμε δεν κάνουμε καμία άλλη εργασία στο κτήμα.

Τις πληροφορίες τις παίρνουμε από το www.ftiaxno.gr

Από δω και πέρα ξεκινούν οι χαρές. Σπέρνουμε, στέλνουμε τις ευχές μας και περιμένουμε για τα οπωροκηπευτικά μας.

Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, Τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, παντζάρια ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκουλα, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, Πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πράσα,
καρότα
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, νεράντζια, περγαμότα, μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, χλωρά Κρεμμύδια σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκουλα, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, καρότα

Τις πληροφορίες τις παίρνουμε από το: biokipos.blogspot.gr

Δεντροκομικές εργασίες για τον μήνα Απρίλιο

Οι δεντροκομικές εργασίες είναι πολλές και σημαντικές.
Αν θέλουμε να  μεταβάλουμε το σχήμα δένδρων όπως πχ μουριές είναι η καλύτερη περίοδος   λόγο της μεγάλης ευλυγισίας αυτών την συγκεκριμένη εποχή.
Επίσης εκτελούνται τα πρώτα βλαστολογήματα, με κοπή πχ των κολοριζιών. 
Την εποχή αυτή ξεκινάνε πλέον τα βοτανίσματα, σκαλίσματα και ποτίσματα τα οποία από δω και εμπρός πρέπει να εκτελούνται τακτικά και ανελλιπώς, με σκοπό να κερδίζεται η πρώτη βλάστησης πρώιμα. 
Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε στους λάκκους τα ζιζάνια να κυριαρχήσουν –κύρια αγριάδα ή κικουγιου αν έχετε στους χλοοτάπητες- αλλά και πλατύφυλλα που απαιτείται βοτάνισμα
          Καλύτερα να κάνουμε τώρα μία καταπολέμηση με ΕversilTETRASTOP  για προληπτική προστασία ή αν έχετε τσουκνίδα, ένα διάλυμα της ανά 15 ημέρες.
Αυτό γίνεται  για τα έντομα, τα οποία ο ήλιος του Απριλίου ξυπνάει και ζωογονεί κατά χιλιάδες και η 1η έκχυση τσουκνίδας είναι  καταλυτική και πάρα πολύ καλή.
Επίσης φτιάχνουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για λίπανση και προστασία των καλοκαιρινών λαχανικών μας.
Το ίδιο πρέπει να καταπολεμηθούν εγκαίρως και αποτελεσματικά οι πολλές εμφανιζόμενες ασθένειες, ιδίως τα διάφορα επιβλαβή έντομα, τα οποία ο ήλιος του Απριλίου ξυπνάει και ζωογονεί κατά χιλιάδες.
Μέγιστη φροντίδα πρέπει να καταβάλλεται κυρίως για την πρόληψη ή καταπολέμηση των αφείδων (μελίγκρας) και του εξώασκου (κατσαρώματος) της ροδακινιάς, με τους γνωστούς τρόπους.
Κατά τον Απρίλιο μήνα ωριμάζουν και συγκομίζονται μούσμουλα και στα θερμά μέρη τα πρώτα κεράσια.
 Στους φοίνικες απαραίτητη η έκχυση με νηματώδης .Οι φοίνικες χρειάζονται διάλυμα 25 εκ νηματώδης ανά φυτό σε 50 λίτρα υγρού
Ποτίζουμε τα leylantii  και καλό είναι να ρίξουμε AGRIFOS ή FOSFITE ειδικά σε αυτά που μας ενδιαφέρουν περισσότερο  διότι είναι συχνή η ύπαρξη πλέον του καταστροφικού μύκητα Σειριντιο

  Κλαδεύουμε και καίμε τις μπάλες, τα κλαδιά με καρκινώματα που οφείλονται στην δράση ακάρεων. Στην Ιτιά, κλαίουσα  ο ψεκασμός με σκευάσματα όπως παραπάνω είναι σωτήριος.

Γενικές εργασίες και φροντίδες
 Το θείο είναι το καλύτερο για τα λαχανικά για καταπολέμηση μυκήτων και δρα αποτρεπτικά για τα έντομα ενώ η τσουκνίδα καταπολεμά τα υπάρχοντα.

Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάνουμε με κομπόστ ή βιολογικό λίπασμα. Εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Καλό κάνουν τα τρίμματα των κλαδιών που έχουμε στα παρτέρια με τα ρόδα ή αποξηραμένα κλαδιά των αρωματικών και καλωπιστικών φυτών μας.
          Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για το κομπόστ μας  γιατί τώρα επιταχύνεται η ζύμωση λόγο των υψηλών θερμοκρασιών.
Να δεθούν τα αναρριχητικά πχ Ρυγχόσπερμα, γιασεμιά  στις Πέργολες και στα καφασωτά

Βότανα
Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο. Είναι η εποχή να μαζέψουμε χαμομήλι, μποράνγκο (αγρια αγγουριά) και να το αποξηράνουμε.

Για σπόρο: Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο. Το ίδιο για τα κουκιά και τον αρακά μας.

Τις πληροφορίες τις πήρα από: ftiaxno.gr

Η πολυπόθητη πανσέληνος αυτόν τον μήνα πέφτει στις 22 Απριλίου περίπου στις 08:07 

Η πληροφορία αυτή πάρθηκε από: www.mykosmos.gr


Καταλάβατε πως τούτον τον καιρό τρέχουμε και δεν φτάνουμε, οπότε θα ήθελα να συγχωρήσετε τις απουσίες μου που θα ' ναι συχνές. Να ξέρετε πως θα σας σκέφτομαι...
















 

Σχόλια