Μπρόκολο: Βράσε με ελάχιστα ή καθόλου

Πολλοί από σας θα μονολογήσουν «Σιγά ρε κοπελιά μην μας πεις και πώς θα βράσουμε ένα μπρόκολο».
Η ουσία δεν είναι το πώς θα γίνει το βράσιμο ενός μπρόκολου, αλλά το πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερες από τις βιταμίνες του.
Διότι οι επιστήμονες λένε, πως όταν βράζουμε το μπρόκολο χάνει το 60% της βιταμίνης C που περιέχει, ενώ αν το κάνουμε στον ατμό μόλις το 20% της.
 Έτσι χάνονται αντίστοιχα  και τα υπόλοιπα πολύτιμα στοιχεία του. 
Ο καλύτερος τρόπος είναι ωμό στη σαλάτα.

Αν όμως εμείς επιθυμούμε να το φάμε βραστό αυτό θα κάνουμε, γιατί έτσι μας αρέσει κι επειδή η ζωή είναι όμορφη μόνο όταν κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε, οπότε τι προσέχουμε όταν θα βράσουμε το υπέροχο αυτό λαχανικό;

Αποτέλεσμα εικόνας για μπροκολο
α) Το μαγειρεύουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και με τη χαμηλότερη θερμοκρασία.
β) Όταν βράσει κατευθείαν το βάζουμε σε σουρωτήρι, του ρίχνουμε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός του αλλά και να επανέλθει το υπέροχο πράσινο χρώμα του.

Πώς το βράζουμε


  • Βάζουμε κατσαρόλα με νερό.
  • Ρίχνουμε αλάτι και περιμένουμε να έρθει το νερό στο σημείο βρασμού. Ακριβώς στο σημείο που αρχίζει ο πρώτος παφλασμός βάζουμε το μπρόκολο.
  • Με το που γίνεται η βάφτισή του σταματά ο βρασμός. Χα, καλά τα πάμε μέχρι εδώ. Σκεπάζουμε ερμητικά την κατσαρόλα, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία της κουζίνας. Ξέρω θα φωνάζετε γιατί θα χύνονται νερά. Τι να κάνουμε μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος;
  • Βράζουμε για 10΄λεπτά το ανώτερο. 
  • Μετά την παρέλευση του δεκαλέπτου (πως φαίνεται η κλασική μου παιδεία) το βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.


Συνδυάζετε με ελαιόλαδο & λεμονάκι. Τ' αρωματικά φυτά που προτιμά είναι ο βασιλικός, το κύμινο, το κάρυ και ο άνηθος.

Τσακίστε το 3 με 5 φορές την εβδομάδα. Είναι άκρως αντικαρκινικό για σας που ενδιαφέρεστε γι' αυτά.

Α, ρίχνουμε ένα κομμάτι μπαγιάτικου ψωμιού την ώρα βρασμού του για ν' αποφύγουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές του!

Πηγή φωτ/φίας:www.palmografos.com

Σχόλια