ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΑΪΟΥ- ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ- ΦΥΤΕΜΑΤΑ

Πω, πω έφτασε 8 Μαΐου και δεν σας έχω ενημερώσει για τα φυτέματα αυτού του μήνα. Να με συγχωρέσετε αλλά μ' όλες αυτές τις γιορτές βγήκα εκτός προγράμματος.
Ξεκινάμε με το γνωστό σε πολλούς βιοδυναμικό ημερολόγιο. Αυτό που μας «προτείνει» ποιες μέρες είναι καλύτερες για να φυτέψουμε τα φυτά μας λόγω της θέσης που έχει η σελήνη. Με κάποιον τρόπο όλοι οι παλιοί γεωργοί τον ήξεραν και τον ακολουθούσαν. Αρκετές φορές με είχε συμβουλεύσει η κυρία Σεβαστή παρακολουθώντας το φεγγάρι κι εγώ μαγευόμουν.  Τ' ακολουθούσα κι ας μην καταλάβαινα τον λόγο...

 Βιοδυναμικό ημερολόγιο Μαΐου 2016

Με το τυρκουάζ χρώμα φυτεύουμε τ' αρωματικά φυτά και τα: αρμπαρόριζα, άνηθος, αντίδια, λάπατα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μαρούλι, μελισσόχορτο, μηδική, ραδίκι, ρίγανη, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τριφύλλι
Με το πορτοκαλί χρώμα φυτεύουμε καρπούς όπως: Στάρι, κριθάρι, ηλιόσπορος, καλαμπόκι, φασόλια. κουκιά, αρακάς, αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθια, ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμιες, πεπόνι, φράουλα.
Με το κίτρινο χρώμα φυτεύουμε άνθη όπως: Καλέντουλα, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, λουλούδια, χαμομήλι.
Με το ανοιχτό καφέ χρώμα φυτεύουμε ότι έχει σχέση με βολβούς, κονδύλους, σαρκόριζα όπως: Πατάτα, παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο.
Με το γκρι χρώμα δεν κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από τον αναγκαίο καθαρισμό του κτήματος.

Ευτυχώς που είναι το www.ftiaxno.gr και πληροφορούμεθα γι' αυτά.

Οι Δενδροκομικές εργασίες αυτού του μήνα είναι πολλές και ουσιαστικές.

Στα οπωροκηπευτικά κάνουμε ελαφρά φρεζαρίσματα & σκαλίσματα. Ξεκινάμε τα ποτίσματα. Κολπάκι μόλις δείτε λίγο σκασμένο το έδαφος ποτίζετε.
Τα σκαλίσματα δεν τα κάνουμε την περίοδο της ανθοφορίας γιατί αυτό μπορεί να είναι αιτία να χαθούν τα άνθη τους με συνέπεια να μην αναπτυχθούν οι καρποί τους.
Τα παρατηρούμε κι αρχίζουμε όπου είναι απαραίτητο τα βλαστολογήματα και τα κορφολογήματα.  Τα βοηθάμε με υποστυλώματα για ν' αντέξουν το βάρος των καρπών.
Παράλληλα γίνεται αραίωμα καρπών για την απόκτηση μεγαλύτερων και ανώτερης ποιότητας προϊόντων. Στις μηλιές, αχλαδιές, κυδωνιές το αραίωμα ξεκινά μόλις οι καρποί τους φτάσουν στο μέγεθος μικρών καρυδιών. Στις ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές και παρόμοια είδη όταν οι πυρήνες τους αρχίζουν να σκληραίνουν.

Στα σπορεία και τα φυτώρια δεν παραλείπουμε τα βλαστολογήματα και  τα κορφολογήματα. Βοηθάμε μ' αυτόν τον τρόπο ν' αναπτύξουν περισσότερους βλαστούς. Δεν παραμελούμε τα βοτανίσματα, τα σκαλίσματα και τα ποτίσματα γιατί αυτόν τον μήνα τα νέα δενδρύλλια θα πάρουν μπόι και θα γίνουν γερά και δυνατά.
  
Είμαστε ξάγρυπνοι φρουροί μ' έναν ψεκαστήρα στα χέρια. Τώρα κυκλοφορούν οι ασθένειες του ωιδίου, του φουσικλαδίου και των αφίδων.
Τώρα τοποθετούνται κολλοειδής ταινίες κατά του σκώληκα των δαμάσκηνων (λιπαρίς). Τώρα ψεκάζονται οι μηλιές και οι αχλαδιές για να τις προλάβουμε από την καρπόκαψα και το φουσικλάδιο. Τώρα κρεμιούνται παγίδες κατά της μύγας της μεσογείου.

Αυτόν τον μήνα θα 'χουμε και τις πρώτες χαρές. Ήρθε η ώρα της ωρίμανσης των πρώτων φρούτων. Από τ' αχλάδια οι ποικιλίες μαγιάτικα και ζαχαράτα. Από τα μήλα η ποικιλία αφρόμηλα κι απ' τα κεράσια η ποικιλία μαύρα πρώιμα!

Πηγή ανάρτησης: www.ftiaxno.gr

Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, μπάμιες, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πεπόνια, καρπούζια
Συγκομιδή: Κολοκύθια, αγγούρια,  πιπεριές μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, φακές, Κρεμμύδια σκόρδα φράουλες, καρότα, παντζάρια σπανάκι, σέσκουλα, βλίτα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, καρότα

Πηγή ανάρτησης:biokipos.blogspot.gr

Πανσέληνο αυτόν τον μήνα θα έχουμε στις 22 Μαΐου περίπου στις 12.06

Πηγή ανάρτησης:www.mykosmos.gr

Να μην μου ξεχάσετε τις μανούλες που σήμερα έχουν την τιμητική τους. 
Να μου περνάτε καλά αστέρια μου και ν' ανθίζετε. Μην σας σταματά τίποτα. Μην φοβάστε τίποτα. 




Σχόλια