Η Μελένια Σαμοθράκη

Το μέλι, οι μέλισσες κι η ανθρωπότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους.
Οι μέλισσες πετούν μέχρι 6 χιλιόμετρα για ν' αναζητήσουν το νέκταρ απ' τα φυτά και να δημιουργήσουν αυτήν τη θεϊκή τροφή.
Η εργάτρια μέλισσα κάνει περίπου 12 ταξίδια ημερησίως και σε κάθε της ταξίδι επισκέπτεται 200 με 300 λουλούδια. Μ΄έναν απλό πολλαπλασιασμό, θ' ανακαλύψουμε πως 2.400 - 3.600 λουλούδια την ημέρα δίνουν την τροφή τους σ' αυτά τα μικρά πλάσματα! Τα περισσότερα απ' αυτά τα λουλούδια έχουν βοτανικές ιδιότητες!

Τους μελισσοκόμους, ως επί το πλείστον, τους χαρακτηρίζει μια εσωτερική ηρεμία. Δεν μιλούν πολύ, περισσότερο παρατηρούν και φροντίζουν τα φυτά κι ας μην τους ανήκουν. Ξέρουν πως αυτά θα δώσουν την πολυπόθητη τροφή για τα μελισσάκια τους.

Εδώ στη Σαμοθράκη το μέλι είναι ένας απ' τους τρεις σημαντικότερους πόρους της αγροτικής οικονομίας. 
Η ποιότητά του οφείλεται στην ποικιλία των αρωματικών φυτών που ακόμα υπάρχουν στην περιοχή,  στην κοντινή απόσταση μεταξύ βουνού και θάλασσας και στη μορφολογία του νησιού που επιτρέπει στις μέλισσες να το καλύπτουν χωρίς να κάνουν μεγάλες διαδρομές.


Ένας απ' τους παλαιότερους μελισσοκόμους του νησιού, ίσως ο παλαιότερος, είναι ο κύριος Δημήτρης Καραγιάννης. Είναι πάνω από 90 χρόνων κι η αφορμή για να εντρυφήσει σ' αυτήν την ενασχόληση ήταν οι πόνοι των αρθριτικών.

«Δεν ξέρω παιδί μου, μα μια μέρα δεν μπορούσα ούτε τα χέρια μου να κουνήσω, ούτε να φάω καλά - καλά απ' τους πόνους κι όμως έπρεπε να θρέψω τα παιδιά μου.
Τότε ασχολήθηκα με τα μελίσσια. Με τσίμπαγαν κι υπέφερα, μα έκανα κουράγιο. Δεν ξέρω αν ήταν τα τσιμπήματα που μ' έκαναν καλά, δεν ξέρω. Πάντως σταμάτησαν οι πόνοι και μπόρεσα να δουλέψω. Και δουλεύει μέχρι σήμερα!
Τα μελίσσια τρέφονται μ' όλα τα φυτά εκτός απ' την αλανιδιά και τον σπάρτο. Έχουμε μέλι θυμαρίσιο, όταν βρέξει και μπορέσει να μεγαλώσει το θυμάρι στο βουνό.
Έχουμε μέλι από το ρείκι που βγαίνει στα Θέρμα μα το καλύτερο όλων, είναι αυτό που βγαίνει από τον μελιό. Να μην ξεχάσω και τη σπαραγγιά του Οκτώβρη!»

Ακόμα πληροφορίες θα μου έδινε αν δεν έπρεπε να φύγω.
 Όποτε περάσετε από το Λάκκωμα να τον αναζητήσετε. Το σπίτι του είναι δίπλα στα καφενεία. Είναι ο μόνος στο νησί που ασχολείται με πολλά πράγματα. Φτιάχνει μέχρι και παραδοσιακά καλαθάκια για τυρί!


Ο κύριος Δημήτρης καμαρωτός- καμαρωτός

Με τη γυναίκα του την κυρία Βέτα

Μέσα στις ορτανσίες


Κανένας παθογόνος οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει στο μέλι. Αυτό συμβαίνει λόγω του όξινου ph του. Επουλώνονται ταχύτερα οι πληγές. Βοηθά στην αντιμετώπιση δερματοπαθειών. Δίνει λάμψη και υγεία στα μαλλιά. Ενυδατώνει την επιδερμίδα. Μπορεί να μπει σ' οποιοδήποτε καλλυντικό. Κρέμες, λοσιόν, conditioner, σαπούνι.

Να, ήρθε η ώρα για να σας πω, πως αυτό το θεσπέσιο υλικό της Σαμοθράκης ήταν αδύνατον να μείνει έξω από τα σαπούνια μου.

Εντυπωσιάζονται οι ντόπιοι στο άκουσμα, ότι αυτό το άγιο υλικό μπήκε μέσα σ' ένα σαπούνι. Όταν το δοκιμάζουν καταλαβαίνουν τον λόγο.

 Δεν ερεθίζει το δέρμα, εκτός κι αν είστε αλλεργικοί στη γύρη. Απολαύστε το.


Θα χρειαστεί καιρός για να ωριμάσουμε

Μόλις ωριμάσω θ' αλλάξω. Ίσως γίνω πιο σκούρο, μπορεί και πιο
ανοιχτόχρωμο. Το μέλι είναι αυτό που μου δίνει το χρώμα μου &
τ' άρωμά μου. Δεν τολμά κανείς να παρέμβει πάνω μου.
Απαιτώ να μείνω φυσικό.

Δεν φοβάμαι να βλέπετε τις ατέλειές μου. Ξέρω πως αξίζω. Θα το καταλάβετε
μόλις με χρησιμοποιήσετε στο σώμα & στο πρόσωπό σας.






Πληροφορίες για γνήσιο ή νοθευμένο μέλι εδώ


Σχόλια